Склад: 8 шматочків шинки, 4 помидори, по одній склянці нарізаних кубиками огірків, яблук і селери, 2 ст. ложки апельсинового соку, 2-3 листа салату, майонез
Приготування: Шматочки шинки згорнути у рулетики. Огірки, яблука і селеру залити апельсиновим соком, перемішати, викласти на плоску тарілку, навкруги покласти листя салату, частинки помідорів, рулетиками з шинки. Залити майонезом.
Бурякова ікра
Склад: На 600 г буряків - 2 цибулини, 1/2 ст. ложки 9%-ного оцту, 4 ст. ложки олії, 2 ст. ложки цукру, по 1/2 г кориці й гвоздики, 1 ст. ложку нарізаної зелені петрушки, сіль, перець - за смаком.
Приготування: Буряки промивають, печуть або варять до готовності, обчищають, пропускають крізь м'ясорубку або дрібно шаткують ножем, підсмажують на олії, додають нарізану злегка обсмажену цибулю, оцет, мелений перець, цукор, мелену корицю, гвоздику й сіль. Одержану масу добре перемішують, викладають на тарілку гіркою й посипають дрібно нарізаною зеленню петрушки. Ікру подають на стіл як холодну закуску.
Ізме (салат з овочів, пропущених через м'ясорубку)
Склад: 250 г свіжих огірків; 200 г свіжого зеленого болгарського перцю; 50 г рослинної олії; 25 г зеленої цибулі; 2 чайні ложки соку лимона; 2 свіжих помідори середнього розміру (250 г); 1 велика цибулина (150 г); 2 зубчики часнику, пропущених через часникодавку; по одній щіпці солі і червоного меленого перцю; зелень петрушки і кропу (для прикраси).
Приготування: Овочі і зелень промийте, зелену і ріпчасту цибулю очистіть, у перців видаліть серцевини. Потім, нарізавши перець, помідори, огірки і цибулину часточками, а зелена цибуля — скибочками, пропустіть овочі через м'ясорубку, використовуючи насадку з великими отворами. Отриману масу заправте сіллю, лимонним соком, олією, червоним перцем, додайте часник і ретельно перемішайте. Викладіть готове блюдо на тарілку, прикрасивши гілочками петрушки і кропу.
Капуста з перцем
Склад: 5 кг капусти, 1 кг моркви, 1 кг солодкого перцю, 1 кг цибулі, 4 ст. ложки солі, 1 ст. ложка цукру, 0,5 л олії, 0,5 л оцту.
Приготування: Нашаткуйте капусту, моркву потріть на буряковій тертушці, перець поріжте соломкою, а цибулю - кружальцями. Додайте сіль, цукор, олію й оцет. Все перемішайте, складіть в емальовану каструлю чи банку, щільно утрамбуйте. Через кілька днів капуста готова.
Картопляний салат
Склад: 5 картоплин, 2 морквини, 30 г вершкового масла, 1 цибулина, 1 ч. ложка оцту, цукор, сіль, перець, 1/2 склянки води
Приготування: Варену в шкірці картоплю обчистити і нарізати (не дуже дрібно), додати вершкове масло і воду. Ретельно перемішати, додати оцет, сіль, перць, дрібно нарізані свіжі цибулю й моркву.
Класичний салат
Склад: На 4 порції: 5 томатів, 1 біла цибулина, 2 філе анчоусів, 1 пучок шнітт-цибулі, 1/2 лимона, 1 чайн. ложка гірчиці, мелений білий перець, цукор, 4 стол. ложки рослинної олії.
Приготування: Томати вимити, видалити плодоніжки і нарізати тонкими кружечками. Ріпчасту цибулю очистити і нарізати тонкими кільцями. Томати з цибулею викласти в миску і перемішати. Анчоуси вимити в холодній воді і дрібно нарізати. Шнітт-цибулю вимити, обсушити і дрібно нарізати. З лимона вичавити сік і змішати його з анчоусами, шнітт-цибулею, гірчицею, меленим перцем, 1 щіпкою цукру і рослинною олією. Заправити салат і відразу подати до столу.
