Букет
      
  Реєстрація або вхід Головна    
Букет
Головна
Новини
Статті
Опитування
Анекдоти
Галерея
Погода на тиждень
Свята на тиждень
Святковий довідник
Файли
Друзі та партнери
Звязок з нами
Рекомендуємо
Гумор

Хлопець з армії присилає додому гранату.
- Бабуся, якщо ти смикнеш за це колечко,
то я одержу 3 дні відпустки...

Google рекомендує
Організація

Весільний коровай


 Приготування і дарування весільного коровая - старовинна традиція. Років сто назад саме з приготування коровая починалося весілля. Обдаровування короваєм - заключний етап весільного торжества. Коровай свідчив про закінчення юності нареченого і нареченої. Весільний коровай випікався тільки один раз - при першому шлюбі. Якщо чоловік або жінка створювали другу сім'ю, коровай не пекли.





Частіше за все в його приготуванні брали участь 5-7 жінок коровайниць. Головною серед них вважалася хресна мати нареченого або нареченої. Каравайницями могли бути тільки досвідчені, шановні серед односельчан жінки, розторопні господині. Ніколи не запрошували пекти весільний хліб вдів, розведених або бездітних жінок: вважалося, що їх нещасна доля може вплинути на майбутнє нової сім'ї. Зазвичай випікали два короваї: один в будинку нареченого, інший в будинку нареченої. В будинку нареченої він мав форму круга - сонця, в будинку нареченого нагадував форму місяця.

Кожний крок коровайниць супроводжувався обрядовими піснями, заклинаннями і змовами. Коровайниці приносили з собою муку, яйця, масло, різні прикраси. Приготування коровая зазвичай відбувалося в суботу вранці. Кожний із запрошених виконував певну роль.

Двоє одружених чоловіків приносили дрова, готували капустяні листи, дерев'яні лопати, віник. Піч топили дровами калини або явора, рідше - сосни або липи. Два неодружені хлопці садили коровай в піч, а дві дівчини ліпили з тіста фігурки звірів, птахів, гульки - прикраси коровая.


Випечений коровай клали на кришку кадовба, застланну білим рушником, і посипали житом, прикрашали калиною, паперовими квітами, м'ятою. Після цього коровай несли в комору, де він знаходився до заключного моменту весілля. З моменту випікання коровая і до моменту розподіли його берегли як зіницю ока. По короваю ворожили, якою буде доля молодят. Якщо коровай вдався добрий, то сумісне життя буде добрим, якщо розвалився або тріснув - погана прикмета.


Частіше за все коровай нареченої ділили між родичами молодої, а коровай нареченого серед його рідні. Але в деяких районах коровай нареченого ділили в будинку нареченої після весілля. І навпаки. Коровай нареченої ділили між ріднею нареченого.

Для розділу коровая в червоному куті хати, під чинами, під небесною аркою, створеною рушником, ставали молодожони. Поряд з ними - самі шановні гості - хресні батько і мати. А напроти, через стіл, по діагоналі життя, що поєднувало червоний кут і білу піч, ставала вся рідня нареченого або наречени, починаючи з діда і бабусі, потім батьки, рідні брати і сестри, сусіди, друзі. Всі присутні по черзі підходили до молодят, бажали їм щастя-частки, обдаровували, хто чим міг. Коровай був трьохярусний. Самий верхній ярус символізував молодят, їм залишали цю частину коровая, їсти яку не можна було. Її засушували і завертали в рушнику, на якому молодята стояли в храмі. Середню частину ділили між членами сім'ї. Нижня частина ділилася між всією рештою гостей.

В наші дні замість коровая молодожони ділять приготований на замовлення величезний весільний торт, прикрашений кремовими квітами, фігурками нареченого і нареченої і т.д.. Трохи шкода, що поступово забувається цей старовинний обряд, адже колись саме підготовка, випікання і дарування коровая додавали весіллю урочистість і змістовність.
http://www.nevesta.by

http://buket.ck.ua

Дата публікації: 06.03.2007
Прочитано: 11306 раз



Додатково на дану тему
Пять признаков плохого тамадыПять признаков плохого тамады
Вибір банкетної залиВибір банкетної зали
Весільний тортВесільний торт
В центрі уваги весільні батькиВ центрі уваги весільні батьки
Церемония под ключ: за и противЦеремония под ключ: за и против
Який автомобіль вибрати для весілляЯкий автомобіль вибрати для весілля
СватанняСватання
Як вибрати хорошого тамадуЯк вибрати хорошого тамаду
Весільні забави під час танцівВесільні забави під час танців
Весільні забави під час столуВесільні забави під час столу
[ Назад | Початок | Наверх ]
Немає коментарів. Чому б Вам не залишити свій комертар?
Ви не можете відправити коментар анонімно, будь ласка зареєструйтесь.
Останні статті
Halloween
10 ідей для ідеального Хеловіну
Подарунки на День Валентина за знаком зодіаку
Ідеї для валентинок та святкування дня свято...
Як День Святого Валентина відзначають у різни...
Де краще зустрічати Новий рік?
У чому зустрічати новий рік 2010
Тіло - це годинник
Як запобігти курортних пасток
Здорове чи дешеве: як правильно обирати дитяч...
Новини партнерів
Завантаження ...
Галерея
Картинка з галереї

Картинка з галереї

Картинка з галереї

Посміхніться

Молодий хлопець прокидається ранком після страшного перепою і жалібним голосом просить:
- Мамо, дайте горілки!
- Та нема, синку...
- А в куточку?
- Та на Великдень ж випили...
- А за дверима?
- Та після Великодня похмелялися...
- А у шафі?
- Та то ж батькові на сороковини!
- То я дивлюся, куди ж це батько поділись.

Реклама
Опитування
Як Ви реагуєте на нахабність?

в душі злюсь, але поводжу себе стримано
зроблю зауваження
не звертаю уваги
нахабнію у відповідь
лаюсь, сварюсь
такі люди слів не розуміють, пускаю в хід кулаки
свій варіант



Результати
Інші опитування

Всього голосів: 215
Коментарів: 1
Головна |  Вверх
статистика  користувачів онлайн: 65 | користувачів сьогодні: 454 | переглянуто сторінок сьогодні: 1880 | всього сторінок переглянуто: 106253766




Використання матеріалів цього сайту тільки за умови вказання прямого гіперпосилання на першоджерело та сайти, що виконали суттєві допрацювання матеріалів (переклад, доповнення довідковими даними, тощо).
Якщо першоджерело не вказано - важати першоджерелом і вказувати пряме гіперпосилання на сайт http://buket.ck.ua



© 2006-2008 студія GVM
рекламна підтримка: черкаська рекламна мережа

Генерація сторінки: 0.052 сек. і 20 запитів до бази даних за 0.045 сек.
Web site engine code is Copyright © 2006 by SLAED CMS. All rights reserved.