Як не образити господарів, до яких ви йдете в гості, і водночас відмовитися від калорійних страв, зберігаючи фігуру, думки спеціалістів розділилися. Психолог–менеджер приватної психологічної студії «АМ-ВЕРІТАС» Тетяна Черняк каже: «Якщо ви йдете до людей, яких добре знаєте, і переконані, що вас зрозуміють, то на початку гостини шепніть господині, чому ви не будете їсти того і того... Попросіть не акцентувати увагу на вашій тарілці. Якщо виникнуть запитання з боку гостей – намагайтеся віджартуватися». А керівник школи етикету Наталія Заброцька радить: «Щоб не виглядати білою вороною тоді, коли вас припрошують випити спиртного, – варто таки пригубити і продовжувати так «зволожувати губи» протягом усього вечора, нікому нічого не пояснюючи. Не треба привертати до себе особливу увагу компанії відмовами від спиртного чи їжі – це викличе низку запитань... Залишати їжу на тарілці – не гарно, бо кожна господиня простежить, наскільки смачною була її коронна страва. Тож накладати на тарілку треба стільки, щоб усе з’їсти. Але налаштування як гостя, так і господаря має бути не тільки на їжу. Треба знайти час і на танці, і на спілкування. А тим, хто має намір зберегти, фігуру і водночас гарно провести час, потрібно акцент робити власне на спілкуванні і культурній програмі, а поміж тим споживати некалорійні, корисні страви, які обов’язково є на кожному столі.
Маленькі хитрощі
- Щедро давайте зелені – вона зменшує швидкість всмоктування жирів.
- У гостях куштуйте кожну страву лише по одному разу!
- Їжте більше овочів та фруктів, якщо ж вистачить місця – тоді рибу і м’ясне…
- Секрет топ-моделей: від жування м’яти чи навіть почистивши зуби м’ятною пастою – голод зникає… Але не передозуйте, бо м’ята має свої протипокази.
- Пам’ятайте, що алкоголь – покращує апетит і змушує закушувати. Пийте повільно – будете стрункіші! З шампанського вибирайте брют, а не напівсолодке чи солодке.
- Пийте багато води – шлунку буде легше завтра, але не запивайте їжу! За півгодини до їди можна випити негазовану мінеральну воду. Чим більше води до святкового столу, тим помірнішим буде апетит, а шлунок - більше заповненим. Відповідно – талія тоншою.
- Танцюйте до ранку! Настрій – гарантовано, а кілограми – як прийшли, так і пішли…
Не варто:
- сидіти цілий вечір в куті, дивлячись голодними очима на друзів;
- стримуватися до останнього, а потім накидатися на залишки від святкового столу;
- з’їдати за святковим столом тижневу норму, втішаючи себе подумки завтрашніми голодуваннями й обіцянками переселитися у спортивний клуб на ПМЖ.
Варто:
- використовувати маленькі тарілки і горнятка (так ви з’їсте на 60% менше, ніж прихильники великих тарель). Різнокольорові тарілки світлих і радісних тонів – більш апетитні, ніж чорні чи темно-сині;
- починати з фруктів: їх перетравлювання займе до 15 хвилин;
- використовувати правило “половини” – півтарілки мають займати овочі;
- уникати гострих приправ та соусів, які підвищують апетит;
- додатковий шматок торта замінювати солодким спілкуванням з друзями;
- активно розважатися перед сном і у жодному разі не лягати відразу після застілля спати!
Щоб не накидатися на святковий стіл, як саранча...
- попередньо “заморіть черв’ячка”. Страва для цього має бути некалорійною, але ситною: курячий бульйон, овочевий супчик, йогурт, кефір, ряжанка, салатик…
Олів’є готуйте з нежирним майонезом – кількість жирів зменшиться втричі! Або заправте його нежирним сиром, змішавши з кефіром та додавши солі, зелені і спецій. Замість оселедця “під шубою” можна “зігріти” й скумбрію, більш прихильну до фігури.
http://www.wz.lviv.ua