Банани (тайська назва - kluai ).
Сезон бананів в Таїланді: круглий рік
Припускають, що банан - перша рослина, на яку людина звернула увагу ще в доісторичний час. Він існує приблизно десять тисяч років. У Південно-східній Азії ця рослина увійшла до культури ще до рису і цукрового очерету. За легендами індуїстів, батьківщина банана - острів Цейлон. Перші письмові свідоцтва про цю рослину можна знайти у стародавніх греків, римлян і арабів, які посилаються на чудові "індійські плоди". Зображення банана знайдені в малюнках давнього Єгипту і Ассірії. Автори XIV століття вважали, що плодом, яким спокусилася Єва був банан, тому і називали його плоди "райськими яблуками".
Сама рослина отримала назву "адамова фіга", тому що Єва прикрилася не інжирним, а банановим листком. Сучасна назва була запозичена у одного з племен Конго вже в XVI столітті. Сам екзотичний фрукт дістався Європи тільки на початку XX століття, коли з'явилися перші судна для перевезення бананів, які були обладнані полицями, що вентилюються охолодженим повітрям для підтримки температури близько 12 градусів. У Таїланді росте безліч видів бананів: від маленьких «пальчиків» до довгих і солодких Клуай Хом. Всі банани дуже ситні. Цей всесвітньо відомий тропічний фрукт росте кетягами довгих плодів різної форми і розміру. Банан покритий тонкою жовтою шкіркою, яка легко очищається у зрілих плодів. Біла густа м'якоть банана багата на вітаміни і мінерали. Поширені види: Клуай Хом, Клуай Леб Мує Нанг, Клуай Кай.
В Таїланді росте принаймні 20 видів бананів, з яких найбільш популярні: Клуай Хом – довгі жовті плоди з ароматною густою м'якоттю Клуай Леб Мує Нанг – маленькі плоди з солодкою і густою м'якоттю Клуай Кай – яскраво-жовті короткі плоди. Харчова цінність і користь для здоров'я: банани – щедрий подарунок природи, багатий вітамінами А, В і С, мінералами, такими як кальцій, залізо і калій, а також вуглеводами і клітковиною.
Банани багаті тріптофаном, що необхідний для оптимального функціонування мозку і збереження нормального психічного стану, особливо в літньому віці. Тріптофан також запобігає старінню: достатня його кількість в їжі дозволяє призупинити процеси старіння кліток. У бананах міститься денна норма вітаміну В6, який сприяє підвищенню рівня гемогобіна і нормалізує обмін речовин. Дефіцит вітаміну В6 викликає гіпоглікемію і пов'язану з нею нервозність, пригніченість, постійну втому. Фахівці вважають, що погане самопочуття у 15-20% людей пов'язане з недостатньою кількістю цього вітаміну в організмі. Цей же вітамін сприяє виробленню в організмі катехоломіна серотоніна - провідника нервових сигналів. Брак серотоніна погіршує настрій, робить людину дратівливою, буркотливою.
Один банан покриває щоденну потребу людини в калії і дві третини денної норми магнію. Вважається, що цієї кількості достатньо, щоб уникнути інфаркту. Магній відіграє найважливішу роль в регуляції серцевої діяльності. Дуже корисні банани при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Плоди банана використовують при запальних процесах слизистої оболонки рота, діатезних кровотечах, виразковій хворобі шлунку і дванадцятипалої кишки і при бактерійній дизентерії. Лікарі-дієтологи рекомендують їх до їжі при гастритах з підвищеною секреторною функцією шлунку.
Пюре з бананів легко перетравлюється і часто служить їжею для дітей і літніх людей, тоді як спортсмени використовую банани як джерело енергії. Щоб приготувати корисний молочний коктейль, збийте банан з молоком. Також банани можна посмажити, приготувати з млинцями, додати в пиріг або морозиво. У Таїланді люблять блюдо Клуай Таєк – банани в меді, обсмажені до смачної хрусткої скориночки. Чого тільки не роблять тайці з бананами. Якщо вже і їдять свіжими, то зелені і зі спеціями. Банани середньої зрілості нарізають шматочками і висушують на сонці. А вже доспілі банани смажать у фритюрі, варять в кокосовому молоці або сиропі... Найулюбленіша недорога закуска в Таїланді - добре прожарені банани.
Ананас (тайська назва Sa-pa-rot)
Сезон ананасів у Таїланді: cічень, з квітня по червень.
Тайський ананас вважається одним з найкращих. Південний сорт дрібніший але і смачніший. Ананаси бувають жовті і зелені, але зеленість плодів цього сорту не говорить про те, що вони не стиглі. Груба зелено-коричнева шкірка приховує соковиту волокнисту м'якоть, яка багата вітамінами і мінералами.
