Кориця проти діабету. В традиційній китайській медицині кориця належить до списку 50 основних лікувальних рослин. І це не дивно - вченими доказано, що вживання 0,5 чайної ложки кориці допомагає засвоювати цукор більш єфективно. Окрім того, щоденне вживання спеції знижує рівень цукру у крові, (особливо це стосується діабетиків 2 типу), рівень тригліцеридів, "шкідливого" холестерину та артеріальний тиск.
Кориця проти ожиріння. Кориця незамінний помічник в раціоні тих, хто "сидить" на дієті, адже відомо, що високій рівень цукру у крові призводить до утворення нових жирових відкладень.
Кориця проти хвороби "непереносимості". Окрім вищевказаних властивостей, кориця має також антибактеріальний та протигрибковий ефект. Ось чому саме вона здатна знищувати бактерії, що викликають карієс та поганий запах з рота.
Кориця проти раку товстої кишки. Палички кориці, окрім цінних дієтичних волокон мають ще один досить важливий дял людського організму мікроелемент - кальцій. Саме він сприяє попередженню раку товстої кишки. А відбувається це наступним чином: кальцій та волокна зв'язують солі жовчних кислот і виводять їх з організму, тим самим, зберігаючи товсту кишку від шкоди, яку можуть заподіяти такі солі.
Кориця проти грипу. Чого тільки не придумує людство для зняття перших ознак нежиті та кашлю. Здається, що народних засобів вже стільки, що на грип захворіти просто-напросто нереально. Однак, якщо по шавлію та молоко потрібно бігти в аптеку, а квітки звіробою взагалі іноді знайти досить важко, кориця - це один з тих інгрідієнтів, який завжди під рукою. Лишилося лише знайти імбир, а потім змішати в рівних пропорціях з корицею і додати в чай. Кращого зігріваючого засобу ви не знайдете ніде.
Кориця проти сонливості за кермом. Цікаві дослідження провів Брайян Роденбуш та його студенти, які довели, що м'ята та кориця допомагають людині підбадьоритися. Запахи м'яти та кориці підвищують концентрацію уваги водія та знімають втому при довготривалих поїздках. Альдегіди саме цих рослин стимулюють нервову систему, покращують мотивацію, працездатність та знімають втому спортсменів і службовців.
Кориця проти отруєння. Єфірні масла, що містяться в кориці, є не лише вдалим доповненням у косметології. Антисептична дія такого масла в тропічних країнах вважається по-справжньому унікальною, адже вона допомагає попередити харчові отруєння та неперетравлення їжі.
Не слід забувати й про те, що кориця просто незамінна при приготуванні кулінарних рецептів. Її додають не лише у солодкі, але й у м'ясні та рибні страви, каші та десерти, чай та каву.
Секрет бабусиної скриньки. Спробуте додати корицю до страв з рису або плову. Цей давній арабський секрет наповнює рис особливим неповторним ароматом.
А от індійці обожнюють імбир. У них він навіть отримав свою особливу назву, що в перекладі означає "ліки миру".
Гінгерол та шогаол - основні компоненти, що входять до складу імбиру і роблять його унікальним з точки зору медицини та культури харчування. Шагаол діє на організм людини як анальгетик та протикашльовий засіб, гінгерол має більш седитативну дію. Однак, у свіжому імбирі шогаол відшукати вкрай важко, тому що він утворюється при сушінні спеції. Якщо ж імбир спробувати пропарити, збільшиться склад і одного, і другого компонентів.
Імбир-лікар. Якщо проаналізувати усі області медицини, де застосовують для лікування імбир, стає зрозуміло, що ця спеція - дуже цінний дар природи людству. Судіть самі, імбир діє як:
відхаркувальний
антибактеріальний, протизапальний, антимікробний, антисептичний, бактерицидний
антиартеріосклеротичний
легкий послаблюючий засіб, вітрогінний, жовчогінний
антигельмінтний
сприяючий травленню, протиотрутний засіб при отруєнні грибами
притивиразковий
потогінний
слиногінний (відчутно підвищує вміст в слині травного фермента амілази)
кардіотонічний
ароматичний
переферійний судиннорозширюючий засіб.
