Міжнародні стандарти в відношенні чайових коливаються близько 10% від суми замовлення або вартості наданої послуги. Однак, в різних країнах цей стандарт змінюється. На заході чайові прийнято залишати навряд чи не всьому обслуговуючому персоналу, починаючи від офіціанта, закінчуючи масажистом в SPA-салоні. При цьому витрати на чайові цілком окупаються.
Так покоївка, якій розсудливі постояльці щодня залишають на столику певну суму (в середньому 1-2 євро), буде прибирати номер неодмінно з подвоєним завзяттям.
Якщо ж мова заходить про SPA- салони або салони краси, то можна залишити гроші на стійці у адміністратора (про якого теж не варто забути), але краще - вручити фахівцям особисто в руки, тому як суми чайових будуть різними, все залежить від вартості наданої вам послуги. У жодному випадку не прийнято давати чайові власнику закладу, достатньо обіцянки знову прийти.
Правильним так само вважається давати чайові за доставку продуктів і готових блюд з ресторану. Тут сума буде такою же, яку б Ви заплатили в закладі.
Чи давати чайові на автозаправці - це питання Вашої доброї волі. Ну у принципі, 5-7 % від затраченої суми, працівників цілком задовольнить.
Найбільші чайові у американців, там добрим тоном вважається залишити на чай суму у розмірі 20-25% від вартості замовлення. В США існує правило: чим елітніше заклад, тим більше треба залишати чайових. Так в маленькій забігайлівці, достатньо буде і 10 % від вартості замовлення, в маленькому ресторанчику 15%, а в дорогому закладі дати на чай суму меншу 20-25%, буде волаючим неуцтвом. Ці вимоги навіть зафіксовані в спеціальному меморандумі Національної Асоціації ресторанів США. Формально виконувати їх необов'язково, але залишити офіціанта без чайових - майже те ж саме, що публічно дати йому ляпас і виразити не просто невдоволення якістю сервісу, а справжнє обурення.
В Європі справа йде трохи інакше. Самою дорогою, в цьому відношенні, вважається Франція. В більшості кафе і ресторанів пурбуар (саме так називають французи чайові) включають в рахунок. Він складає, в середньому, 15-16% від суми замовлення. Крім цього там прийнято залишати додатково 1-1,5 євро. В Каннах у відповідь на маленькі чайові офіціант може образитися і напряму попросити більшого. Якщо ви плануєте відвідувати цей заклад вподальшому - краще доплатити.
В Тунісі і Єгипті можна взагалі нічого не залишати, якщо Ви здатні витримати скорботний вираз арабських очей в очікуванні бакшишу. Це кінець кінцем вдається небагато кому, тому туристи все ж залишають на чай близько 5-10%.
Узагальнюючи інформацію, можна з упевненістю сказати, що в кожній країні існують свої правила і засади щодо розміру чайових. Слідувати їм або ні - це ваш вибір. Але знати про них необхідно в тому випадку, якщо Ви не хочете зіпсувати або, по меншій мірі, затьмарити свій відпочинок. По-цьому не будемо забувати, що давати чайові - це традиція. Давати їх тоді, коли вони заслужені - це позиція. Позиція, яку диктує добрий тон.
http://utro.ua