2 кг свiжого, добре вiдтиснутого сиру протерти крiзь рiдке сито. В окрему каструлю покласти 300 г свiжого вершкового масла, 400 г свiжої сметани, 3 яйця i, безупинно розмiшуючи, довести до кипiння. Потiм усе ретельно розтерти iз сиром, додати 1 сире яйце, чайну ложку солi i ще раз розтерти до однорiдної маси. Серветку з м'якої тонкої тканини змочити водою i покласти у форму. Наповнити приготованою масою. Зверху прикрити спочатку краями серветки, потiм кришкою, покласти гнiт i поставити в холодне мiсце на добу, щоб витекла сироватка. Забрати гнiт, зняти кришку, вiдвернути краї серветки, перекинути форму на блюдо, обережно зняти форму й серветку. Можна обкласти паску фарбованими яйцями або писанками.
Паска шоколадна
1 кг густої сметани зав'язати в серветку i повiсити на кiлька годин у прохолодному мiсцi, щоб стекла вся сироватка. Тим часом 6 жовткiв розтерти до бiлого кольору з 2 склянками цукрового пiску, додати трохи ванiлiну, 400 г натертого на тертцi шоколаду, 100 г вершкiв, розмiшати i, весь час помiшуючи, варити на невеликому вогнi, не доводячи до кипiння, поки не загусне. Потiм охолодити до консистенцiї застиглого масла. Тодi застиглу паску вкласти якомога щiльнiше в пiдготовлену форму i тримати в холодi пiд гнiтом не менше 48 годин. Як мовиться, мистецтво вимагає жертв... i терпiння.
Паска боярська
800 г сиру протерти крiзь сито, змiшати з 2 склянками збитих вершкiв, додати близько 2 склянок цукрового пiску, трохи ванiлiну, 300 г розтертого вершкового масла, 2 сирих жовтки i вимiсити до одержання гладенької маси, поклавши насамкiнець 100 г подрiбнених цукатiв. Потiм викласти в пiдготовлену форму i поставити пiд гнiтом на 10-12 годин у прохолодне мiсце.
Можна обкласти паску фарбованими яйцями.
Чому ми фарбуємо яйця?
У православних слов'ян iснувало безлiч звичаїв, ритуалiв, приурочених до святкування Великодня. Один iз них - фарбувати яйця - зберiгся i донинi. Яйце у свiтоглядi давнiх народiв символiзувало Всесвiт. Тодiшнi фiлософи зображенням яйця показували походження свiту. У християнствi ж яйце набуло нових символiчних значень. Звичай фарбувати яйця пов'язують iз Марiєю Магдалиною, котра, прийшовши до римського iмператора Тiберiя, подала йому яйце з вигуком: "Христос воскрес!" Але iмператор засумнiвався в можливостi для смертного воскреснути з мертвих: "У це так само важко повiрити, як у те, що це бiле яєчко може стати червоним!" I тiєї ж митi бiле яйце стало червоним. Червоне яйце - символ Воскресiння, символ Паски. Як iз яйця виникло нове життя, так свiт заново народився через Воскресiння Христове.
Дороге яєчко до Христового дня
Крашанка, одержана при першому христосуваннi, за народним вiруванням мала велику силу - її ретельно берегли, як талiсман, за допомогою якого нiбито можна було позбутися нещасть, пожеж, хвороб, грабежiв. З цiєю крашанкою належало йти на цвинтар: саме завдяки їй померлi родичi здатнi почути великоднiйпривiт од рiдних iз землi... Яйце, яким христосувалися, сприймається також як символ усього, що квiтне й живе в природi. Мало того, крашанками приходили благословляти нареченого та наречену, їх дарували рiдним i друзям. Умивалися водою, в яку опускали крашанку, щоб бути здоровими i красивими.
Як ми фарбуємо яйця?
Найпростiший i всiм доступний спосiб - фарбування яєць у червоно-коричневий колiр цибульним лушпинням. Заздалегiдь зiбране лушпиння покласти в каструлю разом з ретельно вимитими яйцями, залити холодною водою, варити 10 хвилин. Пофарбованi яйця витягти з вiдвару, витерти насухо i протерти змоченою в олiї полотниною. Крашанки матимуть красивий блиск.
Зеленi яйця ви одержите, якщо зварите їх разом з молодою зеленню озимих сходiв або шпинатом.
Фiолетовий колiр набудуть яйця, зваренi у вiдварi з квiтiв вiльшини (якщо ви запаслися ними з минулої весни). Кора дуба пофарбує яйця в бронзовий колiр.
Яйця найрiзноманiтнiших вiдтiнкiв червоного кольору ви отримаєте, зваривши їх разом з буряком чи корою вишнi.
А хочете яєчко не просте, а золоте? Тодi при варiннi яєць використайте шафран чи жовту резеду (теж, звичайно, засушену).
http://www.siver.com.ua