Багатющий асортимент дарів рослинного світу, представлений на сьогоднішньому ринку, ставить перед стурбованим власним здоров'ям споживачем ще одне завдання: яким саме овочам і фруктам слід віддати перевагу, щоб було "і смачно, і корисно"? Однозначно відповісти на це питання просто неможливо - але хотілося б звернути найпильнішу увагу співгромадян на славне сімейство цитрусових. Благо причин для цього більш ніж достатньо - доступні ціни, наприклад. Чудові смакові якості і цілком "життєстверджуючий" зовнішній вигляд самих плодів. Але найголовніша причина - це, звичайно ж, хімічний склад плодів, немов спеціально створений для боротьби з весняною втомою, нудьгою і хворобливістю. Навіть сухий науковий стиль солідного медичного керівництва при описі цитрусових раптово зазнає несподівані зміни: на сторінках, що пістрявлять латинню, м'якоть мандарина проникливо іменується "делікатесним дієтичним освіжаючим продуктом", а свіжі мандарини і їх сік зворушливо характеризуються як "одне з улюблених ласощів у дітей". Сьогодні чудове сімейство цитрусових (не без допомоги селекціонерів, зрозуміло) радує око і смаковий аналізатор споживача багатою різноманітністю сортів і різновидів. Серед таких є і фаворити - з мандаринів, наприклад, експерти рекомендують солодкий іспанський клементін, соковиту і "тонкошкіру" сацуму, чарівно-кислуваті уншиу і крупні, неймовірно смачні плоди сорту сантра. Не втомлюються нахвалювати лайм - різновид лимона із запашною зеленою шкіркою і ясно-салатною м'якоттю. Інтригують гурманів благородною гіркуватістю "блідошкірого" севільського апельсина і китайського грейпфрута... Але не менш привабливо виглядають і корисні якості цитрусових - саме час перейти до їх опису.
У соковитій м'якоті плодів апельсина містяться аскорбінова кислота (до 65 міліграма в 100 г), вітаміни B1, В2, А і Р. Плоди апельсина і його сік містять велику кількість мінеральних речовин (кальцій, фосфор, калій), а також лимонну кислоту, пектинові речовини і фітонциди (природні "антибіотики" рослинного походження). Високий вміст в апельсинах (як і в інших цитрусових) лимонної кислоти робить неможливим накопичення в м'якоті плодів нітратів і нітриту - що важливо у світлі великої кількості випадків важких отруєнь цими сполуками, що входять до складу сільськогосподарських добрив.
Апельсини традиційно використовуються для профілактики і лікування гіпо- і авітамінозів. Сік цього фрукта збуджує апетит і покращує травлення, тому його рекомендують при зниженій кислотності шлункового соку, зниженні жовчовиділення і схильності до хронічних запорів. Крім того, апельсини містять велику кількість пектинових речовин, які сприяють спорожненню кишечника, попереджаючи розвиток в ньому гнильних процесів і зменшуючи кількість всмоктуваних речовин, шкідливих для організму. А ще, як з'ясували ізраїльські учені, регулярне вживання соку свіжих апельсинів сприяє зниженню рівня холестерину в крові. Втім, такою ж дією володіють і грейпфрути, і мандарини - завдяки високому вмісту специфічних глікозидів. Вживання апельсинів слід обмежити лише при виразковій хворобі шлунку і дванадцятипалої кишки, а також алергічних реакціях на їх компоненти.
Інші "улюбленці публіки", що відносяться до сімейства цитрусових, - лимони - також містять велику кількість калію, вітамінів А, В, С, Д. У них же виявлено найбільшу кількість цитрину - сполуки, яка вкупі з аскорбіновою кислотою укріплює і робить еластичними стінки дрібних кровоносних судин. Цитрин є типовим представником групи антиоксидантів - високоактивних речовин, ефекти яких не без основи образно іменують "фонтаном молодості". Високий вміст таких речовин в м'якоті і соку цитрусових дозволяє понизити ризик деяких форм раку, серцево-судинних захворювань, інсультів, катаракт, а також уповільнити процес старіння. Мандарини і мандариновий сік володіють абсолютно унікальними фітонцидними властивостями - і тому надають досить могутню антимікробну дію, що розповсюджується і на патогенні грибки (збудниками деяких заразних шкірних захворювань, типу трихофітії).
Грейпфрути, крім всього іншого, непогано тонізують центральну нервову систему, допомагають відновити втрачені сили після інфекційних хвороб, хірургічних операцій або фізичної перевтоми. На думку дієтологів, регулярне вживання цих фруктів просто необхідне в ситуаціях, пов'язаних з гіпокінезією і напруженою розумовою працею (незмінні витрати цивілізованого життя). Здавалося б, основні позитивні моменти вичерпані, і, керуючись непорушним законом про "ложку дьогтю в бочці з медом", самий час затягнути тужливу пісню про побічні ефекти надмірного захоплення цитрусовими. В даному випадку не гріх змінити традиції фінальних застережень і напучень - врешті-решт, про алергенність плодів сімейства цитрусових відомо чи не кожному співвітчизнику, що уміє читати і користуватися пультом дистанційного керування телевізором. Залишається побажати, щоб ці продукти з'являлися у нас на столі не рідше, ніж хліб з маслом.
http://www.buket.ck.ua