Букет
      
  Реєстрація або вхід Головна    
Букет
Головна
Новини
Статті
Опитування
Анекдоти
Галерея
Погода на тиждень
Свята на тиждень
Святковий довідник
Файли
Друзі та партнери
Звязок з нами
Рекомендуємо
Гумор

Один удар кулаком у вухо замінює 3 години виховної бесіди

Google рекомендує
Різдво та Новий рік

Готуємось до Різдва


 В давні часи до Різдва готувалися заздалегідь — ще від дня Спиридона (25 грудня). Мили і прибирали в хатах, упорядковували в хлівах, білили, прали, заготовляли дрова і корм для худоби. Адже всі господарські роботи мали закінчитись до настання святвечірнього дня.



Залежно від місцевих традицій і достатку родини кожна господиня намагалася приготувати від 7 до 12 страв. З-поміж них по всій Україні обов’язковими були узвар і кутя.

До хати заносили необмолочений пшеничний чи житній сніп, що спеціально зберігали від часу обжинків. Його ставили на найпочесніше у хаті місце — під образами. Ялинка, прикрашена іграшками, увійшла в наш побут значно пізніше. Цей святковий сніп називали «дідом», «дідухом», «колядою», «колядником». Стіл тоді посипали сіном, стелили скатертину, у центрі столу ставили блюдо із кутею та інші страви, яких повинно було бути рівно дванадцять (по числу апостолів).

Потім господиня готувала стіл до вечері. Помолившись і згадавши усіх покійних родичів, сідали до столу. Своєрідним сигналом до вечері була поява на небі першої зірки, яка сповіщала людям про велике чудо — народження Божого дитяти.

До дванадцятої години вечора їли тільки пісні страви, їх повинно бути 12. Найголовніша кутя. Зараз в різних регіонах варять її за різними рецептами. Але справжня - то з пшениці з маком.

Кутя

З чистих цілих зерен пшениці, які на Сході країни називають горновкою, а на Заході – огоркою, варять на воді звичайну розсипчасту пісну рідку кашу, прохолоджують, підсолоджують за смаком. Краще використовувати для цього тільки мед, але частину його з метою економії можна замінити і цукром. Окремо, у спеціальному посуді, в макітрі, розтирають мак до одержання макового молочка, додають мед, перемішують до однорідної маси і додають до каші. Зараз можна розтерти мак і в м´ясорубці, або в ручній машинці «Мрія».

Якщо пшенична каша густа, її треба розбавити охолодженою кип’яченою водою. В останню чергу додають подрібнені ядра волоських (грецьких) горіхів.

Обов’язковими в цей день є пісний борщ з грибними вушками, жарений короп і вареники з картоплею та грибами. Але моя західноукраїнська мама варила вареники з картоплею, а до них робила спеціальну підливу, ну просто цимес. Продаю секрет.

Підлива з грибами та оселедцем

50 г білих сушених грибів помити, вимочити кілька годин, відварити їх в тій же воді. Потім нарізати дрібненько. Одну нарізану цибулину підсмажити до золотистого кольору, можна разом з грибами, але не пережарити. Потім окремо підсмажити півтори ложки борошна без жиру до коричневого кольору. Коли вистигне, розбавити грибним відваром.

Нежирний оселедець очистити від кісток, дрібно нарізати. Всі продукти покласти в сковороду, залити борошняним соусом. Варити 10-15 хвилин. За 2 хвилини до кінця додати один зубчик товченого часнику, посолити і поперчити. Цією підливою полити вареники.

Можна сушені білі гриби замінити свіжими шампіньйонами або консервованими без приправ. Але то вже не справжній рецепт. І смак не той.

А коли після дванадцятої ночі можна розговітися, тоді їдять смаженого гусака або індика, та й свинина теж буде «не тупою». В давніх російських кулінарних книгах подають традиційне різдвяне меню: крім куті були млинці з ікрою, холодець, заливна риба, окіст, буженина, баранячий бік з кашею, домашня ковбаса, смажене порося, порося, начинене гречаною кашею, гусак або качка з антонівськими яблуками, качка з капустою і таке інше.

В інших країнах свої традиції. Та й Різдво у них в Європі відзначають по-своєму за іншим календарем, 25-го грудня, на два тижні раніше, ніж у нас.

В Бельгії традиційними стравами вважаються протертий суп з лобстера, начинена каштанами індичка, смажені свиняча і кров’яна ковбаски.

Традиційними блюдами вважаються також смажена чи фарширована індичка (в Англії), смажений (у Шотландії) чи копчений (в Ірландії та Уельсі) гусак. А ще у жителів Британських островів на Різдво була на столі особлива каша - "плум поррідж", зварена на м’ясному бульйоні. У неї додавали хлібні крихти, ізюм, мигдаль, чорнослив, мед і подавали її дуже гарячою.

