Писанки. За старовинною легендою, писанки, подаровані на Великдень, оберігали перед силами зла і мали приносити щастя. Аби збільшити їх магічну силу, шкаралупу почали прикрашати. Оздоблення яєць також має свою символіку. Скажімо, пофарбовані у біло-червоні кольори означали шану для духів, що опікувалися домом, у зелені – відродження природи і кохання, а забарвлені у коричневі тони мали приносити родинне щастя.
Сіль і хрін. Сіль – символ очищення. Хрін – додає сили, сприяє травленню страв.
Баранчик – символ Ісуса Христа, ягнятка Божого. Люди вірили, що покладений у кошичок баранчик гарантуватиме прихильність сил природи і оберігатиме від стихійного лиха.
Шинка (полядвиця) і ковбаска. Додадуть людині здоров’я і плодовитості. Ці продукти є символом достатку, оскільки у давнину не кожен міг собі дозволити їх купити.
Паска. До Великодніх обов’язкових страв її долучили порівняно недавно, оскільки з давніх-давен наші предки освячували хліб, що вважається в усіх народів продуктом номер один. З часом хліб замінили рум’яною солодкою паскою, що символізує достаток у домі, а також вміння і досконалість господині, особливо, коли спечена власноруч.
Яйця – символ відродження життя і перемоги над смертю. Яйця, які покладете у кошик, можна розписати (див. “Високий Замок” за 29 березня), а можна просто пофарбувати у цибулинні.
Скільки коштує великодній кошик
Домашні яйця напередодні свята на ринках продавали по 60 коп. за штуку. Ті, що пропонували з птахофабрик, можна було купити по 35 коп. Ковбасу мелену можна придбати по 25-27 грн. за кілограм, січену (типу “Дрогобицької” у тонкій кишці) по 32 грн., шинку по 45-47, а полядвицю за 55. Продавці кажуть, що ціни у четвер-п’ятницю можуть зрости ненабагато, скажімо, на 1-2 грн. Усе залежатиме від попиту. Сир домашній сільські господині пропонували по 15, корінчик хрону - 0,5-1 грн.
Скільки грошей ви “вкладете” у великодній кошик, не беремося підраховувати, бо деякі господині кладуть на освячення по 2-3 яйця, а дехто – понад десяток. Так само і м’ясних виробів: хтось маленьке кільце ковбаски і шматочок полядвиці, а дехто любить обкласти паску кількома метрами ковбаси і двома-трьома полядвицями – щоб вистачило на всі свята.
http://www.wz.lviv.ua