По-перше, як на мене, для них – ніякої трафаретної попси, а тільки виготовлене нами самими спеціально для адресата. По-друге – не листівки лише самі по собі, а з сюрпризами, від кишеньки з квитками в якесь цікаве місце, або з маленьким подаруночком чи запискою, де його шукати. До речі, для, переважно, чоловічої половини: перш ніж дарувати коханій прикольні сюрпризи, переконайтеся, що вона таке любить. Взагалі-то, більшість жінок все ж більше радіє тому, що вони самі хочуть (і про це краще дізнатись зазадалегідь).
Звісно, круто було б поїхати на вікенд в Карпати із заїздом до Самбору, де в церкві зберігаються мощі святого Валентина.
Для тих щасливих чоловіків та жінок, які живуть у подружжі: чоловіки можуть зробити велику валентинку, яка включатиме колаж із Ваших старих та нових записочок з теплими словами любові, Ваших фоток парою, кишеньок із сюрпризами, а жінки можуть зробити смачні валентинки.
Ось кілька рецептів (швидкого приготування, можна зробити заздалегідь):
«М’ясна валентинка»:
М’ясну нарізку (ковбаску, шпондер, чи інше) викласти на пласку тарілку,
де попередньо розкладена зелень, таким чином, щоб вийшла форма серця.
Зверху зробити шар густого соусу з овочами (так, щоб краї нарізки були
видні), посипати рубленим яйцем, викласти мариновані гриби, кружальця
болгарського перцю та огірків, посередині – вирізані сердечками
половинки помідору. Посипати порізаною свіжою зеленню (гарно мати крім
укропу та петрушки – базилік).
«Рибна валентинка»:
Так само викладаємо порізану крупними пелюсками рибку (солену –
червону, або яка є). Тільки замість грибів на соус викласти готові
креветки або мідії, а з овочів краще пасуватимуть оливки та маслини,
також варто покласти несолону бринзу шматочками та кружальця лимону.
«Фруктова валентинка»:
Дольки мандарин, порізані яблука (бажано різних кольорів), груші та
банани (можна щось замінити і цукатами з варення), підсмажений арахіс
чи подрібнені грецькі горішки акуратно скласти у широку вазу, залити
густими вершками чи густою сметаною з додаванням цедри або шматочків
лимона та цукру. Одне червоне яблуко розрізати на половинки, вирізати з
них сердечка та покласти зверху посередині. Можна прикрасити
візерунками з рожевого варення чи посипати тертим шоколадом.
«Гаряча валентинка» (теж швидкий рецепт в мікрохвильовці) Може бути м’ясною або солодкою:
Кусні хліба (для солодкої – білого, для м’ясної – краще відмінного від
білого до чорного, по два середніх кусня на порцію) порізати кубиками близько 1 см, покласти в посудину, туди ж покласти: для мясної – порізану
ковбаску чи шинку, порізані овочі – можна болгарський перець, потерту моркву, кружальця цибулі, хто любить – подрібнений часник
цукати: для солодкої – різнокольорові, нарізані невеликими дольками
яблука/груші, цукати з варення, які є, та горішки. Трохи
цукатів/дольок/горішків залишити для прикрашення готової валентинки.
Туди ж розбити яйця (2-3-4 на порцію, залежно від розміру), ретельно
розмішати все з двома столовими ложками олії (а в солодку ще покласти
стільки ж меду та корицю на кінчику ножа. Запікати в мікрохвильовці на
сильному негрільовому режимі 5 хв. (якщо дві порції, тобто на пару),
готовність перевіряється так: виделкою подивитися, чи пропеклися яйця в
середині – валентинка має бути суцільною, як от бісквіт в торті.
Вийняти, прикрасити зверху м’ясну: «намалювати» серце кетчупом,
притрусити крупно потертим сиром та подрібненою зеленню (і поставити ще
на 1 хв.), солодку – прикрасити цукатами, дольками фруктів, горішками,
можна ще полити медом, присипати цукровою пудрою або кокосовою стружкою.