Однак історія цього овоча зовсім не українська. В давні часи гарбуз та його насіння вважалися святковою їжею у індіанців, які зберігали їх для приготування ліків та притримування дієти у період хвороби. Вирощування гарбуза почалося значно пізніше, коли повернувшись з далекої подорожі, європейські дослідники привезли з собою багато сільськогосподарських «скарбів» Нового Світу. З того часу гарбузове насіння грає головну скрипку у багатьох традиційних мексиканських стравах. А після того, як вчені почали детально вивчати його склад, традиційні бабусині «білі зернята» стали чправжнім джерелом життя.
Розпочати цілющий лікувально-оздоровчий гарбузовий сезон можна вже прямо зараз, коли плоди гарбуза налиті справжнім соком, а зернята тримають у собі безліч поживних речовин. Окрім загальновідомих вітамінів, що містить в собі гарбуз, таких як каротин (від 3 до 9 мг, а у деяких сортів вміст може досягати 38 мг), цей плід має досить високий склад аскорбінової кислоти та є лідером по вмісту заліза. Серед простих і доступних овочів, які пропонують нам сьогодні наші магазини, лише гарбуз містить такий рідкий вітамін Т, який сприяє прискоренню обмінних процесів в організмі. Отож, якщо збираєтеся присвятити осінні місяці схудненню та підготовці своєї фігури до Нового року, медики радять кожного дня випивати по стакану гарбузового та морквяного соку в співвідношенні 1 до 1 протягом 2-3 тижнів. Проте не забувайте, щоб сік повністю засвоївся організмом обов’язково додавайте до нього декілька крапель оливкової олії або ж вершків.
Клітковина гарбуза не волокниста, ось чому вона добре розварюється та легко засвоюється організмом. Дякуючи цьому, страви з неї теж рекомендують для лікувального та профілактичного харчування. Гарбуз містить у собі солі міді, заліза, фосфору, які благодійно впливають на процес кровотворення. Ось чому нам просто необхідно вживати страви з гарбуза для попередження малокрів’я, при атеросклерозі, судинних захворюваннях, захворювання печінки та нирок та гіпертонії. Однією з основних цілющих властивостей гарбуза є наявність у ньому пектину, який сприяє виведенню холестерину з крові.
Окремої особливої уваги заслуговує гарбузове насіння, яке з року в рік набуває все більшої і більшої популярності у нетрадиційній медицині. Виявляється, їх і справді є за що любити.
Гарбузове насіння попереджує рак простати
Не за горами той час, коли гарбуз визнають чоловічим овочем. Проблеми з «чоловічим» здоров‘ям виникають тоді, коли клітини простати починають виробляти надлишок тестостерону та продуктів його переробки. Речовини, що містяться в олії гарбузового насіння мають здатність призупиняти процес розмноження тестостерону. Звичайно, механізм таких властивостей ще докорінно не вивчений і є предметом постійних дискусій вчених. Не вщухають суперечки і навколо олійного екстракту гарбузового насіння, який можна придбати як дієтичну харчову добавку, та гарбузовим насінням в натуральному вигляді. Чи справді не варто навантажувати себе пошуками справжніх гарбузів і задовольнятися БАДами. Дослідження показують, що компоненти, які насправді «допомагають» простаті знайдені і в олійному екстракті гарбузового насіння і в самому насінні. Спірним залишається лише той факт, чи здатна жменька гарбузових зарнят повністю задовольнити потребу «чоловічого» органа в потрібних речовинах. Окрім того, гарбузове насіння багате на каротиноїди та жири омега-3, які теж сприяють чоловічому здоров‘ю.
Гарбузові рецепти
Якщо часу зовсім обмаль, скористайтеся простими підказками і додавайте гарбузове насіння до більшості ваших страв.
Додавайте гарбузове насіння до сирих овочів
Подрібніть та посипте гарбузовим насінням овочевий салат
Розмеліть насіння зі свіжим часником, петрушкою та листями кінзи. Перемішайте з оливковою олією та лимонним соком і незвичайний соус до салату готовий.
Додавайте подрібнене гарбузове насіння до ваших вранішніх страв з пластівцями.
Додавайте гарбузове насіння до улюблених тістечок власного приготування
Наступного разу, коли будете готувати собі бутерброд, не важливо з овочами, індичкою чи телятиною, додайте трохи гарбузового насіння.
Надзвичайно корисною та смачною є страва, яку просто обожнюють американці – м‘ятна морква з гарбузовим насінням.
Для приготування цього швидкого шедевру вам знадобиться:
6 морквин середнього розміру
½ ч.л. нарізаної петрушки
1 ч.л. нарізаної м‘яти
1 ч.л. подрубненого гарбузового насіння
2 ч.л. лимонного соку
Оливкова олія за смаком
Сіль та чорний перець за смаком.
Відваріть моркву в пароварці (так вона втрачає значно менше корисних речовин), просушіть її, а потім змішайте з усіма інгрідієнтами. Переконайтеся, це дійсно по-королівськи смачно.
Славетна франццуженка мадам Маргарита Карбон‘єр, віце-президент славнозвісної компанії Л‘ореаль радить завжди включати у свій раціон продукти, багаті на вітаміни А, В і С, які відіграють надзвичайно важливу роль в регуляції шкірних залоз, а ще в пігмментації та рості волосся. Ось чому зрозуміло, що без гарбуза, одного з найціннішого джерела вітаміну А, нам просто не обійтися.
Салат краси на власний лад
Для нього вам знадобиться дрібно порізаний та облитий кропом гарбуз (як альтернатива можна просто натерти його на великій тертушці і обійтися без кропу). Трохи посоліть приготовану масу, додайте мед або цукор. Сюди ж додайте натерті або дрібно порізані яблука, молотий горіх (який найбільше любите) цедру лимону або апельсину, полийте лимонним соком. Уявіть скільки в такому салаті поживних речовин і їжте, навіть якщо він має досить специфічний смак.
Греки смакують гарбуз по-особливому. Порізаний на шматочки гарбуз підсмажте в оливковій олії з сіллю та гострим червоним перцем. Залийте томатом-пюре, додайте трохи часнику, базилік та тушіть на повільному вогні аж допоки гарбуз не стане м‘яким. Можна подавати і як окрему страву, і як гарнір до тушкованого м‘яса.
Ну а дітям, які, здається, взагалі просто ненавидять гарбуз, пропонуємо приготувати гарбузові оладки. Для цього змішайте 1 ст. кефіру, 1 збите яйце, сіль та 250 грамів муки. Додайте 150 грамів натертого гарбуза, добре перемішайте та випікайте на розігрітій сковороді.
Ну а якщо зі здоров’ям проблем не має, а стрункому стану може позаздрити кожна модель, попестуйте своє обличчя масками з гарбуза. Відварений або сирий гарбузовий м’якуш розбавте з рослинною олією і нанесіть на шкіру обличчя та шиї на 10-15 хвилин. А ще – у житті кожної жінки обов’язково буде дев’ять чародійних місяців підготовки до материнства. Згадайте й тоді про гарбуз, бо хто ж як не він, а саме його насіння, допоможуть вам у цей період боротися з печією.
Попелюшка прогавила дванадцяту годину ночі, і її королівська карета перетворилася на гарбуз. Нажаль, не знала вона тоді, що гарбуз має теж по-істині королівські властивості і саме він може стати у нагоді при підготовці до найважливішого балу в житті.
http://www.greenmama.ua/