1 яйце, 1 столова ложка меду, 1 склянка цукру (або менше), 1 чайна ложка соди, погашеної оцтом, 50 г маргарину (масла), 2 склянки борошна, (можна 2 ложки сметани), 1 ложка олії.
Змішати і поставити на холод не менше, як на 1 годину.Розкотати шаром пів сантиметра, формочкою повирізати печиво. Скласти на деко, злегка змащене олією. Випікати 5 хвилин в гарячій духовці. Глазур: білки 3 яєць, 2 склянки цукру-пудри, харчові барвники.
Розпис Миколайчиків
Спочатку готується основна глазур (основа): 3 білки збивають, поступово додаючи цукор-пудру (приблизно 2 склянки), до консистенції сметани, щоб лилася густою, але цільною цівочкою (рідкіша глазур розтікатиметься, а густіша швидко застигатиме і погано малюватиме; густота регулюється цукром, останню його частину поступово підсипати, перевіряючи густоту).
У маленькі глечики (склянки) порозливати основу, змішати з харчовими барвниками. Рідкі барвники — зеленка, синька метиленова, буряковий сік — підливають в основу; порошки попередньо розводять.
Шоколадна глазур, якою добре малювати очі та обводити контури: какао 2—5 ложок, 1 склянка цукру, 2—4 ложки молока або води, можна додати трохи вершкового масла. Або можна розчинити какао у кількох ложках молока та змішати з основою. Інтенсивність фарб регулюється кількістю барвника.
1. Широким пензликом малюють Миколайчикам жупанчики, черевички, шапочки — суцільно, як тло. На темному тлі обриси рук, хрестик та цяцьки малюватимуться за допомогою тоненьких довгих шпичок світлими фарбами, на світлому — темними.
2. Малюють основою білу бороду з вусами суцільно, не залишаючи проміжку для рота, та брови.
3. Малюють рукавички, руки, хрест або мішечок з подарунками в руках, візерунки. Поки тло жупанчика не застигло, по ньому можна малювати флюндровкою: проставити в рядок цяточки або рисочки, а тоді через них посередині провести пряму чи хвилясту лінію. Коли тло застигло, малюють цяточки, квіточки абощо.
4. Миколайчику малюють очка (під бровами), ніс-крапочку та вустонька (прямо по білій бороді). Обличчя малюють, як борода вже висохне (глазур сохне дуже швидко).
Дуже прикрашає Миколайчика "сніг" — крапочки з білої глазурі.
Смачного! І веселого свята!