Гостей, як правило, запрошують в "Каса маре", найкраще прибрану кімнату, де відзначають усі важливі події і проходять сімейні свята. А свят в Молдові багато. Взяти в них участь може кожний. Зимові свята, наприклад, супроводжуються колядками, побажаннями, театралізованими сценками, які виконуються як дітьми, так і дорослими, що рухаються від дому до дому й відають про пришестя Нового Року. Всі нетерпляче чекають прибуття Мош Кречун (Діда Мороза) з мішком, повним подарунків. Діти, як правило, особливо ретельно готовляться до цієї зустрічі: підбирають костюми, маски, репетирують театральні сценки ... Фактично свята традиційного сільськогосподарського календаря в цей період збігаються з християнськими святами, пов'язаними з народженням Ісуса Христа – Різдвом.
Традиційно молдовським святом вважають Мерцишор – свято весни. В березні усі жителі Молдови прикріплюють собі на груди мерцишор – символ цього свята пробудження природи, сплетений з червоної і білої ниток.Також весною відзначається релігійне свято Пасха або, інакше кажучи, Воскресіння Ісуса Христа. Люди заздалегідь готуються до цього свята, намагаючись як можна більш багато уставити святковий стіл різноманітними блюдами і напоями, традиційними крашеними яйцями і пасхальними пасками. З часом розписані пасхальні яйця стали справжніми витворами народного промислу й відомі далеко за межами Молдови.
В дні врожаю в містах і селах країни влаштовують традиційні ярмарки. Під час цих подій іноземні туристи можуть ближче познайомитися з народним фольклором, традиційними костюмами, виробами народних промислів.КУХНЯ
Молдовська кухня відома своїми ніжними й пікантними, ароматними блюдами. Основою для їх приготування слугують овочі, зернові, молоко, риба, різні жири і т.д. Асортимент і якість блюд молдовської традиційної кухні перевірялись й збагачувалися протягом багатьох століть. Закуски на святковому столі пікантні й різноманітні, як, наприклад, фаршировані перці й помідори, холодець з птиці, свинини або риби. Неможливо не згадати і про мамалиге, приготовленої й поданої на стіл "як у мами вдома" - з бринзою, сметаною, й часниковим муждеєм.Молдовські супи й борщі, заправлені кислим квасом або овочевим розсолом, а також різноманітною зеленню та спеціями (петрушка, укріп, щавель, чабрець та ін.), добре стимулює апетит і завжди до місця. Радимо скуштувати й селянську заму з птаха з домашньою локшиною, рибацьку юшку з рисом та розсольники з маринованими і квашеними овочами. На кожному святковому столі обов'язково присутні голубці, приготовлені в залежності від місцевої традиції з використанням виноградних листків або квашеної капусті. Овочі використовують і для приготування різноманітних салатів, заправлених рослинним маслом, оцтом, сметаною, сирами, яйцями й мілко нарізаним відварним м'ясом. Фрукти та овочі обов'язково присутні на кожному столі.
Молдовські вина відомі всьому світу своїм ніжним смаком, ароматом, вишуканістю. Розкинуті на пагорбах виноградники дозволяють створити широкий спектр вин – від білих до рубінових, від сухих до напівсолодких і солодких, від "тулбурел" ("каламутного") до абсолютно прозорих. Старі вина, які зберігають у винних підвалах, давно стали візитною карткою Молдови. Вина вищої якості отримують не лише з добре відомих всьому світу сортів: Аліготе, Шардоне, Мускат, Піно, Каберне та ін., але й з місцевих: Фетяска, Галбена, Темийоаса або Молдова. Не варто забувати й про коньяки, бренді та горілку, вироблених на відомих молдавських винних заводах: Крікова, Белць, Хинчешть, Милештій Мічь, Казаклія, Чумай, Пуркарь та ін.ТРАДИЦІЙНА МУЗИКА І СПІВ
Жанри пісенної культури дуже різноманітні. Молдовські пісні є одноголосні і двоголосні. Найбільш розповсюджені різновиди пісень: трудові і обрядові. Також є ліричні пісні, балади, соціальні. Дуже яскраві і темпераментні танцювальні мелодії: хора, сирба, бетута. Серед молдавських народних музичних інструментів – кобза, дримба, таргат, чімпой (волинка), бучум (трембіта), цимбали.ТАНЦЮВАЛЬНА КУЛЬТУРА
Представлена такими танцями: хорба, молдовеняска, інвиртіт. Найпопулярніший танок – це молдовеняска. Усі танцівники стають у коло, після кількох кругів розбігаються по парах і розпочинають запальний танок, знову стаючи в коло після певного набору фігур.http://buket.ck.ua