Букет
      
  Реєстрація або вхід Головна    
Букет
Головна
Новини
Статті
Опитування
Анекдоти
Галерея
Погода на тиждень
Свята на тиждень
Святковий довідник
Файли
Друзі та партнери
Звязок з нами
Гумор

— Ти що це всю ніч робила на сіннику з Васьком? — грізно запитує мати у доньки.
— Мамо, я не знаю, як це називається, але відтепер це буде моїм хобі.

Google рекомендує


Здоров'я та краса

Як правильно пити каву без шкоди здоров'ю


 Кожний з нас не один раз стикався з бажанням перебороти ранішню сонливість або вечірню дрімоту. Для того, щоб підбадьоритися, ми вже за звичкою тягнемося до стакана міцного чаю або чашки кави. Ефект досягається завдяки речовині, що міститься в цих напоях, - кофеїну. Так що ж це за речовина і як вона насправді впливає на наш організм?



Кофеїн це алкалоїд, який міститься в листі чаю (до 4%), насінні кави (до2%), горіхах коли (до 6%), бобах какао (до4%). Як бачимо, ця речовина в природі поширена достатньо широко. Для медичних цілей, проте, кофеїн одержують синтетичним шляхом.

З медичної точки зору кофеїн - це класичний психомоторний стимулятор. Він володіє властивістю збуджувати нервову систему, зменшувати відчуття стомленості, збільшувати психічну активність, проганяти сон. Проте слід мати на увазі, особливо спортсменам, що фізичну активність кофеїн не підвищує, а, навпаки, знижує.

Збудлива дія кофеїну пов'язана з його здатністю блокувати рецептори адреналіну - гальмівного медіатора центральної нервової системи. Кофеїн знижує чутливість нервових клітин до адреналіну і таким чином, опосередковано, надає збудливу дію.

Кофеїн, проте, здатний надавати і пряму збудливу дію. Як і інші метилксантини, він блокує фермент (фосфодіестеразу), який обмежує проведення (передачу) нервових імпульсів до клітин. В результаті, будь-який збудливий сигнал починає діяти на нервові клітини сильніше. Якщо з кофеїном переборщити, то може розвинутися виражене психомоторне збудження (збудження психічної і діяльної сфери).

На зорі нашого століття кофеїн використовувався у великих дозах для провокації симптомів захворювання у психічних хворих. Одночасно з центральною нервовою системою кофеїн збуджує і вегетативну (іннеруючу внутрішні органи). Зростають частота і сила серцевих скорочень, підвищується секреція шлункового соку, посилюється потовиділення, підвищується температура тіла і т.д. Артеріальний тиск не змінюється, оскільки кофеїн хоч і стимулює викид судинозвужуючих чинників, одночасно стимулює і викид судинорозширюючих. Крім того, кофеїн володіє сечогінною дією, що в свою чергу, не допускає підйому артеріального тиску. Після прийому кофеїну (кофеїнрвмісних напоїв) поліпшується самопочуття, з'являється відчуття бадьорості, активізуються м'язові процеси і рухова сфера. Комплексні дослідження впливу кофеїну на працездатність показали, що після одноразового його прийому підвищується концентрація уваги і м'язова сила, що проявляється одномоментно. Разом з цим відбувається зниження всіх видів витривалості і збільшується споживання кисню, а це вже несприятливо позначається на серцевому м'язі. Судини серця не завжди можуть забезпечити адекватний кровотік і постачання серця киснем. Погіршується переносимість високих температур, але поліпшується переносимість холоду. Це викликано різким підвищенням інтенсивності обміну речовин. Кофеїн дещо знижує здатність згущуватися крові, підсилює сечовиділення, активізує процеси тканинного окислення. При цьому посилюється розпад глікогену. Його запаси в печінці і в м'язах зменшуються. Розширюються судини головного мозку, скелетних м'язів, серця, нирок. Посилення розпаду глікогену приводить до підвищення вмісту в крові цукру. Кофеїн так само володіє здатністю руйнувати підшкірний нейтральний жир і збільшувати вміст в крові жирних кислот. Збільшення в крові цукру і жирних кислот - одна з причин появи відчуття бадьорості і приливу енергії. Саме жирні кислоти, потрапивши в кров, викликають посилення тепловіддачі і підвищення температури тіла.

