0,5 кг відвареної яловичини, 2 цибулини, 5-6 готових налисників, сіль, перець, майонез.
Спекти тонкі несолодкі налисники за власним рецептом, нарізати їх соломкою. Яловичину також нарізати соломкою. Цибулю – напівкільцями. Нарізану цибулю залити окропом і залишити на 10-15 хвилин, відцідити. Змішати всі інгредієнти, посолити, поперчити, заправити майонезом.
Східний салат із капусти
Півкачана капусти, чверть склянки олії, чверть склянки оцту, 1 ст. л. соєвого соусу, 2 ст. л. цукру, 50 г волоських горіхів, 50 г кунжуту.
Капусту тоненько нашаткувати і залити маринадом із олії, оцту, соєвого соусу та цукру. Добре перемішати і відкласти на годину-дві. На сухій сковорідці підсмажити горіхи та кунжут. З’єднати з капустою і одразу подавати.
Салат із горбушею
1 баночка косервованої горбуші, 1 червоне яблуко, 1 стебло або корінь селери, 50 г родзинок, 3-4 ст. л. майонезу, 100 г волоських горіхів.
Злити сік із консерви. Яблуко натерти на крупній терці, горіхи підсмажити на сухій сковорідці. Рибу трохи подрібнити виделкою. Селеру порізати (стебло) чи натерти, як яблуко (корінь). Все з’єднати і заправити майонезом.
Паштет із курячої печінки
Склянка холодного курячого бульйону, 450 г курячої печінки, 3 ст. л. дрібно нарізаної цибулі, 2 ст. л. желатину, 6 ст. л. масла, чверть склянки мадери, півсклянки вершків, 1 ст. л. гірчиці, 0,5 ч. л. сухого часнику, 0,5 ч. л. духмяного перцю, сіль, чорний перець.
Желатин розчинити у бульйоні, довести до кипіння і зняти з вогню. Половину рідини вилити у форму для паштету і поставити для застигання у холодильник. Печінку покласти на годину-дві у мадеру, відцідити. У сковорідці розтопити масло, покласти печінку та цибулю і смажити під покришкою 7 хвилин. Обсмажену печінку з цибулею разом із рештою бульйону та вершками подрібнити за допомогою блендера чи кухонного комбайна. Суміш має стати однорідною. Додати до неї спеції. Перемішати. Перелити суміш у форму – на застиглий бульйон. Поставити в холодильник на 6-8 годин. Перед подачею занурити ненадовго форму в гарячу воду і перевернути на пласку тарілку.
Рулети з телятини
500 г телятини, 60 г сала, 130 г копченої грудинки, 1 солоний огірок, 1 яйце, 1 ст. л. масла, борошно, сіль.
М’ясо нарізати товстими пластинами. Трохи відбити і посолити. Яйце збити і ледь-ледь підсмажити на маслі. Грудинку трохи поварити. Покласти на пласти м’яса тонкі скибочки сала, грудинки, трохи яйця, зверху посипати дрібно нарізаним огірком. Згорнути пласти в рулети, перев’язати ниткою і обсмажити з двох боків на сковорідці. Потім перекласти в сотейник, додати трохи води і довести до готовності в духовці, поливаючи утвореним соком. Чайну ложку борошна змішати з маслом, підсмажити і розвести соком від смаження рулетів. Отриманим соусом полити готові рулети.
М’ясо по-мексиканськи
700 г баранячого філе (можна замінити яловичиною), 1 великий авокадо, 1 великий помідор, 1 пучок зеленого салату, 1 цибулина, 2 ст. л. олії, 2 зубчики часнику, 3 перчики чилі, 3 ст. л. меленого коріандру, 4 ст. л. лимонного соку, по половині склянки білого сухого вина та ананасового соку.
