Для швейцарських кондитерів Великдень - нелегка пора.
Традиційний символ великодніх свят у Швейцарії та інших європейських країнах - зайці, зроблені з найкращого у світі молочного шоколаду. Популярні й величезні шоколадні яйця.
Аби підтримати марку швейцарської якості, солодких зайців виготовляють пізно вночі напередодні Великодня. Тому на столи європейських гурманів потрапляє найсвіжіший продукт.
Трістан Карбонатто (кондитер): “Під час великодніх свят ми продаємо переважно зайців із молочного шоколаду. А загалом найкраще продається міцний чорний шоколад - це майже 70 % наших продажів”.
Щоправда, цьогоріч шоколадних зайців загорнених у фольгу значно поменшає: через фінансову кризу споживання делікатесів відчутно знизилося. Від початку 2009 року продажі шоколаду впали на 30 %.
Філіп Гумі (журналіст): “Фінансова криза вдарила по індустрії шоколаду так само, як і по інших сферах виробництва. 60 % швейцарського шоколаду йде на експорт, тому економічна ситуація в Німеччині, Франції та Британії вплинула й на наш ринок”.
Економічна криза вдарила й по-інших швейцарських виробах, що йдуть на експорт. Адже традиційна продукція швейцарських виробників - це високоякісні товари: розкіш, яку в час кризи не кожен може собі дозволити.
Філіп Гумі (журналіст): “Шоколад - це дуже швейцарський продукт. Так само як, наприклад, годинники чи, до недавнього часу, банки. Шоколад невід'ємно пов'язаний із образом Швейцарії - Альпи, корови, молоко”.
Женева - справжня Мекка всіх шанувальників якісних ласощів. На тутешніх вуличках розміщені численні кондитерські та цукерні, де можна спробувати десятки різних сортів шоколаду. Мешканці Женеви запевняють: шоколад - це невід'ємна частка їхнього життя, тому їсти його вони не перестануть за будь-яких економічних умов.
http://www.24tv.com.ua