Насамперед про маринад. Досвідчені кухарі радять не маринувати м’ясо з оцтом, інакше шашлики будуть сухі та жорсткі. Пропонуємо десять найпопулярніших маринадів.
1.Гранатовий сік, перець, сіль, коріандр, порізана кільцями цибуля.
2.Сухе вино, цибуля, сіль, перець, спеції.
3.Цибуля, помідори, спеції, сіль.
4.Кефір, білий хліб, цибуля, перець, сіль.
5.Натертий лимон, лаврове листя, помідори, сіль, перець.
6.Йогурт, товчений часник, сіль, сік лимона, тмин, коріандр, пекучий перець.
7.Мінеральна вода із соком лимона, сіль, спеції.
8.Пиво (можна безалкогольне), цибуля, сіль, спеції.
9.Майонез, цибуля, сіль, спеції.
10.Натерта на дрібній тертці цибуля, натертий зі шкіркою лимон, сіль, спеції.
Шматки м’яса мають бути покриті маринадом, але не плавати у ньому. Маринувати ліпше на ніч, в емальованому або скляному посуді. Ставити у холодильник.
Для жирного шашлику ліпше брати м’ясо з шиї, для менш жирного – вирізку. Нарізати шматками приблизно 4х4 або 5х5 сантиметрів. Різати треба ВПОПЕРЕК ВОЛОКОН, а не вздовж! На кілограм м’яса потрібно вісім дрібок солі і десять – спецій.
На чому смажити?
Найкраще – на традиційному мангалі. Його висота має бути такою, щоб м’ясо було над вуглинами заввишки 10–15 сантиметрів. Якщо нижче – підгоратиме, вище – не спечеться до готовності. На дні чи стінках мангала мають бути отвори для доступу повітря, інакше хорошого вугілля, а отже, і шашлику не вийде.
Якщо нема мангала, можна викласти багаття з підручних негорючих матеріалів, скажімо, з цегли чи каміння. Ще один варіант: викопати ямку завглибшки 20, завдовжки 80 і завширшки 40 сантиметрів. Результат не гірший – вуглини можна буде розкласти рівномірно на дні. Шампури використовуйте або з нержавійки, або дерев’яні. Головне, щоб ви могли рівномірно прокручувати нанизане м’ясо.
Які дрова взяти?
Спеціалісти рекомендують використовувати виноградну лозу. Категорично забороняються дрова з хвойних порід зі смолястою деревиною. Для шашлику з птиці підійдуть дрова фруктових дерев; для баранини та свинини – вишневі, березові чи липові. Телятину найліпше смажити на березі, липі або фруктових дровах.
Можна відразу купити готове вугілля, запаковане у паперові мішки. Достатньо лише розпалити маленьке вогнище, насипати вугілля, зачекати, поки воно розгориться, і смажити шашлики. Не користуйтеся бензином та керосином, щоб розпалити вогнище – інакше страву зіпсуєте шкідливими випарами.
http://www.simya.com.ua
Найкраще – на традиційному мангалі. Його висота має бути такою, щоб м’ясо було над вуглинами заввишки 10–15 сантиметрів. Якщо нижче – підгоратиме, вище – не спечеться до готовності. На дні чи стінках мангала мають бути отвори для доступу повітря, інакше хорошого вугілля, а отже, і шашлику не вийде.
Якщо нема мангала, можна викласти багаття з підручних негорючих матеріалів, скажімо, з цегли чи каміння. Ще один варіант: викопати ямку завглибшки 20, завдовжки 80 і завширшки 40 сантиметрів. Результат не гірший – вуглини можна буде розкласти рівномірно на дні. Шампури використовуйте або з нержавійки, або дерев’яні. Головне, щоб ви могли рівномірно прокручувати нанизане м’ясо.
Які дрова взяти?
Спеціалісти рекомендують використовувати виноградну лозу. Категорично забороняються дрова з хвойних порід зі смолястою деревиною. Для шашлику з птиці підійдуть дрова фруктових дерев; для баранини та свинини – вишневі, березові чи липові. Телятину найліпше смажити на березі, липі або фруктових дровах.
Можна відразу купити готове вугілля, запаковане у паперові мішки. Достатньо лише розпалити маленьке вогнище, насипати вугілля, зачекати, поки воно розгориться, і смажити шашлики. Не користуйтеся бензином та керосином, щоб розпалити вогнище – інакше страву зіпсуєте шкідливими випарами.
http://www.simya.com.ua