Розтерти 250 г масла, 200 г цукрової пудри, додати по одному три жовтки і 100 г розтопленого шоколаду, 250 г дрібно нарізаного мармеладу, 500 г печива, збризнути коньяком чи вином. Добре перемішати, викласти в тортівницю і поставити на холод. Вранці 31 грудня змастити торт збитими білками з цукром. Намалювати натертим шоколадом циферблат годинника і стрілки.
«ЗОЛОТІ ДУКАТИ»
Тісто: 60 г маргарину, 5 яєць, 100 г цукрової пудри, 0,5 чайної ложки соди, погашеної оцтом, 40 г подрібнених горіхів.
Начинка: 0,5 молока, столова ложка з верхом борошна, один жовток, 130 г вершкового масла, 100 г цукрової пудри, столова ложка какао-порошку і стільки ж будь-якого лікеру, 3 банани.
Маргарин, пудру, жовтки збити в піну, додати збиті білки, борошно, соду, горіхи. Випікати на малому вогні, як вихолоне, розрізати на 2 коржі.
Нижній змастити начинкою, покласти на неї кружальця бананів, знову змастити начинкою і покласти верхній корж. Верх змастити тонким шаром начинки, прикрасити бананами.
Для приготування начинки розмішати борошно в молоці (щоб не було грудочок), додати какао, жовток, поставити на невеликий вогонь і, постійно перемішуючи, варити до стану кашки. Коли охолоне, додати масло, цукор, лікер, добре збити.
СИРНИЙ «НАПОЛЕОН»
Тісто: 250 г сиру, 3 яйця, склянка цукру, чайна ложка соди, борошно.
Крем: ложка молока, 3 склянки цукру, 6-7 столових ложок борошна, 2 пакетики ванільного цукру, 5 яєць, 250 г масла.
Замісити тісто, щоб було м'яким. Покласти його в холодильник на 24 години.
Приготувати крем. Яйця збити міксером з цукром та борошном. Заварити крем на молоці. Трохи охолодити. Додати 250 г масла.
Розкачати тісто на 10 тонких коржів. Обрізати краї, спекти у духовці коржі (печуться дуже швидко). Холодні коржі змастити кремом. Прикрасити.
«КАЗКИ ВІДЕНСЬКОГО ЛІСУ»
Тісто: 150 г шоколаду або 30 г какао-порошку, 30 г цукрової пудри, 2 столових ложки вершків, 150 г вершкового масла чи маргарину, 200 г цукру, 6 яєць, 200 г борошна.
Шоколад розтопити на водяній бані, окремо добре розтерти масло (маргарин) з цукром до однорідної маси, поступово додаючи 6 жовтків. Влити розтоплений шоколад або порошок-какао, додати цукрову пудру і вершки. Потім у два прийоми всипати просіяне борошно і ввести збиті з 0,5 склянки цукру (із загальної норми) білки. Додавати їх поступово, обережно перемішуючи тісто зверху донизу. Викласти тісто у добре змащену жиром форму. Пекти на середньому вогні близько години.
Глазур: 40 г розтопленого вершкового масла, 100 г шоколаду, 120 г цукрової пудри, 4 столових ложки гарячої води.
Пудру залити гарячою водою, ретельно розмішати. Додати шоколад і розтоплене масло. Варити глазур на слабкому вогні, постійно перемішуючи, 3-5 хвилин.
Охолоджений торт викласти на блюдо, змастити не дуже товстим шаром абрикосового мармеладу і залити теплою шоколадною глазур'ю. Охолодити. Прикрасити за бажанням.
www.volyn.com.ua













У цю ніч вибір страв і солодощів для святкового столу повинен бути незвичним. Звісно, кожна господиня прагне бути «на висоті», продемонструвати своє кулінарне мистецтво, аби пригостити гостей чимось особливим. Правда, хочеться ще й, щоб готувати це «особливе» було не дуже клопітно. Наші рецепти якраз відповідають цим вимогам