Склад: 70 г рису; 30 г вершкового масла; 1 столова ложка борошна вищого сорту; 2 чайні ложки соку лимона; 4 сирі яйця; 2 зубчики часники, пропущених через часникодавку; 1 чайна ложка приправ (чорний і червоний мелений перець, суха м'ята); 0,5 л йогурту (нежирного, без фруктів); 0,4 л води; щіпка солі.
Приготування: Рис переберіть і промийте в проточній воді, потім усипайте його в каструлю з окропом і варіть 20-25 хвилин. Йогурт змішайте з яйцями, улийте отриману суміш у каструлю з рисом і проваріть на повільному вогні протягом п'яти хвилин. Після цього злийте рисовий відвар у заздалегідь приготовлений посуд. Розтопіть на сковороді олія і пропасеруйте на ньому приправи. Потім додайте борошно й обсмажте її до золотавого кольору. Розділивши пасерування рисовим відваром і ретельно перемішавши отриману масу, з'єднайте її з умістом каструлі. Додайте лимонний сік, часник, сіль і ще раз перемішайте. Розлийте готовий суп у піали і подайте гарячим.
Суп молочний з рисом
Склад: 8 склянок молока, 8 ст. ложок рису, 2 ст. ложки вершкового масла, 2 ч. ложки цукру, сіль
Приготування: Рис промивають, варять 3-5 хв. у воді, відкидають на друшляк, кладуть у кипляче молоко й варять 30 хв. Наприкінці варіння додають сіль і цукор, а подаючи на стіл, додають вершкове масло.
Суп молочний з пшоном
Склад: 3/4 склянки пшона, 7 склянок молока, 1 1/2 ст. ложки вершкового масла, 3 ч. ложки цукру, сіль
Приготування: Пшоно, кілька разів промите у теплій воді, засипають у киплячу воду на 2-3 хв., а потім відкидають на сито, заливають гарячим молоком і варять при слабкому кипінні до готовності. Наприкінці варіння додають сіль і цукор, а подаючи на стіл, кладуть вершкове масло.
Суп із свіжого й кислого молока
Склад: Молоко свіже 400, молоко кисле 100, яйце 1/4 шт., цукор 3, сіль
Приготування: Сирі яйця збивають з кислим молоком, додають цукор, сіль і, злегка помішуючи, вливають суміш у кипляче свіже молоко. Подають теплим.
Зупа молочна по-лемківськи
Склад: Молоко 1 л , картопля 5-6 шт , масло вершкове 2 ч.л., м'ята свіжа - кілька (за кількістю порцій) стебел довжиною 15-20 см , сіль - за смаком
Приготування: Відварити картоплю у невеликій кількості підсоленої води, так щоб коли картопля стане готовою, вода ледь-ледь покривала картоплю. Можна відварювати картоплю у суміші води й молока, але треба слідкувати, щоб молоко не "втекло" . Окремо прокип'ятити молоко з м'ятою, так , щоб м'ята стала м'якою ( достатньо хвилин 10) . З'єднати молоко з м'ятою та відварену картоплю з водою і прокип'ятити ще кілька хвилин. Додати вершкове масло та сіль за смаком . Подавати у глибоких керамічних мисках , у кожну миску обов'язково покласти стебло відвареної м'яти. Це - літня страва. Взимку можна готувати , використовуючи засушену м'яту. ВАРІАНТ - за смаком можна додавати чорний мелений перець.
http://www.ukrop.com