Однак історія цього овоча зовсім не українська. В давні часи гарбуз та його насіння вважалися святковою їжею у індіанців, які зберігали їх для приготування ліків та притримування дієти у період хвороби. Вирощування гарбуза почалося значно пізніше, коли повернувшись з далекої подорожі, європейські дослідники привезли з собою багато сільськогосподарських «скарбів» Нового Світу. З того часу гарбузове насіння грає головну скрипку у багатьох традиційних мексиканських стравах. А після того, як вчені почали детально вивчати його склад, традиційні бабусині «білі зернята» стали чправжнім джерелом життя.
Розпочати цілющий лікувально-оздоровчий гарбузовий сезон можна вже прямо зараз, коли плоди гарбуза налиті справжнім соком, а зернята тримають у собі безліч поживних речовин. Окрім загальновідомих вітамінів, що містить в собі гарбуз, таких як каротин (від 3 до 9 мг, а у деяких сортів вміст може досягати 38 мг), цей плід має досить високий склад аскорбінової кислоти та є лідером по вмісту заліза. Серед простих і доступних овочів, які пропонують нам сьогодні наші магазини, лише гарбуз містить такий рідкий вітамін Т, який сприяє прискоренню обмінних процесів в організмі. Отож, якщо збираєтеся присвятити осінні місяці схудненню та підготовці своєї фігури до Нового року, медики радять кожного дня випивати по стакану гарбузового та морквяного соку в співвідношенні 1 до 1 протягом 2-3 тижнів. Проте не забувайте, щоб сік повністю засвоївся організмом обов’язково додавайте до нього декілька крапель оливкової олії або ж вершків.
Клітковина гарбуза не волокниста, ось чому вона добре розварюється та легко засвоюється організмом. Дякуючи цьому, страви з неї теж рекомендують для лікувального та профілактичного харчування. Гарбуз містить у собі солі міді, заліза, фосфору, які благодійно впливають на процес кровотворення. Ось чому нам просто необхідно вживати страви з гарбуза для попередження малокрів’я, при атеросклерозі, судинних захворюваннях, захворювання печінки та нирок та гіпертонії. Однією з основних цілющих властивостей гарбуза є наявність у ньому пектину, який сприяє виведенню холестерину з крові.
Окремої особливої уваги заслуговує гарбузове насіння, яке з року в рік набуває все більшої і більшої популярності у нетрадиційній медицині. Виявляється, їх і справді є за що любити.
Гарбузове насіння попереджує рак простати

Гарбузові рецепти
Якщо часу зовсім обмаль, скористайтеся простими підказками і додавайте гарбузове насіння до більшості ваших страв.
Додавайте гарбузове насіння до сирих овочів
Подрібніть та посипте гарбузовим насінням овочевий салат
Розмеліть насіння зі свіжим часником, петрушкою та листями кінзи. Перемішайте з оливковою олією та лимонним соком і незвичайний соус до салату готовий.
Додавайте подрібнене гарбузове насіння до ваших вранішніх страв з пластівцями.
Додавайте гарбузове насіння до улюблених тістечок власного приготування
Наступного разу, коли будете готувати собі бутерброд, не важливо з овочами, індичкою чи телятиною, додайте трохи гарбузового насіння.
Надзвичайно корисною та смачною є страва, яку просто обожнюють американці – м‘ятна морква з гарбузовим насінням.
Для приготування цього швидкого шедевру вам знадобиться:
6 морквин середнього розміру
½ ч.л. нарізаної петрушки
1 ч.л. нарізаної м‘яти
1 ч.л. подрубненого гарбузового насіння
2 ч.л. лимонного соку
Оливкова олія за смаком
Сіль та чорний перець за смаком.
Відваріть моркву в пароварці (так вона втрачає значно менше корисних речовин), просушіть її, а потім змішайте з усіма інгрідієнтами. Переконайтеся, це дійсно по-королівськи смачно.
Славетна франццуженка мадам Маргарита Карбон‘єр, віце-президент славнозвісної компанії Л‘ореаль радить завжди включати у свій раціон продукти, багаті на вітаміни А, В і С, які відіграють надзвичайно важливу роль в регуляції шкірних залоз, а ще в пігмментації та рості волосся. Ось чому зрозуміло, що без гарбуза, одного з найціннішого джерела вітаміну А, нам просто не обійтися.
Салат краси на власний лад

Греки смакують гарбуз по-особливому. Порізаний на шматочки гарбуз підсмажте в оливковій олії з сіллю та гострим червоним перцем. Залийте томатом-пюре, додайте трохи часнику, базилік та тушіть на повільному вогні аж допоки гарбуз не стане м‘яким. Можна подавати і як окрему страву, і як гарнір до тушкованого м‘яса.
Ну а дітям, які, здається, взагалі просто ненавидять гарбуз, пропонуємо приготувати гарбузові оладки. Для цього змішайте 1 ст. кефіру, 1 збите яйце, сіль та 250 грамів муки. Додайте 150 грамів натертого гарбуза, добре перемішайте та випікайте на розігрітій сковороді.
Ну а якщо зі здоров’ям проблем не має, а стрункому стану може позаздрити кожна модель, попестуйте своє обличчя масками з гарбуза. Відварений або сирий гарбузовий м’якуш розбавте з рослинною олією і нанесіть на шкіру обличчя та шиї на 10-15 хвилин. А ще – у житті кожної жінки обов’язково буде дев’ять чародійних місяців підготовки до материнства. Згадайте й тоді про гарбуз, бо хто ж як не він, а саме його насіння, допоможуть вам у цей період боротися з печією.
Попелюшка прогавила дванадцяту годину ночі, і її королівська карета перетворилася на гарбуз. Нажаль, не знала вона тоді, що гарбуз має теж по-істині королівські властивості і саме він може стати у нагоді при підготовці до найважливішого балу в житті.
http://www.greenmama.ua/