Цей дуже популярний тропічний фрукт овальної форми покритий грубою, розділеною на сегменти зелено-коричневою шкіркою і увінчаний вгорі товстим листям. Усередині ховається жовта волокниста м'якоть з багатим кисло-солодким смаком. Вибирати ананаси кожного сорту потрібно на дотик - плід повинен бути не як дерево, а злегенька проминатись під пальцями, але не легко - інакше він гнилий. Запах зрілого ананаса повинен бути приємним і не віддавати гниллю. Щоб спробувати інший смак цього ж фрукта, перед подачею до столу його можна посипати сіллю.
Поширені види: Пукет, Шрі Рача, Налай Пукет – маленький плід з оранжевою шкіркою і яскраво-жовтою дуже солодкою м'якоттю Раттавіа/Шри Рача – великий плід з блідо-жовтою м'якоттю кисло-солодкого смаку, широко використовується для консервації, Налай – маленький плід родом з північних районів із зелено-коричневою шкіркою і ясно-жовтою м'якоттю. Харчова цінність і користь для здоров'я: Ананас багатий вітамінами А і С, кальцієм, фосфором і бромелайном з високим вмістом клітковини. Ананаси допомагають боротися з простудою і зниженим кров'яним тиском. 9 шматочків ананаса = 52 калорії. Якщо ананас кислий, посипте м'якоть сіллю і отримаєте інший смак фрукта. З ананаса готують смачний сік і джем, а в Таїланді він використовується для приготування червоного каррі і кисло-солодких страв.
Гуава (тайська назва - farang ).
Cезон - круглий рік.
Незрозуміло, звідки до нього приклеїлася ця назва, але можливо його завезли іспанці. Так чи інакше, гуава прижилася в Таїланді і зараз це один з найпопулярніших фруктів. Відноситься до групи солодких фруктів.
Плоди нагадують маленькі яблучка, повні усередині твердих кісточок. При дозріванні плоду набуває жовтого кольору. Має гіркувато-солодкий смак. Достиглі плоди необхідно вживати з шкіркою для поліпшення травлення і стимуляції роботи серця. У Таїланді гуава споживається не достиглою (коли м'якоть фрукта ще зелена і твердіша) з сіллю, цукром і спеціями.
Мангостін (тайська назва - mong-khut )
Сезон мангостіна в Таїланді: з середини квітня до середини жовтня.
«Королева фруктів» з кисло-солодким смаком, який освіжає, стримуючи жар дуріана – ідеальне природне поєднання. Плід мангостіна вважають одним з найвишуканіших фруктів світу. Англійський мандрівник Фрайф в 1637 році так описав свої враження про цей фрукт: "Яблука Гесперід тільки байки в порівнянні з мангостіном, на смак нектарини, персики, абрикоси - бідняки в порівнянні з цими плодами. У ароматі плодів мангостіна поєднуються аромати абрикоси, дині, троянди, лимона і свій власний". Свого часу мангостін так сподобався королеві Вікторії (1819-1901), що вона пообіцяла спеціальну винагороду тому, хто доставить його плоди свіжими до Англії.
Припускають, що батьківщина мангостіна - Молуккські острови (Індонезія). Мангостін - тропічна рослина вологого екваторіального клімату. Він примхливий до температури і вологості грунту. Весь сезон дощів ринки Таїланду, особливо південного, наповнені плодами мангостіна. Мангостін – «королева фруктів» - це маленький круглий плід з товстою темно-фіолетовою шкіркою, увінчаний великим зеленим листям. Усередині розташовані шість або більше мяких білих часточок з солодким, але трішки гіркуватістим смаком. І ще правило мангостіна: чим більше дольок в плоді, тим менше в нім насіннячок. Вибирати потрібно так - узяти в руку найфіолетовіші плоди і легенько стиснути - кожура не повинна бути дуже жорсткою, як дерево, але і не повинна бути дуже м'якою, що говорить про зіпсованість.
Проминатися вона може нерівномірно в різних місцях, що теж не дуже добре. Розмір плодів великого значення не має. Краще всього розрізати мангостін ножем - зробити надріз по середині по кругу, але не до самої м'якоті (під тонкою жорсткою шкіркою є ще м'яка товста), після чого руками розділити його на дві частини - в одній руці опиниться неначе кришка, в іншій - м'якоть в частині кожури, з якою її зручно кушувати. Не намагайтеся узяти руками, м'якоть настільки ніжна, що Ви її просто роздавите. Добре переносить транспортування. Поширені види: У Таїланді виростає один місцевий різновид, але виділяються дві зони зростання – східне узбережжя і південні райони навколо Сурат Тані.
Харчова цінність і користь для здоров'я: Мангостіни багаті кальцієм, фосфором, нікотиновою кислотою і вітамінами В і С. Вони спричиняють освіжаючий і омолоджуючий ефект на організм. Шкірка мангостіна багата таніном, який загоює прищі і рани на шкірі. 4 мангостіна = 80 калорій. Їжте мангостін після дуріана, оскільки він охолоджує організм, стримуючи жар дуріана. З нього також готують освіжаючий щербет, що подається між стравами.