Постійний тривалий прийом кофеїну, що блокує гальмівні аденозинові рецептори, викликають у відповідь реакцію організму - утворення нових аденозинових рецепторів і синтез більшої, ніж в нормі, кількості аденозину. В результаті такої пристосовної перебудови ЦНС збудлива дія кофеїну знижується. Розвивається звикання, при якому потрібні вже великі дози кофеїну для досягнення того ж стимулюючого ефекту. Раптова відміна кофеїну, що приймався тривалий час, призводить до того, що аденозин заміщає всі рецептори. У ЦНС виникає сильне гальмування. З'являються млявість, загальна пригніченість, сонливість, нервова депресія. Хронічний прийом кофеїну виснажує нервову систему. Розвивається уповільнення розумових процесів, ослаблення сили волі, з'являється невпевненість в своїх силах.

Вживання кофеїну (кофеїновмісних напоїв) приводить до формування фізичної і психічної залежності від цієї речовини.

Через всього вищевикладеного кофеїн не може бути рекомендований для постійного щоденного застосування як засіб, що підвищує працездатність і витривалість. З метою підвищення інтелектуальної активності застосовувати кофеїн можна, але не частіше 1 разу в три дня і лише у ранішній час. При такому способі прийому повністю виключається можливість звикання і виснаження резервів нервової системи. Уранішній прийом кофеїну дозволяє уникнути порушення добових біоритмів людського організму.

Кофеїн крім своєї здатності збільшувати виділення шлункового і кишкового соків різко підсилює перистальтику кишечника. Просування їжі по шлунково-кишковому тракту прискорюється. Їжа не встигає повністю перетравитися. Як результат розвиваються гнильні і бродильні процеси в кишечнику. Білкові компоненти їжі починають гнити, а вуглеводні - бродити. З цієї причини у жодному випадку не можна запивати їжу чаєм або кавою. Ці напої слід пити окремо, як мінімум за годину до основної їди. Хоча, навіть в цьому випадку просування їжі буде прискорено.
Вживання кофеїновмісних напоїв у всьому світі росте дуже швидкими темпами. Люди дуже швидко звикають до побутових стимуляторів типу кофеїну, а відвикають насилу. Деякі не можуть відвикнути зовсім.

Найпоширеніша кофеїновмісна рослина - це чай. Його культура є найстародавнішою. Більше п'яти тисяч років тому китайські пастухи відмітили, що тварини, обгризши цей чагарник, ставали незвичайно жвавими і рухливими. Листя чаю китайці стали використовувати як ліки від надмірної сонливості і млявості. Китайське "ча" означає молодий листочок. Китайські ченці готували чай як напій, що проганяє сон під час багатоденних свят і церемоній.

Поступово чай стали обробляти як культуру. З Китаю він проник до Японії і Кореї, а звідти до Індонезії, Індію і на Цейлон. З Цейлону чай розповсюдили вже по всьому світу. Існують два види чаю як рослини: китайський і цейлонський. Сорти, що є в даний час, є їх різновидами. У Росії чайний напій вживають з 1638 року, коли монгольський Алтин - хан прислав в подарунок царю Михайлу Федоровичу 4 пуди чайного листя. Царський посол спочатку не хотів приймати від хана в подарунок якусь траву замість дарованих соболів і золотих прикрас. Проте, при дворі напій спробували і відразу оцінили. У 1679 році був підписаний перший договір на постачання чаю з Китаю. З тих пір рівень споживання чаю в Росії розвивався тільки по висхідній лінії. Завдяки своїй здатності мобілізувати цукор з глікогенових депо і жирні кислоти з підшкірно-жирового шару чай усуває відчуття голоду і володіє зігріваючою дією. Саме тому чай такий популярний в місцях позбавлення свободи, де нестача харчування часто поєднується з холодним кліматом.

У зернах кави вміст кофеїну набагато нижчий, ніж в листі чаю. Сильніша стимулююча дія напою кави пояснюється просто великою кількістю кави, що використовується для приготування напою. Какао - боби містять кофеїну дуже мало. Напій какао і шоколад, які виготовляють з какао – бобів, стимулюючою дією майже не володіють, зате містять велику кількість жирів.

Досить багато кофеїну в горіхах кола. Всього існують близько 125 видів чагарників кола. Горіхи крім кофеїну містять ще і кокаїн.