Традиційна їжа французів на Різдво - кров’яні ковбаси, смажений гусак чи індичка, запечена свиняча голова, бобові, горіхи, каштани. Основний французький (у тому числі різдвяний) делікатес - гусяча печінка.

В Італії у святвечір на столі повинно бути сім страв, серед них макарони із сардинками в соусі з волоських горіхів, стави з тріски, устриць і інших дарунків моря, а також "морські фрукти" - різні молюски впереміш із традиційними спагетті. У різдвяну вечерю за традицією їдять освяченого гусака.

Різдвяна вечеря по-німецьки - це смажений гусак і пиріг з горіхами, марципанами та родзинками.

В Австрії за різдвяною вечерею їдять національний суп-локшину, а на друге - запеченого з кмином коропа. У меню новорічної вечері входить заливне порося. Відповідно до звичаю, треба на обід їсти свинину (на щастя), хрін (на здоров’я) і зелений горошок (щоб гроші водилися).

У народів Скандинавії ввечері їдять різдвяний окіст, кашу, рибу та особливий хліб з олією. Прикраса різдвяного столу - варений шпигований язик і смажена свиняча голова. На вечерю - смажений гусак з яблуками і сливами, смажена свинина, тушкована картопля.

В зимові свята у фінів на столі звичайно юшка зі свинини, яловичини і кров’яної ковбаси, варена в´ялена тріска з картоплею, ячмінна або рисова каша на молоці, запечена бруква і неодмінно - запечене з розтопленим свинячим жиром картопляне пюре.

В Швейцарії на будь-якому святковому столі - традиційний лосось і за спеціальним рецептом приготовлена печеня.

Скільки народів – стільки і страв. Вони можуть бути всілякі, але обов’язково повинна бути центральне - гусак, індичка, качка, курка, риба. Це - символ єдності всіх тих, що зібралися за святковим столом. Найголовніше: Різдво – це сімейне свято, на різдвяну вечерю не запрошують чужих. Хай вони приходять на Новий рік.

Оскільки на нашій землі живуть люди різних релігійних переконань, різдвяні свята в нас тривають 2 тижні. 25 грудня Різдво Христове святкують українські католики, а 7 січня - православні і греко-католики. Але незважаючи на різні дати, навіть різні трактування, Різдво - свято, яке поєднує наші родини за святковим столом. А тому, хоч і зарані, всіх зі святом. Буде час приготувати традиційні страви. Христос рождається!

http://h.ua

Дата публікації: 04.01.2008
Прочитано: 4757 раз



Додатково на дану тему
Скільки в році Нових років?Скільки в році Нових років?
Корпоративная новогодняя вечеринкаКорпоративная новогодняя вечеринка
Ёлка-ёлочкаЁлка-ёлочка
2007 год для знаков Зодиака2007 год для знаков Зодиака
Год СвиньиГод Свиньи
Рождественские гаданияРождественские гадания
Рождественские традици разных странРождественские традици разных стран
Как оригинально вручить подарокКак оригинально вручить подарок
Выбираем подаркиВыбираем подарки
Подарки знакам зодиакаПодарки знакам зодиака
[ Назад | Початок | Наверх ]
Немає коментарів. Чому б Вам не залишити свій комертар?
Ви не можете відправити коментар анонімно, будь ласка зареєструйтесь.
Останні статті
Halloween
10 ідей для ідеального Хеловіну
Подарунки на День Валентина за знаком зодіаку
Ідеї для валентинок та святкування дня свято...
Як День Святого Валентина відзначають у різни...
Де краще зустрічати Новий рік?
У чому зустрічати новий рік 2010
Тіло - це годинник
Як запобігти курортних пасток
Здорове чи дешеве: як правильно обирати дитяч...
Новини партнерів
Завантаження ...
Галерея
Картинка з галереї

Картинка з галереї

Картинка з галереї

Посміхніться

- Алло! Я туди попав?
- Ні, ви попали не туди. Вас послати куди треба?

Реклама
Опитування
Чи змінилися ваші відносини після весілля?

Так, в кращій бік
Так, але в гірший бік
Залишились незмінними



Результати
Інші опитування

Всього голосів: 102
Коментарів: 0
Головна |  Вверх
статистика  користувачів онлайн: 37 | користувачів сьогодні: 616 | переглянуто сторінок сьогодні: 15754 | всього сторінок переглянуто: 110054263




Використання матеріалів цього сайту тільки за умови вказання прямого гіперпосилання на першоджерело та сайти, що виконали суттєві допрацювання матеріалів (переклад, доповнення довідковими даними, тощо).
Якщо першоджерело не вказано - важати першоджерелом і вказувати пряме гіперпосилання на сайт https://buket.ck.ua



© 2006-2008 студія GVM
рекламна підтримка: черкаська рекламна мережа

Генерація сторінки: 0.032 сек. і 19 запитів до бази даних за 0.016 сек.
Web site engine code is Copyright © 2006 by SLAED CMS. All rights reserved.