По-друге, зустрічаючи Новий рік у вузькому сімейному колі, ви зможете дозволити собі хороше вино (шампанське, лікер) від якого отримаєте справжнє задоволення смаком. Напої ж, які зазвичай входять у новорічне меню кафе та ресторанів не вирізняються особливими смаковими якостями.
Отож, спочатку складемо меню нашого новорічного столу.
Холодні закуски. Аби зробити свято незвичайним почастуйте себе стравами, які зазвичай не входять у ваш щоденний раціон. Королевами холодних закусок визнайте дві найбільші тарілки, одна з який буде з овочами, інша – з сирами. На «овочевій» тарілці обов‘язково мають бути: болгарський перець, огірки (свіжі чи мариновані справа ваша), помідори, оливки та маслини по центру. Друга миска – королівство сирів. Для збереження хорошої фігури дієтологи радять зупинити свій вибір на білих сортах – адигейському, сулугуні, моцарелі, «здоров‘я». Однак правила й створені для того аби їх порушувати, а тому в новорічну ніч можете дозволити собі й інші сорти сирів. З особливою засторогою поставтеся лишень до бринзи (іноді вона буває дуже солоною і затримує в організмі воду) та м‘які плавлені сири, які досить довго перетравлюються.
У список новорічних страв обов‘язково включіть листя салату з креветками. Вигадайте до них якийсь незвичайний соус, наприклад, суміш гірчиці та делікатесного майонезу, або ж приготуйте якийсь з них за рецептами. Надзвичайно приємно у цьому товаристві смакується соус тартар, який досить легкий у приготуванні. Для нього вам знадобиться Список холодних закусок доповнить весела райдуга із сухофруктів, горіхів та свіжих фруктів – бананів, яблук, винограду та незмінного атрибуту Нового року – апельсинів.
Коли ваші домочадці вдосталь почастують овочами та салатами, саме час запропонувати їм гарячі страви. І в цьому випадку найкращим варіантом стане риба. Сьогодні у супермаркеті можні знайти рибу на будь-який смак і гаманець. Любите жирні сорти та запах риб‘ячого жиру – зупиніться на морському слоні чи палтусі. До смаку ніжне м‘ясо – тоді ідеально підійде сьомга, форель, лосось чи судак. Способів приготування теж може бути безліч. Найздоровіший та найкорисніший з них – запекти рибу у фользі з різним спеціями та духмяними стравами.
Ваш чоловік не перестає стверджувати, що найкраща риба, то м‘ясо? Тоді приготуйте його тим же способом. Зробіть маринад зі спецій та солі, у який обов‘язково покладіть гілочку розмарину та залишіть у ньому м‘ясо на 2-3 години. Аби воно стало надзвичайно м‘яким, скористайтеся секретом багатьох шеф-кухарів – перекладіть м‘ясо декількома шматочками ківі. Справжні професіонали стверджують, що саме сік ківі має цікаві властивості пом‘якшувати м‘ясо. Але не перестарайтеся, бо в іншому випадку через годину-другу ваші запашні стейки перетворяться на грудку фаршу.
А як же гарнір? Не хвилюйтеся, і він обов‘язково буде на вашому столі. Але зробіть зусилля, подолайте принципи українського столу, за якими, якщо на ньому немає картоплі, то значить і немає що їсти. Подайте на гарнір суміш відвареної на пару або запеченої у духовці кольорової капусти та броколі. Коли капуста буде вже готова, посипте її добрим шаром натертого сиру. Впевнена, такої смакоти ваші родичі ще не куштували.
Напої. Всім відомо, що будь-які спиртні напої мають властивість збуджувати та підвищувати апетит. Але чому ж тоді існують дієти, які рекомендують протягом дня вживати певну кількість алкоголю. Зізнаюся, ніколи не бачила який ефект має така дієта, але те, що алкоголь прискорює обмін речовин відомо давно. Варто лишень знати що пити, де пити і в яких кількостях. Надайте перевагу сухому вину та шампанському, оскільки саме вони прискорюють та поліпшують обмін речовин. Але контролюйте себе та не захоплюйтеся – вистачить два-три бокали. В іншому разі ви ризикуєте звести усі свої зусилля нанівець. По-перше тому, що горілка, ром, джин, віски чи лікери досить висококалорійні. По-друге, вони вдвічі швидше роздратовують апетит і, на кінець, саме вони призводять до швидкого сп’яніння і як наслідок – ти вже повністю втрачаєш контроль на тим, що їси і в яких кількостях. Дуже помиляються ті, хто вважає, що після хорошої ситної вечері варто запити все 50 гр. коньяку. На жаль, нічого окрім зайвої ваги така процедура не дасть.
