Магній: про головне
70% магнію міститься у кістках, решта - у м’язах і залозах внутрішньої секреції. Магній виконує захисну функцію - допомагає організму виробляти антитіла для боротьби з хворобами. Магній необхідний для вуглеводів, коли окислюється організм, він нормалізує нервову систему, упорядковує систему м’язів серця і його кровопостачання, має судинорозширювальну дію, виводить холестерин з організму, допомагає кишечнику. Нестача магнію пояснюється надмірною присутністю жирів і кальцію у щоденному раціоні, у регіонах з м’якою водою відсутність магнію в організмі може спричиняти серцево-судинні захворювання. Магній значно полегшує проблеми капілярів у людей, котрі хворіють на цукровий діабет, а при захворюваннях органів бронхосистеми, має здатність розширювати легені та знімає бронхоспазми. Вагітним жінкам цей мікроелемент допомагає в тих випадках, коли плід розвивається із затримкою, окрім того нормова забезпеченість магнієм запобігає викидням. Під час менопауз магній нормалізує негативні сторони цього стану у жінок. Найбільш відомий прояв дефіциту магнію - хронічна втома.
Через 20 тижнів або навіть раніше у людини з’являться ознаки лейкемії, якщо її організм повністю позбавити солей магнію. Магнійактивно протидіє формуванню раковим клітинам, посилюючи функцію імунної системи. Однак найбільша проблема в тому, чи захоче ваш організм засвоїти цей елемент. Ні в якому разі не треба перенасичувати вашу систему магнієм - організм просто не зможе засвоїти такі об’єми, а ефект буде таким, як і при недостачі елементу.
Коли організму не вистачає магнію, він “запозичує” його з нервових клітин, кісток, залоз внутрішньої секрекції. Тому краще постійно підтримувати потрібну кількість мікроелементу в організмі. Засвоєння магнію затримується, коли людина приймає ліки, оскільки фармацевтичні препарати швидко виводять його з організму людини. В такому випадку, лікарі радять приймати подвійну дозу мікроелементу (600-750 мг), а також завести до раціону білкові та продукти, багаті на кальцій.
Якщо ви вирішили скинути зайву вагу, то, передовсім протестуйте свій раціон на наявність в ньому цього мікроелементу. Якщо магнію мало - людина худне швидше.
Виявити нестачу магнію в організмі можна за допомогою усіх вищеперерахованих симптомів. Також можна зробити наступний тест: напружити м’язи і потягнутися - якщо відчуваєте біль у гомілках, вашому організму не вистачає магнію.
Де ти, магній, є?
Щоденна потреба магнію залежить від віку: 0-3 місяці - 55 мг, 4-6 місяці - 60 мг, 7-12 місяців - 70 мг, 1-3 роки - 150 мг, 4-6 років - 200 мг, дорослій людині - 300 мг, щоправда декому може знадобитися й 600 мг.
В порівнянні з кальцієм, організму потрібно у два рази менше магнію. Магній міститься у безлічі продуктів, однак найбільша проблема та, що після промислової обробки, основна його частина, зникає. Найбільше магнію в какао, але після прожарювання зерна стають канцерогенними і насиченість магнієм значно зменшується. Багато магнію в лісових горіхах, соєвих продуктах, зелені, вівсянці, кукурудзі, шоколаді та какао. Перелік продуктів, збагачених магнієм (мг на 100 грам продукту): кавун - 224, квасоля - 103, шпинат - 82, ревінь - 82, буряк - 44, помідори - 43, редис - 41, петрушка (корінь) - 41, морква - 38. Багато магнію також зберігається в м’ясі, молоці, рибі, горосі.
В мучних продуктах магнію зовсім мало, наявність його у фруктах та овочах залежить від того чи є магній у землі та добривах. Найбагатшим серед найбільш споживчих продуктів є квасоля та соя. Півстакана квасолі містить 151 мг магнію, півстакана сої - 200 мг.
Втрати ферменту магнію у промисловій обробці дуже великі. При обробці зерна втрачається біля 75% магнію, при обробці гречки та ячменю - біля 80%, очищуючи картоплю, ми позбавляємо себе 35% магнію. Сирий зелений горошок має до 92% цього мікроелементу, тоді як після його обробки кількість магнію скорочується у більш ніж два рази - 43%. Після консервування горошку, кукурудзи та інших бобових, магній частково «осідає» у розсолі, тому збагачену мікроелементом воду можна використовувати для супів, соусів, заправку для салатів.
Щоб забезпечити себе щоденною нормою магнію, дієтологи радять вживати натуральні продукти, а якщо таки готувати, то дуже швидко. Магній залишається у висівках, шкірці фруктів та овочів. Дієтологи радять вживати зелень - петрушку, окріп, базелік, але не в якості доповнення до гарнірів та м’ясних страв, а з салатами, або ж взагалі - самостійно. Причому, бажано до салату не додавати жодних соусів чи олії, оскільки будь-які жири у поєднанні з магнієм утворюють нерозчинні з’єднання, і магній практично не засвоюється. А от сік лимона у поєднанні зі свіжими овочами та зеленню петрушки піде тільки на користь. Продукти, у яких багато кальцію (сири) ускладнюють проникнення мікроелементу до організму, а продукти з високим відсотком фосфору (гриби, горох, кольорова капуста) зводять нанівець його засвоєння. Воду краще пити жорстку, а вживання кави, кофеїнових напоїв (Кока-Кола, Пепсі, енергетичні напої) взагалі варто припинити.
За словами спеціалістів, засвоєння різноманітних елементів організмом залежить не від кількості спожитих продуктів, а від можливості вашої системи засвоїти усе, що ви їсте. Наприклад, магній переноситься з кров’ю у поєднанні з альбумінами білка. Якщо у вашому щоденному раціоні мало білка, то відповідно і мало альбуіна, щоб втримати нестачу магнію в організмі. Саме так відбувається незасвоєння організмом деяких мікроелементів. Відповідно незасвоєний магній потрапляє до сечовивідних каналів, де через деякий час можуть утворитися пісок та камені.
http://www.greenmama.ua