Сьогодні маємо безліч рецептів коктейлів, від найпростіших до витончено-екзотичних. Дехто вживає коктейлі тільки із відповідною кількістю "градусів" всередині, хтось інший віддає перевагу безалкогольним напоям, та врешті-решт, і перші, і другі мають своє призначення.
Коблер.
Традиційний напій для спекотного літнього дня. Коблер - це мілко подрібнений лід, змішаний із фруктами та соком. Зазвичай використовуються консервовані чи свіжоморожені фрукти - вони краще, ніж інші, ароматизують напій. Подають цей коктейль у келихах чи високих склянках, із соломинкою та чайною ложечкою ("коблер" англійською - "довгий ковток").
Фіз.
Це ігристий, пінний напій, особливістю якого є наявність крем-соди чи газованої води, яку змішують із кислими фруктами та ягідними соками. Фізи, як і багато чого іншого, придумали англійці. Компоненти, що входять до напою, попередньо охолоджують та змішують у шейкері разом із льодом. Далі все це виливають в посудину для коктейлю і додають газовану воду. Джулепи. Освіжаючий, тонізуючий коктейль, який можна впізнати за обов`язковим компонентом, яким є свіжа м`ята. Для приготування джулепу кілька стебел м`яти розтирають з невеликою кількістю цукру, після чого видаляють саму рослину. Далі склянку із отриманою сумішшю наповнюють льодом та заливають улюбленим соком.
Любить наш брат також вживати кавові коктейлі, сподіваючись, певно, що замаскований таким чином кофеїн (а надто - у поєднанні з певною кількістю алкоголю) не буде шкодити організму. Так, у Греції фраппе, освіжаючого кавово-молочного коктейлю, влітку продається навіть більше, ніж газованих напоїв. Секрет його успіху - поєднання ароматної кави, ніжного молока та льоду, який дає прохолоду та тонізує. Холодні кавові напої зазвичай готуються в шейкері, лише морозиво та вершки додають безпосередньо у склянку. А от порція гарячої кави з алкоголем обов'язково зігріє та підбадьорить у холодний зимовий день. У таких коктейлях, зазвичай, використовується віскі, лікер, ром чи коньяк.
Якщо ви хочете здивувати своїх гостей, то тут знадобиться вміння зі смаком змішувати алкогольні напої та фрукти з подальшим їх перетворенням в оригінальний крюшон. Ідеально підходить цей напій як для "шведського столу", так і для вечора в колі друзів. Подають його в спеціальній великій вазі разом із черпаком з нержавійки ("крюшон" французькою - "маленький збан"). Навряд чи ваші гості залишаться байдужими до подібної турботи про їх добрий настрій.
Отже, можна спробувати проекспериментувати із виготовленням незвичних та вишуканих напоїв і створити свято навіть в будень. Але якщо будете використовувати алкоголь, то пам'ятайте і про Міністерство охорони здоров'я, яке вже давно втомилося попереджувати нас.
http://buket.ck.ua