Всі у затінок
— Надмірна інсоляція небезпечна для людей, що мають судинні патології, гіпертонію, — розповідає завідуючий терапевтичним відділенням міської поліклініки №2 Василь Кректун. — Перебуваючи на пляжі з 11 до 17 години, вони особливо ризикують. Та й здоровим людям у цей час краще перебратися у затінок. Взагалі не рекомендується засмагати при загостреннях серцево-судинних захворювань, надмірній чутливості на сонце, пігментних утвореннях, папіломах, захворюваннях ендокринної системи, онкології та деяких інших хворобах.
Зараз люди потроху адаптуються до спеки, раніше ховалися при температурі повітря понад 30°С, тепер продовжують працювати на городі, знаходяться на сонці довгий час. Не варто бути такими безпечними. Зберігаючи обережність, уникаючи перебування на сонці в години, коли воно особливо активне, можна лишатись бадьорими та здоровими.
Лікар-дерматовенеролог міської поліклініки №3 Сергій Малеш доповнює:
— Людям зі світлою шкірою, схильною до почервоніння, сонячних опіків не варто довгий час знаходитись на сонці. Крім цього, існує цілий ряд захворювань шкіри, при яких категорично забороняється засмагати. До них відносяться системна склеродермія, вітиліго, онкологічні хвороби. Не треба забувати про фотодерматити — останнім часом їх кількість значно підвищилась. Якщо маєте схильність до виникнення пігментних плям, веснянок і так далі теж не зловживайте засмагою, або ж користуйтеся сонцезахисними кремами.
Треба знати, що їсти
Слід пам’ятати і про свій раціон. Літо — пора, коли варто надати перевагу овочам та фруктам. Це знають усі. А що краще не їсти у спеку?
— У спеку не рекомендується вживати занадто калорійну їжу, жирне, смажене, м’ясне, — продовжує пан Василь. — Якщо людина йде на сонце після переїдання — підвищується обмін речовин, відповідно порушується терморегуляція. Не перевантажуйте себе їжею, не пийте занадто солодкі напої, алкоголь. Можна пити негарячий підсолоджений чай, нейтральні напої кімнатної температури. Не треба вживати занадто холодні страви та напої — одразу з холодильника. Від дуже холодного ще сильніше хочеться пити.
Як не дивно, гострі приправи (звичайно, якщо немає індивідуальних протипоказань) влітку допустимі. Згадайте особливості середземноморської кухні — вона вся складається з гострих страв. Це навіть якоюсь мірою допомагає подолати спеку. А пояснюється тим, що гострі приправи сприяють тепловіддачі — вода втрачається через піт. Занадто калорійний обід спричинює відтік крові від головного мозку до органів травлення. При правильній терморегуляції розподіл крові має бути рівномірним, адже при наявності притоку крові до шкіри відбувається потовиділення, без якого може настати перегрівання організму.
Що робити?
Якщо після перебування під палючим сонцем у вас з’явився шум, пульсація в голові, виникло відчуття внутрішнього жару — одразу зверніться за допомогою.
— Прояви перегріву можуть бути різними. Здорова людина переносить тепловий удар легше, для хворого все може скінчитися серйозно. При перших проявах необхідно покласти людину у тінь, забезпечивши притік крові до голови — ноги підняти, голову трохи опустити. Розстібнути ґудзики, дати понюхати нашатир, випити холодної води, — радить завідуючий терапевтичним відділенням. — Якщо ж настала втрата свідомості, є небезпека інсульту, — одразу викличте швидку допомогу.
http://www.gazeta.rv.ua