Аперитив – теж не найкорисніша річ новорічного столу, особливо якщо він солодкий. І ще – ніколи не пийте будь-які спиртні напої на голодний шлунок. Перед тим, як підняти келих за Новий рік, обов’язково з’їжте декілька оливок або шматочок сиру.
«Ех, а я запросто можу протриматися увесь вечір і не вживати нічого з заборонених продуктів, аж допоки на столі не з‘являються солодкі страви. І ось тоді я вже не володію собою, - розповідає 25-річна Світлана. Солодощі повністю заполонюють мою уяву і я їм, аж допоки не відчую важкості у переповненому шлунку.» Психотерапевт Тетяна Гумніцька, яка досить довгий час вивчає та лікує проблеми зайвої ваги стверджує, що солодощі потрібні. Якщо організм потребує вуглеводів саме у такому вигляді, варто прислухатися до нього та поповнити мозок глюкозою, але в невеликих кількостях. Живучи в атмосфері постійних обмежень одного дня ти просто «зриваєшся» і починаєш топтати усе, що тільки заманеться. У таких випадках страждає не лишень переповнений шлунок, але й печінка та нирки, які просто не в змозі переробити таке надходження цукру в організм. Ось чому десерт обов‘язково має бути. Інша справа – яким йому бути. Принаймні, чорнослив з вершками та волоськими горіхами набагато корисніший, ніж шматок торту. А фруктово желе взагалі знахідка – окрім того, що у ньому, у порівнянні з іншими десертами, досить небагато калорій, желатин надзвичайно корисний для нашого волосся та нігтів.
Правила Новорічного столу для стрункої фігури:
1. Якщо ви все ж таки відважилися зустріти Новий рік поза межами дому, ні в якому разі не йдіть на святкування голодною. Перед урочистою вечерею корисно з’їсти фруктів (не зловживайте лишень бананами). По-перше, вони заповнять шлунок і дадуть відчуття насиченості і ви вже не накинетеся на основні стави з жадібністю (не приведи господи, якщо ще хтось з гостей запізниться і вам доведеться чекати). По-друге, правило їсти фрукти у кінці трапези давно потрібно відмінити, адже час перетравлення фруктів у шлунку - 15-20 хвилин, а основних продуктів – близько 2 годин. Потрапивши до шлунку після м‘яса, риби та мучних виробів (каш, макарон, хліба), фрукти будуть довго чекати своєї черги, будуть псуватися та викличуть процеси бродіння.
Пам’ятайте, що кетчупи, майонез та гострі соуси сприяють підвищенню апетиту, тому починати з них свято не варто. Давно відомо, що найкращий початок це салат приправлений олією. Ще краще, якщо ця страва буде складатися з небагатьох компонентів, адже різноманіття складових сповільнює перетравлення.
Їжте повільно. Не поспішайте. Ніхто не забере з тарілки того, що ви на неї поклали.
Якщо ж гостей чекаєте ви, можна теж скористатися певними секретами. Юлія Бордовських, відома російська ведуча, авторка книги “Фітнес з задоволенням” стверджує, що відмовившись від жирних страв і замінивши вершкові соуси на простіші, ви нічого не втратите. “Раніш я просто обожнювала готувати друзям салат з соленої сьомги чи форелі, ананасу та соусу-коктейлю. Тепер мій фірмовий салат – креветки, смажені на грилі, оливкова олія, листя салату та трохи пармезану. Замість креветок іноді буває тунець. Якщо раніше на моєму столі стояв оселедець під шубою, то тепер – моцарела з томатами. Якщо у студентські роки на гаряче подавалося м‘ясо, запечене з сиром, то тепер – натуральна, без соусів, запечена або смажена на грилі риба. Із соусів віддаю перевагу ткемалі, хрону та соусам власного приготування”.
