Склад: 3 склянки будь-яких ягід: малина, полуниця, чорна смородина, ожина чи чорниця, від 1/2 до 2/3 склянки дрібного цукрового піску чи пудри (у залежності від того, наскільки солодкі ягоди), 2 ч. ложки лимонного соку.
Приготування: У кухонному комбайні приготуйте ягідне пюре. Поступово всипайте цукор. Змішайте до однорідності. Пропустіть пюре через дрібне сито, щоб видалити насіння. Потім додайте лимонний сік. Якщо соус недостатньо солодкий, додайте цукор за смаком. Готовий соус поставте в холодильник і використовуйте протягом 3 - 4 днів. Перед уживанням злегка збийте виделкою.
Ягідний соус
Склад: 250 г свіжих ягід (полуниці, малина), 2 склянки води, 4 ст. ложки цукру, 1 ст. ложка крохмалю
Приготування:Перебрані й промиті ягоди протирають крізь сито, додають цукор, воду, розведений холодною водою крохмаль й нагрівають до кипіння.
Коментар: Соус подають до каш, запіканок, пудингів
Яблучний соус
Склад: 300 г яблук, 1 1/2 склянки води, 3 ст. ложки цукру, 1/2 ст. ложки крохмалю
Приготування:Яблука промивають, зрізають шкірочку, видаляють серцевину, кладуть у каструлю, заливають 1/3 норми води і припускають під закритою кришкою до готовності. Після цього яблука протирають крізь сито, додають цукор, решту води, кип'ятять 5-7 хв., вливають, швидко помішуючи, крохмаль, розведений холодною водою, і доводять до кипіння.
Коментар: Соус подають до запіканок з рису, пшона, макаронних виробів і каш.
Соус смородиновий з лимоном
Склад: На 1 л соусу: бульйон м'ясний 600, масло вершкове 100, цибуля ріпчаста 50, селера 50, джем смородиновий 50, лимон 1 шт., морква 30, борошно 50, вино червоне 200, лавровий лист 0,2, гриби 100, сіль за смаком
Приготування: Дрібно нарізані й обсмажені цибулю, моркву, селеру змішати із розведеним м'ясним бульйоном пассерованим борошном, додати вино, лавровий лист і все кип'ятити 15 протягом хв. Потім додати смородиновий джем і лимонний сік. Наприкінці приготування додати в соус дрібно нарізані тушковані гриби і сіль. Соус подавати гарячим до дичини або баранини.
Пряний грушевий соус
Склад: На 0,5 л готового продукту: 6 великих груш, 1/3 склянки меду, 1 ст. ложка лимонного соку, 1 ч. ложка кориці, 1 ч. ложка імбиру, 1/4 ч. ложки гвоздики, сіль.
Приготування: Очистіть груші, видаліть серцевину і наріжте кубиками. У каструлю викладіть груші, мед, лимонний сік, корицю, імбир і гвоздику. Підсоліть. Доведіть до кипіння. Зменште вогонь, накрийте, тушкуйте 15 хвилин, помішуючи. Зніміть з вогню і приготуйте пюре. Розкладіть по стерильних баночках і закупорте. Зберігайте в холодильнику протягом 2 - 3 місяців.
Горіховий соус
Склад: На 1 л соусу: горіхи 250, часник 25, хліб білий 100, олія 60, оцет 100, вода 550, сіль за смаком
Приготування: Часник розтерти з горіхами і сіллю, додати олію, оцет, черствий білий хліб, розмочений і віджатий. Все добре перемішати, розвести теплою водою і вибити кописткою.
Коментар: Соус подавати до смажених кабачків, стручкового перцю і баклажанів.
Сироп з малини
Склад: 200 г цукру, 80 г малинового соку, 4 г лимонної кислоти
Приготування: Цукор разом з малиновим соком доводять до кипіння, безперервно помішуючи дерев'яною ложкою. Піну знімають і видаляють. Сироп рекомендується кип'ятити не більше як 10 хв., після чого його знімають з вогню і додають розчин лимонної кислоти.
http://www.ukrop.com