Корейський салат з картоплі з м'ясом
Склад: 500 г картоплі, 300 г м'яса, 2 цибулини, 2 ст. ложки соєвого соусу, 1 зубок часнику, 1 ст. ложка оцту, кінза, червоний, чорний перець, сіль.
Приготування: Картоплю обчищують, нарізають соломкою і варять до напівготовності у підсоленій воді. М'ясо також нарізують соломкою, обсмажують разом з подрібненою цибулею і соєвим соусом на олії. Додають картоплю, трохи оцту, часник, кінзу, червоний і чорний перець.
Морквяний салат по-Виноградарськи
Склад: 750 г моркви, 2 цибулини, 3 ст. ложки рослинної олії, 125 мл білого вина, сіль, перець, порубана зелень петрушки.
Приготування: Моркву почистити, промити, нарізати кружальцями. Цибулю почистити, нарізати тонкими кільцями, викласти в скляний або фарфоровий посуд, полити олією і протушкувати 3 хв під кришкою при повній потужності. Добавити моркву, полити вином, посипати перцем, готувати під кришкою 8 хв при повній потужності, перемішати і довести до готовності ще за 8 хв при половинній потужності. Дати остигнути, добавити сіль за смаком перемішати з зеленню петрушки.
Морквяно-сирне пюре
Склад: Морква - 4 шт., сир - 200 г, сметана – 1/2 склянки, цукровий пісок - 2 ст. л.
Приготування: Очищену моркву натерти на тертці і змішати зі свіжим сиром, додати цукор, заправити сметаною.
Ніжний салат з яйцем і кукурудзою
Склад: На 4 порції: 4 яйця, 6 помідорів, 2 пучки редису, 1 банка кукурудзи, 1 пучок цибулі-різанки, 250 г йогурту, сіль, перець, 2 стол. л., оцту з пряними травами, 1/2 чайн. л. порошку карі.
Приготування: Яйця зварити в круту, обдати холодною водою, очистити від шкарлупи. Для готування заправки варто збити йогурт, пряний оцет, сіль, мелений чорний перець і карі. Яйця нарізати часточками. Помідори обшпарити і розділити на 8 часточок. Редис нарізати скибочками. У салатнику змішати помідори, редис і кукурудзу. Цибулю-різанку нашаткувати широкими кільцями і додати до інших інгредієнтів. Салат заправити соусом з йогурту, часточки яєць розподілити зверху. За бажанням блюдо можна прикрасити плодами оливок без кісточок.
Пікантний салат
Склад: 7 шт. морквин, 1 чайн. ложка солі, 80 г рослинної олії, 1 цибулина, 3 часточки часнику, кінза, перець за смаком.
Приготування: Натріть на великій тертці морква середньої величини посипайте 1 чайн ложкою солі дайте постояти приблизно 15 хвилин щоб пустила сік. Налийте в сковороду рослинну олію й обсмажте в ній до золотавого кольору дрібно нашатковану невелику цибулину. Поки цибуля жариться додайте в моркву нарізану кінзу і мелений червоний перець за смаком. Залийте усе олією з цибулею видавіть кілька часточок часнику перемішайте і поставте в холодильник приблизно на годину настоятися.
Пюре з моркви й сиру
Склад: На 300 г моркви - 400 г пастеризованого сиру, 1 ст. ложку вершкового масла, 3 ст. ложки цукру, 1/2 склянки сметани.
Приготування: Обчищену моркву нарізають, припускають з маслом до готовності, змішують з сиром, протирають, додають цукор, добре перемішують, укладають гіркою у тарілку й поливають сметаною.
Салат "грибок"
Склад: На 1 порцію салату - 100 г картоплі, 100 г червоних помідорів, 100 г огірків, 5 г вершкового масла, 1/2 яйця, 2 ст. ложки сметани, сіль - за смаком, зелень.