Постійне вживання кофеїновмісних напоїв з метою стимуляції і підвищення розумової працездатності приводять до тих же побічних дій, що і прийом чистого кофеїну. Поступово розвивається звикання, яке вимагає приготування все більш і більш міцних напоїв. Припинення вживання кофеїновмісних напоїв призводить до появи млявості і сонливості, нездатності до продуктивного мислення, що є наслідком гіперактивності гальмівних механізмів в ЦНС.

Виснаження нервової системи при хронічному вживанні кофеїновмісних напоїв прискорює розвиток вікових захворювань. Ряд серйозно настроєних учених вважає вживання чаю і кави однією з основних причин послаблення здоров'я населення на всій земній кулі. Таких побічних дій як звикання і виснаження нервової системи можна уникнути лише в тому випадку, якщо вживати їх не частіше 1 разу в три дня і лише у ранішній час. Достатня перерва між прийомами чаю або кави дозволяє нервовим клітинам не тільки відновити свої ресурси, але навіть досягти деякої суперкомпенсації. Уранішній прийом дозволяє збудливій дії напою вписатися в природний ритм активності організму.

Всі кофеїновмісні напої виводять з організму вітамін В1 (тіамін). Тому при їх вживанні необхідно включати в харчовий раціон достатню кількість цього вітаміну. Краще всього приймати вітамін В1 у вигляді фосфотіаміну, в якому до молекули тіаміну приєднаний один фосфорний залишок.

Підводячи підсумок вище сказаному, можна сказати, що вживати кофеїновмісні напої можна, але тільки у відповідному місці і у відповідний час.


http://www.terrawoman.com/

Переклад http://www.buket.ck.ua

Дата публікації: 30.08.2007
Прочитано: 2914 раз





Додатково на дану тему
Про що розповість ваше обличчяПро що розповість ваше обличчя
Макіяж від А до ЯМакіяж від А до Я
Секрети манікюру та здорових нігтівСекрети манікюру та здорових нігтів
Профілактика раку грудейПрофілактика раку грудей
Вчимося правильно обирати крем для обличчяВчимося правильно обирати крем для обличчя
Волосы - уходВолосы - уход
Уход за губамиУход за губами
Витамины и их роль в нашей жизниВитамины и их роль в нашей жизни
Уход за кожей вокруг глазУход за кожей вокруг глаз
Уход за ресницамиУход за ресницами


[ Назад | Початок | Наверх ]
Немає коментарів. Чому б Вам не залишити свій комертар?
Ви не можете відправити коментар анонімно, будь ласка зареєструйтесь.
Останні статті
Halloween
10 ідей для ідеального Хеловіну
Подарунки на День Валентина за знаком зодіаку
Ідеї для валентинок та святкування дня свято...
Як День Святого Валентина відзначають у різни...
Де краще зустрічати Новий рік?
У чому зустрічати новий рік 2010
Тіло - це годинник
Як запобігти курортних пасток
Здорове чи дешеве: як правильно обирати дитяч...
Новини партнерів
Завантаження ...
Галерея
Картинка з галереї

Картинка з галереї

Картинка з галереї

Посміхніться

- Я так мало вимагаю від чоловіка - тільки щоб любив мене і розумів. А що ще візьмеш з мільйонера?...

Реклама
Опитування
Скільки часу необхідно для підготовки до весілля?

мінімум шість місяців
три місяці вистачить
один місяць
неділя. До чого тут готуватись
а що потрібно готуватись? Одяглися і пішли



Результати
Інші опитування

Всього голосів: 178
Коментарів: 1
Головна |  Вверх
статистика  користувачів онлайн: 27 | користувачів сьогодні: 528 | переглянуто сторінок сьогодні: 6450 | всього сторінок переглянуто: 58894694





Використання матеріалів цього сайту тільки за умови вказання прямого гіперпосилання на першоджерело та сайти, що виконали суттєві допрацювання матеріалів (переклад, доповнення довідковими даними, тощо).
Якщо першоджерело не вказано - важати першоджерелом і вказувати пряме гіперпосилання на сайт http://buket.ck.ua



© 2006-2008 студія GVM
рекламна підтримка: черкаська рекламна мережа

Генерація сторінки: 0.011 сек. і 10 запитів до бази даних за 0.002 сек.
Web site engine code is Copyright © 2006 by SLAED CMS. All rights reserved.