Полуниця - це прекрасний природний лікар
Чудо-ягода підвищує апетит, сприятливо впливає на травлення, має потогінний та сечогінний ефект, нормалізує солевий обмін, втамовує спрагу, сприяє кровотворенню. При помірному споживанні полуниця дуже корисна дітям. Окрім того, що вона містить певний набір корисних вітамінів та мікроелементів, народна медицина радить використовувати ягоду при лікуванні малокрів‘я та проносів у дітей.
Настій з ягід рекомендують вживати як потогінний, сечогінний та послаблюючий засіб. Для цього варто лишень взяти 2 ст. ложки свіжої полуниці, заварити її 1 стаканом окропу, настояти 30 хвилин в термосі, процідити та приймати по півстакана перед їжею.
Полуниця незамінна в раціоні тих, хто має у своєму організмі певні кишечникові інфекції, а також стафілококи, стрептококи, пневмококи та віруси грипу.
Настій із ягід допоможе вам вилікувати стоматит та ангіну. Для цього варто просто полоскати ним рота. А от навар з листя полуниці (сухого або щойнозібраного) врятує від хвороб, про які дехто боїться сказати навіть лікарю, а саме при кровотечі з гемороїдальних вузлів.
Маєте проблеми з захворюваннями жовчного міхура? Четверта частина стакану свіжого полуничного соку, випита вранці натщесерце - чудова допомога при жовчокам‘яній хворобі.
А ще полуниця укріплює імунну систему та стінки судин, допомагає при безсонні та нормалізує артеріальний тиск.
Полуниця - справжній ворог зайвих кілограмів
Окрім сечогінної та потогінної дії, полуниця добре очищує кишечник та кров, допомагає при ожирінні та ефективно впливає на обмін речовин. Не дивлячись на її досить солодкий смак, ягоді властиво знижувати цукор у крові. Ось чому полуницю особливо радять вживати тим, хто має проблеми з вагою. Ще один незаперечний факт - полуниця дуже низькокалорійна. Зовсім нещодавно з’явилася так звана полунична дієта. Її прихильники стверджують, що за тиждень такого харчування можна запросто скинути 3-4 кілограми зайвої ваги. Однак більше тижня такої дієти дотримуватися не варто, оскільки вона не є раціонально збалансованою, а значить при тривалому застосуванні несе певний ризик для організму. Такий вид харчування відноситься до експрес дієт - за досить короткий строк позбутися не багатьох, але таких зайвих кілограмів.
Суть дієти полягає в тому, що основна увага робиться на вживанні білкової їжі - кефір, молоко, сир, курятина, індичка, риба, яйця. Вуглеводи, серед яких макарони, картопля, каші, торти, тістечка та цукерки повністю заборонені. Необхідну кількість вуглеводів ваш організм якраз отримає з полуниці та страв з неї. На жири - вершки, масло, сало - теж табу. Дозволяються молочні низькожирові продукти. Основний акцент - полуниця, фруктово-полуничні салати, полуничні коктейлі, полуниці з йогуртом, полуниці намащені на хліб і т.д. Варіантів блюд дуже багато, але дієта підходить лише тим, хто по-справжньому обожнює цю ягоду. Винахідники обіцяють втрату 2-2,5 кілограмів за 4 дні.
Полуниця - цінне джерело вітамінів та мінералів
Вченими-дієтологами доведено - 100 грамів полуниці має вітаміну С більше, ніж потрібно людині на день. Якщо порівняти полуницю з іншими фруктами та ягодами, то стане відомо, що за вмістом вітаміну С полуниця поступається лише чорній смородині. П’ять ягід середньої величини містять стільки ж вітаміну С, скільки один великий апельсин. За вмістом фолієвої кислоти полуниця стоїть на першому місті у порівнянні з малиною та виноградом.
А ще ягоди полуниці містять йод. Ось чому при достатньому вживані ягід в ліній період , можна запросто відмовитися від додаткового йодування їжі. Окрім того, полуниця здатна впливати на обмін йоду при базедовій хворобі.
Саліцилова кислота, яка допомагає зменшувати біль у суставах теж є в полуниці. А тому тим, хто страждає на ревматизм, резонно хоча б декілька тижнів на рік дотримуватися полуничної дієти.
Полуниця має у своєму складі аскорбінову та нікотинову кислоти, рибофлавін, рутин, залізо, кальцій, фосфор та магній. Висновки робіть самі.
Полуниця - один з найсильніших антиоксидантів
Кожен, хто регулярно вживає сезонну полуницю має шанси завжди залишатися молодим та здоровим, адже полуниця містить антиоксиданти - речовини, що захищають організм від раку та сповільнюють процеси старіння.
Полуниця - найспокусливіший афродизіак та "природна віагра"
Якщо вам раптом не пощастило з відпусткою, не засмучуйтеся, адже достойною заміною пляжу, сонцю та морозиву може стати соковита полуниця та…секс. Так вважають британські вчені, які визнали червень найсексуальнішим місяцем року. Згідно з даними професора Вуда, в черні населення Землю особливо сексуально активне. Саме в червні максимальне число дівчат позбуваються цнотливості, саме в червні у жінок максимально збільшуються шанси зачати дитину. А проаналізувавши найбільш вживані фрукти, ті ж таки британці назвали найсексуальнішими ягодами ягоди червня - полуницю та малину.
