У деякому роді процес створення кістяного фарфору нагадує випічку торта. Інгредієнти перемішуються, ліпиться форма, випікається, а потім прикрашається. «Випічка» або випалення відбувається при температурі близько 1200 градусів Цельсія. Вся вода в процесі випалення випаровується, за рахунок цього вироби зменшуються в об'ємі приблизно на 1/6 частину. Після обстеження на наявність дефектів вироби готові до нанесення глазурування.
Глазурування – це тонкий скляний шар, що робить фарфоровий виріб абсолютно гладким. Він може бути безбарвним, забарвленим, замутненим. Після нанесення глазурування розпилювачем або повним зануренням виробу у ванну посудину проходить ще одне, так зване глостове випалення при температурі 1080 градусів. Він перетворює глазурування на скляне блискуче покриття і міцно прикріплює її до виробу.
Прикраса у вигляді узорів і малюнків може наноситися на посуд до глазурування, але частіше після її. Сьогодні фарфор майже не розписують уручну. Виключення – дорогі елітні вироби, одна чашка з їх числа може коштувати до 1000 євро. Частіше використовується естамп. За допомогою мідного штампу малюнок наноситься на тонкий папір, який накладається на посуд. Далі папір змивається водою, а малюнок залишається. Наймасовіший метод прикраси – це літографія, тобто перевідні картинки.
Після нанесення малюнка кістяний фарфор чекає чергове випалення при температурі близько 700 градусів, в ході якого фарби перетворюються на тверду незмивну емаль. Різні фарби вимагають різної температури випалення, тому процес може повторюватися кілька разів.
Як вибрати якісний посуд? Перш за все, бренд. Всесвітньо відомі імена гарантують високу якість. Напис China або Bone-china не означає китайське виробництво. Термін увійшов до ужитку в Англії в кінці 18-го століття і говорить що перед Вами фарфоровий виріб. У інших країнах Європи фарфор звичайно мітять написом Porcelain.
Огляньте виріб. Він повиненн бути гладким і чистим, без цяток, бульбашок, дірочок і тріщин. Чашки міцно, без перекосів розташовуються на блюдцях, кришки не повинні бути дуже вільними. Особлива увага ручкам. Саме слабка частина – місце їх кріплення до виробу.
Витративши гроші на хороший посуд, бережіть його. Під час зберігання перекладайте тарілки і блюдця серветками, не ставте їх один на одного. Чашки краще зберігати в підвішеному за ручку стані, якщо їх ставити один на одного, можна пошкодити ручки. Мийте посуд окремо від вилок, ложок, каструль. Старайтеся, щоб фарфорові вироби не стикалися один з одним, ніколи не користуйтеся твердими мочалками. Використовуйте воду помірної температури, ніколи не перегрівайте її більше, ніж рекомендовано виробником.
Підігрівання кістяного фарфору в духовці цілком безпечне, пригадайте стадії його виробництва. Проте нагрівання відкритим вогнем або різкі перепади температури протипоказані. Зігрівайте чайники і кавники перед використанням, гарячу воду наливайте в них поволі.
У принципі, кістяний фарфор дуже довговічний. При дотриманні нескладних заходів обережності він довго радуватиме не тільки Вас, але і Ваших дітей і внуків.
ualady.net