Палички досить важкі в освоєнні, але для того, хто навчився володіти ними досконало, є зручним і універсальним столовим прибором. Особливості роботи паличками визначили спосіб приготування блюд японської кухні, що подаються переважно у вигляді невеликих окремих шматків, які досить підчепити і покласти в рот.
Матеріалом для паличок може служити бамбук, кедр, верба, срібло, залізо і алюміній. Останнім часом часто використовується пластик. Зрідка зустрічаються палички з таких екзотичних матеріалів, як слоняча кістка або оленячий ріг, але це швидше виключення. Металеві палички використовуються головним чином при приготуванні блюд, а не як столовий прибор. Японці особливо відзначають, що паличками вони їдять саме тому, щоб не дряпати зуби залізом.
Тому навіть в місцях громадського харчування не подаються практичні і довговічні металеві палички. Замість них кладуть одноразові палички варибаси, які зроблені з єдиного, грубо обробленого шматка дерева, розпиляного уподовж трохи не до кінця, так що перед вживанням їх потрібно розламати.
Зовнішній вигляд паличок досить різноманітний: їх перетин буває круглим, овальним, квадратним, із закругленими кутами. Вони бувають пірамідальної форми, з товстими або тонкими кінцями, плоскими...
Для паличок в Японії існують спеціальні підставки: хасиоки. Ця назва утворена приєднанням віддієслівного іменника оки від дієслова оку - класти, залишати. На хасиоки палички потрібно класти тонкими кінцями, так, щоб вони дивилися вліво. Якщо на столі немає хасиоки - хаси можна покласти поряд на край тарілки або на стіл. Хасиоки з'явилися в давнину, коли під час ритуальних жертвопринесень палички, призначені богам, викладались на спеціальні підставки, щоб не портити їх.
Хасиоки робляться з кераміки, дерева і бамбука і вони часто предсталяют художню цінність. Японські підставки для паличок є предметом колекціонування на Заході. Використовуйте палички, які вам найбільше підходять. Точно так, як і кожній людині потрібен свій розмір одяг, розмір і форму хаси теж краще підбирати індивідуально.
Раніше довжина паличок для їжі розраховувалася на основі середнього росту і розміру долоні чоловіків і жінок періоду Едо (1603 - 1867 рр.). Зараз люди стали дещо більші, ніж тоді, і, відповідно, змінилися стандартні розміри хаси.
Як же вибрати палички свого розміру? Звичайна їх довжина у півтора рази більше, чим хитоата - довжина уявної гіпотенузи, що утворюється, коли ви складаєте великий і вказівний пальці під прямим кутом. Ця ж величина використовується при визначенні, в якому місці брати палички рукою: для цього відстань хитоата відлічується від тонких кінців.
Палички стали невід'ємною частиною японської культури і історії, користування ними оточене масою умовностей і церемоній.
Незліченна безліч правил і хороших манер поведінки за столом в Японії групується навколо паличок. В цілому зведення правил користування хаси виглядає таким чином:
Не стукайте паличками по столу, тарілці або іншим предметам, щоб покликати офіціанта.
Не малюйте паличками на столі, не бродіть безцільно паличками навколо їжі. Перш ніж потягнутися паличками до їжі, виберіть шматок (ця табуйована поведінка називається "маєибаси").
Беріть їжу завжди зверху, не колупайтеся паличками в мисці у пошуках кращого шматка.
Якщо ви доторкнулися до їжі, їжте ("сагурибаси").
Не наколюйте їжу на палички ("сасибаси").
Не трясіть палички, щоб охолодити шматок.
Не опускайте обличчя в миску і не підносьте її дуже близько до рота, щоб потім за допомогою паличок запихнути їжу в рот. Не утрамбовуйте їжу, що донесли до рота, за допомогою паличок.
Не облизуйте палички. Не тримайте палички в роті просто так.
Коли не користуєтеся паличками, кладіть їх гострими кінцями вліво.
Ніколи не передавайте їжу паличками іншій людині ("футарибаси").
Ніколи не указуйте паличками і не розмахуйте ними в повітрі.
Не підтягайте до себе тарілку за допомогою паличок. Завжди беріть її в руки ("есебаси").
Перш ніж попросити ще рису, покладіть палички на стіл.
Не затискайте дві палички в кулаці: японці сприймають цей жест як загрозливий.
Ніколи не встромляйте палички в рис сторч. Так ставлять на вівтар (зокрема домашній) під час поминальної служби. Якщо за їжею так увіткнути палички, то японці хмурніють - по повір'ю, це означає, що хтось скоро помре... ("татебаси")
Не кладіть палички упоперек чашки. Після того, як ви закінчили їсти, покладіть палички на підставку.
Користуватися хаси з незвички нелегко, тому під час відвідин Вами японського ресторану, щоб уникнути незручностей не соромтеся попросити офіціанта показати, як правильно користуватися паличками, а якщо буде зовсім важко - принести звичніші прибори - вилку або ложку.
http://www.femina.com.ua/
Переклад http://buket.ck.ua