І вся справа в тому, що в полуниці міститься достатньо великий процент антиоксидантів, про які вже згадувалося, які оптимізують приток крові до статевих органів. А ще, на відміну від інших фруктів, ці дві ягоди містять найменший запас полісахаридів, який дозволяє підтримувати енергетичний рівень за рахунок малого числа калорій.
Причина надзвичайної "сексуальності" полуниці - в її чудодійних кісточках, які містять у собі цинк. Цинк - один із найважливіших мікроелементів, який сприяє статевому збудженню. Саме він є таким собі "менеджером" гормону тостестерону, який допомагає жінці скоріше налаштуватися на секс. Крім того, цинк - один з найважливіших компонентів у складі чоловічої сперми.
Полуниця - чудовий косметолог
Маски, до складу яких входить ця червона ягода підсушують шкіру, здатні лікувати вугри та звужують розширені пори.
Полуниця незамінна тим, у кого суха та ослаблена шкіра, оскільки вона додає шкірі еластичності та пружності. Чисту шкіру обличчя помастіть соком полуниці на потім на 15-20 хвилин залишіть на обличчі розім’яту полуничну кашку, згорнуту у марлю. Маску змивайте теплою водою або ватним тампоном, змоченим у прохолодному молоці.
Якщо особливих проблем зі шкірою немає, але "освіжити" обличчя все одно не завадить, спробуйте змішати столову ложку полуничного соку і яєчний жовток. Отриману масу нанесіть на обличчя, а через 15 хвилин змийте теплою водою. Після цього не завадить протерти шкіру кубиком льоду.
Якщо ви власниця жирної шкіри з розширеними порами, по підсушити її вам допоможе проста полунична кашка без ніяких додаткових інгредієнтів. Для звуження пор просто додайте до кашки збитий білок.
Поспішаєте на важливу зустріч і маєте лише декілька хвилин для себе? Тоді використайте експрес метод - нанесіть на обличчя суміш з розтертих ягід та ложки меду. Подушечками пальців "вбивайте" суміш у шкіру, аж доки вона не вбереться. Залишки зніміть серветкою. Такий експрес-догляд відмінно знімає ознаки втоми і набряки.
Однак, якщо мрієте, щоб шкіра виглядала ідеальною не лише у свята, а й у будні, дотримуйтеся декількох правил кожного дня: додавайте розім’яту полуницю в маски з домашнього сиру, меду та лимону, а також в звичайні креми для обличчя. І ще - для здорового рум’янцю намагайтеся щоранку протирати обличчя крижаними кубиками з полуничного соку. Результат не забариться.
"Сідаючи" на полуничну дієту або проводячи сезон полуничної терапії для шкіри, слід пам’ятати про застереження, які має ця чудо-ягода:
Полуниця - доволі сильний алерген, а тому вагітні жінки та алергіки в перші дні вживання мають бути особливо уважними до свого самопочуття. Те ж стосується жінок, які годують груддю. Якщо у вас чи у вашого малюка з’явилася висипка, свербіж, відчуття важкості у шлунку, нудота, розлад кишечнику - на полуницю доведеться накласти табу.
Щоб зменшити ризик алергії лікарі радять вживати ягоди, запиваючи їх яким-небудь кисломолочним продуктом: кефіром або йогуртом. Виявляється, їх компоненти нейтралізують дію агресивних алергенів. Доречі, на сьогодні вже виведений сорт полуниці-альбіноса, яка за смаковими якостями та ароматом аж ніяк не поступається справжній, однак не містить у собі генів-алергенів.
Полуницю не радять вживати тим, хто страждає на гастрит з підвищеною кислотністю шлунку, шлунковими та печінковими коліками, так як маленькі кісточки подразнюють запалені стінки шлунково-кишкового тракту.
Ніколи не змішуйте полуницю з молоком - ці два продукти просто не сумісні.
Найкраща і найкорисніша та ягода, яку виросла на вашій або бабусиній грядці. Не варто зловживати першим базарним урожаєм. І боронь вас Боже зробити з такої полуниці маску для обличчя.
Полуниця - єдина з ягід, яка не втрачає свої цілющі властивості при заморозці. Однак заморожувати потрібно кожну ягідку окремо. Помийте ягоди і просушіть на чистому рушнику. Потім викладіть полуницю на піднос і поставте в морозильну камеру. Коли ягода добре замерзне, можна перекласти її у пластиковий контейнер або відерце.
Як їдять полуницю
Виявляється, кожна з країн має свої особливості поїдання полуниці. Італійці вживають цю ягоду лише з лимоном, а французи обов’язково з червоним вином. Греки додають полуницю в салат і їдять разом з сиром. В Мексиці чудо-ягода є основою різкого пекучого соусу до м’яса. Ну а у ми їмо полуницю як кому заманеться. І гадаю, дуже правильно робимо.
Ось чому аби й цього року сповна насолодитися смаком і ароматом червонощокої ягідки, пропоную приготувати два наймодніші полуничні блюда сьогодення.
Полуничне фондю. В гарячий розтоплений шоколад вмочають полуницю кислих сортів, нанизану на спеціальні виделочки для фондю. В шоколад додають трохи бренді, рому або апельсинового лікеру.
Полуничний суп з шампанським. 500 грамів полуниці перетерти і змішати з добре охолодженим шампанським, перекласти в миску, прикрасити чорницею та вафельною трубочкою.
Отож, невимовної вам насолоди - як за столом, так і в стосунках!
http://www.greenmama.ua