Хто ж він - цей чорний лицар-шоколад і чи існує достатньо причин, аби виправдати не лише спожитий за чашкою вранішньої кави шматочок божественного смаку, але й спокійно “схрумкана” стограмова плитка шоколаду за переглядом хорошого фільму.
Якщо краєчком ока зазирнути у книгу історії шоколаду, стає відверто зрозуміло, що шоколад був завжди. Якось прогулюючись лісом. І вкотре добуваючи поживу для свого племені. Мудрий вождь племені майя звернув увагу на коричнюваті плоди одного з дерев. Розтерши в руках зерно, він був просто зачарований терпким, або до щему приємним ароматом. Чоловік приніс декілька плодів жінкам, що готували в племені їжу. Зовсім скоро боби какао вже використовувалися у якості грошей і при збиранні податків. У ті часи вважалося, що какао-боби мають божественне походження, і той, хто їх скуштує, матиме велику мудрість та силу.
Перші рецепти приготування какао-бобів зводилися лишень до того, що насіння какао заквашували, обсмажували, а потім мололи у гірку, темну пасту. Після того до маси додавали воду та спеції та отримували пінисту, густу пряну суміш. Цей напій був обов‘язковим у раціоні жінок, тому що за повір‘ям його вживання впливало на плодовитість.
З того часу шоколад не перестає підкорювати світ. Про його переваги сперечаються на кожній науковій конференції, присвяченій проблемам молодості та краси. І він дійсно вартий такої уваги, адже один тільки рівень антиоксидантів, що містяться у шоколаді варті того, щоби додавати шматочок такої невимовної насолоди до свого щоденного раціону. І ось, десять вагомих причин полюбити шоколад, якщо ви до цього часу ще не є його палким прихильником.
1. Шоколад може врятувати від багатьох видів захворювань, дякуючи антиоксидантам, що містяться у ньому.
Антиоксиданти або флавоноли - речовини, що сприяють знищенню у людському організмі вільних радикалів, які можуть викликати розвиток ракових клітин або закупорку кров‘яних судин. Разом з червоним вином, зеленим чаєм та виноградом. Какао-боби містять досить високий рівень антиоксидантів. Вчені усього світу не втомлюються стверджувати, що “шоколадні” антиоксиданти дуже корисні для здоров‘я з декількох причин: саме флавоноли какао здатні знизити рівень поганого холестерину у крові, одночасно підтримуючи в нормі рівень “хорошого” холестерину. Окрім того, антиоксиданти такого походження знімають запалення, чистять кров‘яні судини та покращують кровообіг. Зовсім нещодавно італійські вчені підтвердили, що чорний шоколад зменшує тиск та навіть може попередити розвиток одного з видів діабету.
2. Шоколад допомагає худнути та вчитися.
Яким би кумедним не здавався цей факт, але докази такого позитивного впливу все-таки є. Провівши численну кількість досліджень, вчені прийшли до висновку, що прихильники шоколаду, як правило, стрункіші, в них тонша талія, і вони рідше страждають від діабету, аніж ті, хто обирає інші солодощі. Крім того, вони набагато краще освічені.
Проте не варто захоплюватися і забуватися: шоколад - достатньо калорійний продукт. Окрім масла какао плитка шоколаду містить також інші джерела калорій - молоко та глюкозу. І хоча ці вуглеводи відносяться до категорії легкозасвоюваних, які швидко розщеплюються і так само швидко витрачаються, при надлишкових надходженнях в організм вони все ж відкладаються у вигляді жиру.
Ну а якщо ви все-таки не можете прожити ні для без шоколаду, спробуйте шоколадну дієту? Подобаються форми Дженіфер Лопез? Так от саме вона і є палкою прихильницею такої дієти. Суть дієти в наступному: протягом 5-6 днів ви вживаєте тільки 80 грамів шоколаду та каву, яку можна пити лишень через 3 години після їжі (якщо її можна так назвати). Перед тим, як відважитися на такі серйозні експерименти зі здоров‘ям, обов‘язково порадьтеся з вашим лікарем, в іншому випадку можеть виникнути не дитячі проблеми з серцем.
3. Шоколад корисний для зубів.
Парадокс? Адже разом з пригощанням солодощами нас з дитинства лякають страшною кімнатою дантиста. Японські медики стверджують, що масло какао, яке міститься у шоколаді, має по-справжньому цілющий вплив на зуби, окутуючи їх спеціальною плівкою та оберігаючи їх від карієсу. Окрім того, оболонка какао-бобів, з яких роблять шоколад, містить антибактеріальну речовину, яка бореться з нальотом на зубах. Жалкувати доводиться лише за тим, що зазвичай такі оболонки не застосовуються при виробництві шоколаді, а просто йдуть у відходи. Проте враховуючи останні дослідження в майбутньому їх можна буде додавати в шоколад аби зробити його корисним для зубів.
