Склад: На 6 персон. 1 качан китайського салату, 2 середніх морквини, корінь селери, 2 яблука, 10 волоських горіхів, 2 ст. ложки меду, 70 г ананасового соку, сік 1 лимона, сіль і перець за смаком, свіжа зелень: петрушка, кріп за смаком.
Приготування: Візьміть качан китайського салату, ретельно переберіть листи, промийте під струменем проточної води, дайте стекти і розкладіть їх на кухонному рушнику, щоб вони обсохнули, потім наріжте і покладіть в глибоку салатницю. Гострим ножем очистіть моркву і корінь селери, потім наріжте їх тонкою соломкою. Яблука, краще зелених сортів, розріжте на чотири частини, видаліть серцевину з насіннями. Потім наріжте маленькими часточками. На листи китайського салату викладіть моркву, селеру, яблука і добре усе перемішайте. Мед, ананасовий і лимонний соки перемішайте в міксері на мінімальній швидкості чи збийте вінчиком до утворення однорідної маси. Готовим заправленням залийте салат і прикрасьте здрібненими волоськими горіхами чи свіжою зеленню: петрушкою і кропом - кому що подобається.
Бодочоньський салат
Склад: 2 китиці білого винограду, 2 китиці червоного винограду, 100 мл сухого червоного вина, 1 ст. ложка цукрової пудри, 2 ст. ложки подрібнених ядер волоських горіхів
Приготування: Виноградинки зірвати з китиць, помити і покласти в глибокий посуд. Горіхи змішати з цукровою пудрою. Висипати цю суміш у вино, почекати, поки цукор розчиниться, залити ягоди винограду. Накрити кришкою і витримати в холодильнику протягом 3-х годин. Подають до смаженої птиці.
Фруктові фантазії
Склад: 3 яблука, 1 груша, 1 апельсин, 1 мандарин, знежирений майонез чи натуральний йогурт за смаком, половинка лимона, 1 чайн. ложка цукрової пудри.
Приготування: Вимиті фрукти - яблука, груші, апельсини, мандарини - очистіть від шкірки, наріжте часточками (видаливши зерна і серцевину) і складіть в салатницю. Перед подачею на стіл фрукти посипайте цукровою пудрою і, злегка посоливши, змішайте з майонезом і лимонним соком. Посипайте цедрою апельсина, нарізаною дуже тонкою соломкою. Прикрасьте салат фруктами, а також вареним чорносливом, виноградом і ягодами. У залежності від сезону фрукти можна підібрати різні (персики, абрикоси, айву, а також ягоди - чорницю, полуницю й ін.), але обов'язково в поєднанні з яблуками. Подавайте салат до холодного смаженого чи вареного м'яса, телятини, баранини, або птиці, дичині, а також як самостійне блюдо.
Салат "Порт-Саїд"
Склад: 40 г селери, 40 г бананів, 40 г яблук, 20 г салату, 40 г майонезу, 20 г свіжих помідорів
Приготування: Обчищений і нарізаний соломкою корінь селери, нарізані шматочками банани, яблука і салат перемішують, заправляють майонезом, додають дрібно нарізані свіжі помідори. Подають страву в шкірці банана, прикрасивши листям салату.
Полуничний салат
Склад: 500 г полуниць, 1 склянка апельсинового соку, мускатний горіх, подрібнений мигдаль, м'ята
Приготування: Полуниці нарізують, заливають апельсиновим соком. Ставлять на 2 год. у холодильник. Подаючи на стіл, посипають мускатним горіхом і подрібненим мигдалем, прикрашають м'ятою.
Салат апельсиновий
Склад: 3 апельсини, 2 червоних цибулини, 6 ст. ложок маслини без кісточок, сік з 1/2 лимона, чорний мелений перець, сіль, олія
Приготування: Апельсини нарізати часточками, цибулю нарізати кільцями. У салатницю викласти: 1й і 4й шари - апельсини, 2й і 5й шари - цибуля, 3й і 6й шари - маслини. Трохи посолити, поперчити, залити лимонним соком і олією.
Яблучний салат
Склад: 4-5 великих яблук, бажано зелених, типу семеренко, 2-3 ст. ложки очищених і здрібнених волоських горіхів, 1-2 склянки натурального знежиреного йогурту, свіжа зелень за смаком.
Приготування: Візьміть кілька великих яблук, ретельно промийте їх, розділіть на половинки, видаліть серцевину, акуратно очистіть від шкірки і натріть на великій тертці, бажано пластмасової. Візьміть очищені ядра волоських горіхів, подрібніть їх ножем чи у ступці. Викладіть натерті яблука в неглибоку салатницю і зверху рясно посипайте здрібненими волоськими горіхами. Перед подачею на стіл візьміть дві склянки знежиреного натурального йогурту, добре збийте їх вінчиком чи міксером. Залийте йогуртом яблука і горіхи, прикрасьте салат свіжою зеленню, наприклад, листиками м'яти. Особливо добре подавати такий салат з відвареною рибою.
Салат арабський
Склад: 180 г апельсинів, 40 г цибулі ріпчастої, 40 г маслин, 15 г олії, перець мелений чорний, сіль
Приготування: Апельсини обчищають і нарізують тонкими пластинками, додають нарізану тонкими півкільцями цибулю і маслини без кісточок. Заправляють сіллю, перцем й олією.