Здається, можна було б ще писати й писати. Однак найчастіше імбир застосовують для лікування ГРЗ, мігреней, артриту, блокуючи дію простагландинів - речовин, які викликають запалення в судинах мозку та суглобах. Дуже корисний імбир і для імунітету - він викликає сильний стимулюючий та тонізуючий ефект, мобілізуючи при цьому внітрішні сили організму. Подейкують, що ця індійсько-китайська спеція здатна боротися і з деякими видами раку. В східній медицині, завдяки його протизапальним властивостям, імбир успішно використовують для лікування різних "жіночих" захворювань.
Секрет бабусиної скриньки. Для лікування простуди та кашлю спробуйте приготувати наступний засіб: змішайте мед з соком імбирю і ліки готові.
Вкупі з м'ятою, квітками чорної бузини та тисячолітником імбир знімає сильні болі в животі.
Імбир-афродизіак. В старі-добрі часи імбир широко використовували для підвищення сексуальної енергії та відновлення енергетичних затрат організму. Для цього варто просто додати трохи тертої спеції у чай, м'ясні та рибні страви. Такі чудодійні властивості імбиря пояснюються тим, що він містить велику кількість біологічного "вогню", який управляє обміном речовин.
Імбир - цінне джерело вітамінів та мінералів. Важко знайти рослину, де б поєднувалося стільки, на перший погляд здавалося б, непоєднаного. У своєму складі "гаряча" спеція має: алюміній, аспаргін, кальцій, каприлову кислоту, холін, хром, жири, волокно, германій, залізо, лінолієву кислоту, магній, марганець, нікотинову кислоту, олеїнову кислоту, фосфор, калій, цинк, кремній, натрій, вітаміни С, В1, В2, А. Терпкий, пряний аромат імбир має завдяки наявності в ньому ефірного масла, а його пекучий смак залежить від наявності того ж таки гінгеролу. Крім того, в імбирі є всі незамінні амінокислоти, включаючи триптофан, треонін, лейзин, метионін, феніланін, валін та інші.
Секрет бабусиної скриньки. Дієтологи радять щодня випивати імбирний чай з лимоном. Для цього варто заварити декілька шматочків імбиря 10-20 грамів на чашку, додати трохи м'яти, меліси або іншої лікарської рослини та лимон за смаком. Отримаєте напій, який вранці тонізує та підбадьорює краще, ніж кава.
Імбир-кулінар. Застосування цієї спеції в кулінарії має бути розумним. Наприклад, китайські кулінари додають його при готуванні пельменів. Особливий аромат надає він гарячим рибним стравам. Є соуси, які без імбіря втрачають своє справжнє обличчя - уочерський для салатів, кисло-солодний до м'яса, гостра приправа з томатів "чатні" та інші. Спецію кладуть в маринадти для вимочування динь та огіркув. А що й говорити про кулінарні шедеври - багато хто з кондитерів-"ласунів" не уявляє жодного свого виробу без додавання імбиря. В Китає навіть є особливий вид солодощів - відварене та зацукроване коріння імбиря.
Імбир-ворог. Як це не прикро, але є люди яким цю спецію вживати не рекомендується. Перш за все, це вагітні жінки та жінки лактаційного періоду. Не варто нехтувати порадами лікарів і тим, хто хворіє шлунково-кишковими захворюваннями, язвою шлунку, має дуоденальну язву, жовчні конкременти чи високу температуру. На сторожі варто бути і тим, хто в даний час приймає ліки, так як спеція має здатнсть підсилювати або знижувати ефект тої чи іншої групи лікувальних препаратів. Може додавати сили антидіабетичним лікам та підсилювати дію сердечних препаратів.
Проте, що світ сповнений суперечностей відомо давно. Як би не забороняли імбир вагітним, однак його найкраща дія проти токсинів дає привід думати, що імбир може рятувати вагітних від токсикозу. Про це заявили вчені з Тайланду. Жінки, які з'їдають близько 1 грама імбиря в день, менш страждають від ранкових приступів нудоти.
Отож, завжди слухайте себе. Якщо організм і душа просять "вогню" - згадайте про імбирний чай і маленький бисквіт з корицею. Бадьорості і насолоди від життя вам.
http://www.greenmama.ua