4. Хочете покращити настрій?
Їжте шоколад. Так, так, саме шоколад ввільняє ендорфіни, які викликають почуття задоволення та знижують відчуття болю. Ось чому прихильники цього виду солодощів більше за інших мають позитивне ставлення до життя та суб‘єктивне відчуття благополуччя. Окрім того, вони значно частіше вважають себе повністю здоровими, щасливішими, рідше мають відчуття самотності, рідше страждають на депресію та з задоволенням планують майбутнє.
5. Шоколад продовжує життя.
Так насправді вважають вчені Гарварду, які кажуть, що якщо вживати шоколад тричі на місяць, можна прожити на рік довше, аніж ті, хто відмовляє собі у цьому задоволенні. Однак цей аспект не зовсім такий і безхмарний. Ці ж самі вчені попереджають, що надмірне зловживання шоколадом загрожує абсолютно зворотнім результатом. Всі мінуси продукту пояснюються високим відсотком жирів, які містяться у шоколаді. Як результат, при надмірному вживанні збільшується ризик захворювання на ожиріння, а разом з ним і ризик сердечних захворювань.
6. Шоколад - відмінний афродизіак.
Дякуючи кофеїну та теоброміну, що міститься у плитці шоколаду, ваш романтичний вечір може перетворитися і справжню любовну пригоду. І вся справа в тому, що шоколад якби примушує серцево-судинну та нервову систему працювати енергійніше та здійснює на людський організм легкий стимулюючий ефект. Ось чому якщо хочете солодких снів, не надумайте захоплюватися шоколадом на ніч.
7. Шоколад - своєрідний наркотик.
Прихильники шоколаду однозначно вам заперечать. Для того, аби потрапити хоча б в якусь залежність від кофеїну та теоброміну, які містяться у шоколаді, варто споживати близько 400-500 грамів щодня (4-5 плиток).
Зі знайденими у шоколаді каннабіноїдами (речовини, що за своєю дією нагадують маріхуану) справи ще гірші - для шокозалежності знадобиться 55 кілограмів щодня.
8. Шоколад корисний для шкіри.
Ні для кого не секрет, що масло какао - дуже цінний косметичний засіб. Сьогодні вчені акцентують увагу на тому, що флавоноли, що містяться в какао корисні для шкіри і при вживанні всередину. Під дією цих продуктів зменшуються сухість, почервоніння та лущення, шкіра стає більш гладкою, краще реагує на ультрафіолетове випромінювання. Окрім того, сьогодні особливо популярними стали шоколадні обкутування, які вселяють в стомлену та в‘янучу шкіру енергію та життя.
9. Вагітні обов‘язково мають включати у раціон шоколад.
Підвищений попит на шоколад під час вагітності не випадковий - він пояснюється високим складом заліза у шоколадних ласощах. Які попереджають розвиток анемії. Окрім того, найновіші дослідження стверджують, що гарним здоров‘ям свого малюка та його здатністю стійко переносити стресові ситуації мама зобов‘язана тим плиткам шоколаду, які вона споживала під час вагітності. Практично у 100 відсотках випадків “шоколадна” дитина посміхається набагато частіше, аніж той, який не отримував шоколаду до моменту народження. Ну а потім усе своє життя така людина відзначається більш веселим характером. Єдине, про що варто пам‘ятати, що шоколад - сильний алерген. Насправді, все добре, що в міру.
10. Шоколад - найкращі ласощі для дружньої вечірки.
Поза сумнівами. Повірте, солодкі шоколадні закуски та банановий фраппе - саме те, що потрібне для перегляду нового голлівудського шедевру.
Банановий фраппе: перемішайте 25 грамів білого шоколаду з 300 грамів молока та підігрійте в кас тюлі, допоки шоколад не розтане. Перелийте в блендер. Додайте 1 банан і 4 кульки морозива.
Солодкі закуски - вмочіть горіхи та шматочки фруктів (наприклад, фініки, чорнослив, бразильські горіхи) в розтоплений шоколад. Коли вони будуть повністю покриті шоколадом, потримай їх над мискою (за допомогою щипців), щоб стік надлишок шоколаду та поклади на пергамент, щоб шоколад затвердів.
Солодкого вам життя та побільше ендорфінів.
http://www.greenmama.ua