Головна їх відмінність - відсутність відкритого вогню, гриль досить під'єднати до джерела газу, і газові конфорки розігрівають деко, на якому готується їжа. Серед газових є так звані грилі на лаві - газовий пальник до червоного розжарює шматочки лави, а вони завдяки пористій структурі служать джерелом інтенсивного інфрачервоного випромінювання. В кінці приготування можна підкинути трохи тирси для запаху. Деякі моделі суміщають в собі обидва типи, тобто на одній половині гриля можна готувати на лаві, а на іншій - на деку. Перевага газових грилів - простота використання і швидкий нагрів.
ЕЛЕКТРИЧНІ ГРИЛІ
Очевидно, що цей різновид гриля може використовуватися в місцях, обладнаних електричними розетками. Вони оснащені деком для підсмажування, за розміром бувають від найкомпактніших для домашнього застосування до професійних моделей, якими користуються на кухнях ресторанів. Електричний гриль виручить взимку або в дощовий день, коли хочете шашлик, але немає можливості приготувати його на відкритому повітрі.
ВУГІЛЬНІ ГРИЛІ
У цю категорію потрапляють як звичайні і знайомі всім мангали, так і «більш просунуті» моделі - круглі, овальні, прямокутні з додатковим столиком і полицями. Крупніші моделі, як правило, мають пару коліс, за допомогою яких їх можна легко пересувати з місця на місце. Гриль складається з ємкості для вугілля і грат зверху, яка в більшості моделей може регулюватися по висоті, що дозволяє управляти процесом приготування.
ДРОВ'ЯНІ ГРИЛІ
Вони виготовлені з товщого металу або чавуну, які здатні витримати високу температуру горіння. Бувають різних розмірів і дизайну, звичайно, газові і електричні грилі не вимагають метушні з вугіллям і дровами, сам процес приготування чистіший і швидший. Проте розведення кострища, запах дрів, що горять, вид вуглинок і можливість їх розворушити - найприємніше в процесі приготування шашликів.
КОПТИЛЬНЯ
Це варіант вугільного і дров'яного гриля з кришкою, що щільно закривається. Гриль-коптильня повинен мати два отвори для вентиляції: на кришці і на дні казана, за допомогою яких можна регулювати температуру. Ці шашличниці можна використовувати як звичайний гриль - вугілля знаходиться безпосередньо під їжею, можна також смажити м'ясо за допомогою бічного вогню - вугілля знаходиться по краях барбекю, а продукти в центрі, кришка повинна бути закрита (при такому способі їжа підсмажується повільніше і рівномірно). При копченні вугілля розташовується по краях, а між вугіллям і продуктом ставиться деко з гарячою водою. На вугілля, після того, як воно прогорить, додають деревну тирсу або тріску, щоб додати копченого аромату.
СТАЦІОНАРНІ БЕТОННІ ГРІЛІ-БАРБЕКЮ
Це серйозна і досить значна по розмірах споруда - її встановлюють на стійку платформу з бетону або цегли, відстань від будинку і дерев повинна бути не менше п'яти-шести метрів. Проте, бетонні барбекю прості у використанні, не вимагають особливого відходу, вони великі, тому ви можете приготувати шашлик на велику компанію гостей.
Вдалого шашличного сезону!
http://www.goodhouse.ru
Переклад http://buket.ck.ua