Нарізати м’ясо тонкими скибками впоперек волокон. Змішати у мисці по одній столовій ложці вина, ананасового і лимонного соків, трохи коріандру, 1 подрібнений чилі, 1 подрібнений зубчик часнику. Решту цих інгредієнтів змішати в окремому посуді, покласти туди м’ясо і залишити на годину. Почистити і нарізати авокадо та помідор, покласти в першу миску, перемішати. Нагріти сковорідку і влити олію. Дістати м’ясо з маринаду і промокнути рушником. Смажити на олії 2-3 хвилини, викласти в окремий посуд. Відтак підсмажити на цьому ж жирі дрібно нарізану цибулю до м’якості. Знову покласти на сковорідку м’ясо і готувати ще 2-3 хвилини. На великий таріль покласти по краях дрібно нарізаний салат, потім – суміш із авокадо та помідорів, у центрі – м’ясо.
Торт «Мокко» з горіхами
5 білків, 0,5 ч. л. лимонного соку, 1 пакетик ванільного цукру, 1 склянка цукру, 2 ст. л. какао.
Для горіхової начинки: 200 г мигдалю, 3 ст. л цукру.
Для начинки «мокко»: 2 ст. л. цукру, 2 ч. л. розчинної кави, 2 ст. л. гарячої води, 500 мл вершків.
Нагріти духовку до температури 110°. Вистелити деко фольгою і намітити на ньому овал довжиною 30 см і шириною 20 см. Збити білки з лимонним соком на міцну піну і поступово додати, продовжуючи збивати, цукор, ваніль і какао. Отриману масу викласти в кондитерський мішок і витиснути по контурах наміченого овалу у вигляді невеличких троянд. Це буде бортик майбутнього торта. Залишки розподілити по всій поверхні овалу, щоби отримати «дно». Випікати на найнижчій поличці духовки 2-2,5 години. Корж має стати зовсім сухим.
На сухій сковорідці трохи підсмажити горіхи, всипати цукор і мішати, доки він не розчиниться. Викласти на тарілку і продовжувати перемішувати, доки маса не вистигне.
Для начинки «мокко» змішати цукор і каву. Розчинити в гарячій воді. Додати вершки, збити на міцну піну і поставити на годину в холодильник. Відтак заповнити «кошичок» кремом, посипати горіхами і подавати.
Новорічне печиво
125 г цукрової пудри, 0,5 ч. л. ванільної есенції, 1 жовток, 250 г масла, 375 г борошна.
Змішати цукрову пудру, ваніль, жовток і порізане масло міксером або дерев’яною ложкою. Додати борошно і замісити тісто якомога швидше. Сформувати з тіста плаский млинець, загорнути у плівку і покласти на годину до холодильника. Нагріти духовку до 200°. Розкатати тісто товщиною 5 мм. Вирізати формочкою печиво і випікати 12-14 хвилин.
За цим же рецептом можна спекти також шоколадне або імбирне печиво. Для шоколадного треба замінити ванільну есенцію на 50 г какао-порошку. Для імбирного, знову ж таки, замість ванільної есенції додати дрібно нарізаний імбир.
Декор Їстівні прикраси
На Новий рік можна ще й прикрашати їжею дім. Чому б не відновити забуту традицію оздоблення ялинки печивом, цукерками? А пряничний будиночок зі свічкою всередині – чудова ексклюзивна композиція на підвіконня.
Печиво, призначене для розвішування на ялинці, має бути особливим. По-перше, у верхній частині краще заздалегідь зробити отвір, крізь який потім протягнете нитку чи кольорову стрічку. Дуже бажаними будуть кольорова глазур, барвисті чи блискучі цукрові кульки. Можете спекти печиво у вигляді засніжених хатинок. Для цього виріжте хатинку з тіста, прорізавши отвори-вікна, в які насипте подрібненої карамелі. Вона розплавиться, потім застигне, і утворяться кольорові шибки. Потім покрийте дах будиночка білою глазур’ю чи просто щедро посипте цукровою пудрою. Однак, якщо у вашій родині є надто завзяті ласуни, такі ялинкові прикраси можуть не дочекатися завершення свят.
www.molbuk.cv.ua