Приготування: Великим обчищеним і промитим картоплинам надають форму грибного кореня, (конусної форми із зрізаною верхівкою), варять у підсоленій воді до готовності й охолоджують. Охолоджену картоплю ставлять потовщеним кінцем на середину закусочної тарілки, зверху кладуть верхівку помідора, на яку в різних місцях видавлюють через друшляк або конусоподібний конверт маленькі кусочки вершкового масла. Грибок обкладають дрібно посіченими яйцями, змішаними з нарізаною зеленою цибулею, сметаною й сіллю, обсипають дрібно нарізаними зеленню петрушки й кропу. По краях кладуть нарізані тонкими кружальцями свіжі огірки.
Салат "Грибчик"
Склад: 1 кг помідорів, 500 г домашнього сиру, 200 г вершкового масла, 5-6 зубків часнику, зелень петрушки і кропу
Приготування: Домашній сир ретельно розтирають з маслом до утворення однорідної маси, додають товчений часник, солять. Мокрими руками ліплять з маси "ніжки" грибів. Тарілку посипають подрібненою зеленню петрушки, викладають "ніжки", зверху одягають "шляпки" - зрізані верхівки помідорів.
Салат "Делікатесний"
Склад: 6 помідорів, 3 зелених перчини, 2 невеликі цибулини, 4 яйця, 70 г. твердого сиру, сіль, оцет, 3 ложки рослинної олії, зелень петрушки.
Приготування: Нарізати помідори, зелений перець нарізати смужками, цибулю кружечками (перець і цибулю попередньо обдати окропом), тертий сир посолити, поперчити, побризкати оцтом і рослинною олією. У салатницю викласти шар салату і шар круто зварених яєць, нарізаних кружечками. Салат прикрасити зеленню петрушки і помідорами.
Коментар: Подавати до нього хліб і олію.
Салат "Пікантний"
Склад: 2 варені картоплини, 1 цибулина, 1 морквина, 2 варених яйця, 150 г печериць, 2 солоних огірки, майонез, 1 ст. ложка олії
Приготування: На тертушці натерти варену картоплю, нарізати яйця. Обсмажити на олії дрібно нарізані печериці, цибулю, моркву, охолодити. Окремо нарізати огірки і потушкувати на сковороді. Охолодити. Усе перемішати, заправити майонезом.
Салат "Цвітне диво"
Склад: Невеликий качан цвітної капусти, 1 малосольний чи солоний огірок, 1 цибулина, 1 склянка натурального знежиреного йогурту, 1 червоний перець, 1 помідор, сік одного лимона, чорний мелений перець, сіль, свіжа зелень, редис.
Приготування: Візьміть невеликий качан цвітної капусти, ретельно промийте його під струменем холодної проточної води, видаліть качан і розділіть на суцвіття. Капусту й огірок дрібно наріжте чи натріть на великій тертці. Очистіть цибулину, нашаткуйте тонкими кільцями. Щоб цибуля не гірчила, залийте її крутим окропом і дайте постояти протягом приблизно 15 хвилин. Дрібно наріжте свіжу зелень - кріп і петрушку, посоліть і поперчіть за смаком, перемішайте з ріпчастою цибулею і залийте натуральним знежиреним йогуртом, змішаним з лимонним соком. Перед подачею на стіл викладіть овочі на велике блюдо, попередньо розклавши на ньому листи китайського салату. Помийте редис, солодкий перець, помідори. Наріжте їх тонкими часточками і прикрасьте готовий салат. Окремо подайте соус з ріпчастої цибулі, свіжої зелені, лимонного соку і знежиреного натурального йогурту.
Салат англійський
Склад: Селера (коріння) 60 г, курча 80 г, гриби 30 г, огірки солоні 10 г, майонез 30 г, гірчиця 5 г, сіль.
Приготування: Нарізані соломкою коріння селери, варене філе курчати, солоні огірки, варені гриби змішують, солять за смаком в заправляють майонезом і гірчицею.