Рисовий салат із фруктами
Склад: 100 г рису, 250 г води, 25 г вершкового масла, 2 апельсини, шматочки ананаса, 1 зелене яблуко (очищене), 75 г здрібнених волоських горіхів, 2 столові ложки рослинної олії, сіль. Соус: 2 чайні ложки маку, 1 зубчик часнику, 2 столові ложки цукрової пудри, 2 столові ложки оцту, 1 чайна ложка гірчиці, 75 г рослинної олії, сіль.
Приготування: Зварити рис із сіллю і вершковим маслом. Додати очищені від шкірки і плівок апельсини, порізані яблука, шматочки ананаса, посипати здрібненими горіхами і полити соусом, акуратно перемішати. Подавати на листах зеленого салату. Соус: змішати цукрову пудру, оцет, гірчицю, здрібнений часник, сіль. Потроху, постійно помішуючи, улити рослинну олію. Додати мак.
Салат з абрикосів
Склад: 500 г абрикосів, 3 ст. ложки цукрової пудри, сік з 1 лимона, 1 чарка десертного виноградного вина
Приготування: Нарізані кусочками, промиті абрикоси без кісточок змішують з цукровою пудрою, лимонним соком і вином.
Салат з груш, слив і дині
Склад: 2 груші, 6-7 слив, 1 невелика диня, 1 склянка вершків або сметани, 3 ст. ложки цукру
Приготування: Груші, сливу і диню миють, обчищають, нарізують невеликими шматочками, посипають цукром, викладають у скляну вазу, заливають сметаною або вершками.
Салат з ананаса
Склад: На 6 персон: 1 банку компоту з ананасів (250-300 г) чи 1 свіжий ананас, 100 г твердого сиру, 2 часточки часнику, 50 г майонезу.
Приготування: Якщо ви берете консервований ананас, обов'язково злийте сироп, відкиньте шматочки ананаса на друшляк, дайте їм стекти, а потім поріжте невеликими кубиками. Свіжий ананас ретельно очистіть від шкірки і також наріжте. Любий сир, краще твердих сортів, потріть на дрібній тертці, додайте до нього кілька часточок дрібно нашаткованого часнику і перемішайте зі шматочками ананаса. Перед подачею на стіл заправте майонезом. При бажанні можете прикрасити блюдо різною свіжою зеленню: листками салату, м'ятою.
Салат з персиків і груш
Склад: 500 г персиків, 1/2 склянки цукрової пудри, сік з 1 лимона
Приготування: Персики та груші промивають, видаляють у персиків кісточки, а у груш серцевину, нарізують кубиками, змішують з цукровою пудрою й лимонним соком
Салат з яблук
Склад: 500 г яблук, 1/2 склянки цукрової пудри, 10 волоських горіхів, 1/4 склянки вишневого соку, ванілін
Приготування: Яблука промивають, розрізують, видаляють серцевину, натирають на тертці або нарізують маленькими кусочками, змішують з дрібно посіченими горіхами, цукровою пудрою, ваніліном і поливають вишневим соком.
Салат з вишні і полуниці
Склад: 500 г полуниці, 500 г вишні, 2 лимони, 1 столова ложка вершкового масла, 2 повні чайні ложки цукрового піску, 1 столова ложка винного оцту, білий йогурт чи сметана.
Приготування: Переберіть, вимийте і розріжте навпіл полуницю, вийміть кісточки з вишні. Натріть на тертці лимон так, щоб у вас вийшла повна чайна ложка цедри лимона. Змішайте фрукти з тертою шкіркою і соком лимона. Тонко наріжте другий лимон. Нагрійте масло у великій сковороді і покладіть туди ягоди, цукор і шматочки лимона. Улийте оцет і потримайте на слабкому вогні одну хвилину. Додайте цукор за смаком і подавайте на стіл разом з сметаною чи білим йогуртом без фруктових добавок.
Салат фруктово-ягідний
Склад: 200 г винограду, 100 г слив, 100 г яблук, 100 г груш, 1 лимон, 4 ст. ложки цукрової пудри, 1/2 склянки вина, 2-3 ст. ложки ядер горіхів
Приготування: З промитих яблук і груш видаляють серцевину, а з слив - кісточки, нарізують їх невеликими кубиками, змішують з виноградом, цукровою пудрою, лимонним соком, вином і дрібно посіченими волоськими горіхами.
Фруктовий салат
Склад: 5 кисло-солодких яблук, 3 великих апельсини, 5 невеликих мандаринів, 100 г чорносливу, 50 г ізюму, 100 г волоських горіхів.
Приготування: Візьміть кілька великих кисло-солодких яблук типу антонівки чи симиренки помийте їх і очистіть від шкірки видаліть насіння. Апельсини і мандарини також помийте й очистіть від шкірки. Усе підготовлені фрукти наріжте акуратними невеликими часточками. Чорнослив і ізюм на кілька годин замочіть в кип'яченій воді потім з чорносливу видаліть кісточки і поріжте. Додайте сухофрукти до яблук, апельсинам і мандаринам. Ретельно усе перемішайте. Викладіть в салатницю, а перед подачею на стіл посипте все цукровою пудрою і прикрасьте волоськими горіхами. Можна змішати натуральний йогурт із лимонним соком і цедрою лимона. Приготовленим соусом залийте фруктовий салат.
Салат з гарбуза з яблуками
Склад: 500 г гарбуза, 3 яблука, 1 лимон або апельсин для соку, 3 ст. ложки меду, 1/2 склянки потовчених ядер волоських горіхів
Приготування: Сирий гарбуз нарізають соломкою і змішують з так само нарізаними яблуками. Заправляють салат медом і лимонним або апельсиновим соком. Перед подаванням посипають потовченими горіхами.
http://www.ukrop.com