Психологічні налаштування
Готуючись до нових змін у Новому році, врахуйте й психологічний аспект. Експерти-психологи дають декілька важливий порад:
1. Не намагайтеся позбавитися зайвих кілограмів під час різдвяних свят. Просто не набирайте зайвої ваги, намагайтеся триматися у найбільш комфортних для вас рамках.
2. Усі свята ви тільки й думаєте про те, що ось-ось “зірветеся” з дієти та почнете гладшати. Такі думки створюють у вашій голові певний тиск і ви вже не можете думати ні про що інше. Заздалегідь налаштуйтеся та переконайте власний розум у тому, що все буде добре. Тільки у такому випадку ви й виграєте.
3. Заручіться підтримкою. Знайдіть друзів та соратників, які мають таку ж мету, розмовляйте з ним щодня, обговорюйте спільні проблеми та радійте перемогам. Це можуть бути не обов‘язково знайомі, знайдіть однодумців в Інтернеті і спілкуйтеся за допомогою чату або електронної пошти. Психологи стверджують, що це справді діє.
4. Віддайте належну увагу сімейним взаємовідносинам. Різдвяні свята зазвичай проходять у сімейному колі. А це означає, що будь-які невирішені проблеми можуть вплинути на ваш емоційний стан. Не секрет, що саме емоції найчастіше сприяють переїданню. Якщо ж ви точно визначитеся, що саме впливає на ваш апетит, які моменти дратують і через що усі дороги ведуть до холодильника, тільки тоді ви навчите управляти своїм емоційним станом. Ворога потрібно знати в обличчя – цей принцип спрацьовує і в нашому випадку.
Якщо ви не втрималися і...
1. Вам стало важко дихати, вдихаючи, ви постійно помічаєте неприємні відчуття, з‘являється холодний піт, вам здається, що ви зараз просто луснете.
Діагноз – скоріш за все, ви просто переїли. Це якщо сказати делікатно.
Швидка допомога. Найкращий і найнадійніший вихід у вашому випадку – це позбутися надлишків їжі, викликавши рвоту. А для того, щоб розтягнуті стінки шлунка скоротилися і почали працювати у звичайному режимі прийміть один з ферментів – фестал, мезим або мотиліум.
Як запобігти переїданню:
їжте усе, але по черзі – страву, яку хочете скуштувати кладіть на тарілку лише тоді, коли доїли попередню.
обирайте те, про що ви дійсно мріяли і в чому, можливо, обмежували себе впродовж довгого періоду часу.
за декілька годин до святкування випийте 1 –2 ч.л. оливкової або касторової олії або 5-6 крапель маяла фенхелю. Цей прийом дозволить їжі скоріше просуватися травником.
2. Голова крутиться, ноги “не тримають”, нудить.
Діагноз – схоже, клітини мозку лишилися на другому плані, тому що уся кров прилила до шлунку. Звичайно ж, вони бунтують!
Швидка допомога. Якщо є можливість, просто полежіть декілька хвилин з невисоко піднятими ногами. Якщо ні – танцюйте. Це чудово розганяє кров.
3. Нудить, у роті неприємне відчуття гіркоти.
Діагноз – скоріш за все на вас образилася ваша печінка та жовчний міхур. Кількість жиру, яка потрапила на переробку до цих органів просто зашкалює.
Швидка допомога. Припиніть їсти! Для покращення стану прийміть жовчогінні таблетки. Якщо ж ліків під рукою немає, покладіть на область печінки щось тепле і полежіть на правому боці протягом півгодини. Новорічні свята завершіть голодуванням – це найкращий спосіб перепочинку органів травлення.
Симптомів новорічних нездужань безліч. Гадаю, кожен з нас може написати власний сценарій святкових неприємностей. Про важку голову, нудоту та сонливість можна й не згадувати. Але якщо ви вирішили вирушити у Новий рік з новим здоров‘ям, хорошим самопочуттям та струнким станом, то частіше заглядайте до нашого сайту.
Гарного вам новорічного передчуття.
http://www.greenmama.ua