Склад: 450 г фруктів, 150 г вершкового масла, 1 склянка цукру, 2 яйця, 1/2 ч. ложки лимонної цедри, 10 г ванільного цукру, 1/2 ч. ложки соди, 2 1/2 склянки борошна, 1 ч. ложка сухих дріжджів
Приготування: Перемиті фрукти (без кісточок), вершкове масло, цукор і приправи покласти в каструлю, залити 1 склянкою води і проварити протягом 10 хв. Охолодити і додати соду й збиті яйця, додати борошно, змішане з розведеними дріжджами, все ретельно перемішати. Форму для торта застелити промасленим папером викласти підготовлену масу, запікати в духовці протягом 1 год. при помірній температурі. Вживати не раніше, ніж через 2-3 доби!
Апельсиновий торт
Склад: На 6 порцій: основа: 50 г розплавленого маргарину, 200 г вівсяного печива. Начинка: 2 нарізаних кубиками апельсина, 250 г сиру, 1/2 склянки цукру,1/2 ч. л. ванільного цукру, 5-6 аркушів желатину 1/4 склянки, апельсинового соку, 2 склянки збитих вершків. Для прикраси: 1-2 нарізаних тонкими шматочками апельсина (листів лимонної м'яти).
Приготування: Приготуйте основу: перемішайте розплавлений жир зі здрібненим печивом і покладіть на форму пирога з дном, що знімається, (прибл. 25 см). Поки будете готувати начинку, тримайте основу для пирога в холодильнику. Начинка: перемішайте сир з кубиками апельсина і цукром, а також з ванільним цукром. Розм'якшіть листи желатину в холодній воді протягом приблизно 10 хвилин і розчиніть їх у крапельці апельсинового соку. Злегка остудіть желатинову суміш, після чого додайте її в суміш сиру з апельсином. Збийте вершки і додайте їх у начинку. Приготуйте торт: вилийте начинку на основу для торта, накрийте форму фольгою і дайте торту застигти, залишивши його на ніч у холодильнику. Безпосередньо перед подачею на стіл вийміть торт із форми і прикрасьте його тонкими шматочками апельсина (при бажанні листами лимонної м'яти).
Торт "Гусячі лапки"
Склад: 80 г борошна, 70 г цукру, 2 яйця, 200 г консервованих вишень, 100 г тертого шоколаду, 125 г цукрової пудри, 155 г вершкового масла, 35 г вершків, 15 г какао, 10 г коньяку
Приготування: Яйця з цукром збивають до збільшення маси у 3 рази, змішують з борошном, масу викладають у круглу форму і випікають при температурі 210-220 градусів. Цукрову пудру, вершки, масло збивають до утворення пишної маси. Додають какао і вино, ретельно перемішують. На охолоджений бісквіт викладають шар консервованих вишень, зверху вкривають шаром крему, посипають тертим шоколадом. Верх прикрашають залишками крему.
Бісквіт "Серце"
Склад: 225 г вершкового масла, 550 г цукрової пудри, 400 г борошна, 1/2 ст. ложки соди, 1 ст. ложка розпушувача, 6 яєць (відокремити білки від жовтків), 300 мл сметани, 1 пакетик ванільного, цукру чи 1/2 ч. ложки ванільної есенції, 225 г малинового джему, 225 г свіжої чи замороженої малини.
Приготування: Змажте форму для випічки діаметром 25 см вершковим маслом. Розігрійте духовку. Збийте міксером масло і половину порції цукрової пудри. Змішайте борошно, соду і розпушувач. З'єднайте жовтки з маслом, додайте сметану, усе добре перемішайте. Наприкінці додайте ванільний цукор чи ванільну есенцію. Збийте яєчні білки з цукровою пудрою. Додайте збиті білки в бісквітне тісто. Перемішайте. Помістіть тісто у форму, випікайте 1,5 години в нежаркій духовці. (Якщо ви спробуєте прискорити процес, бісквіт не пропечеться.) Остудіть протягом 10 хвилин, перш ніж викласти на ґрати. Виріжте з кальки паперове "серце". Гострим ножем за допомогою лекала додайте бісквіту потрібну форму. Постарайтеся обробити краї так, щоб вони були округлими. Але серце і подібні форми можна одержати і відразу, за допомогою відповідної форми для випічки. Обмажте бісквіт малиновим джемом і потім прикрасьте свіжими ягодами.
Бісквітний пиріг з гарбузом
Склад:8 штук яєць, 2 склянки пропущеного через м'ясорубку гарбуза, 1 склянка цукру, 2 склянки борошна, сіль за смаком.
Приготування: Свіжі яйця кладуть ненадовго в холодильник, потім ретельно промивають теплою водою. Такий метод сприяє їх кращому взбиттю. Потім їх розбивають у глибоку миску, всипають цукровий пісок і збивають суміш міксером чи вінчиком. Яєчно-цукрова маса повинна збільшитися в обсязі приблизно в два рази. Гарбуз без насіння, але зі шкірочкою (зачищеною) пропускають через м'ясорубку два рази, щоб одержати однорідну масу, і змішують з борошном так, щоб не було грудочок. У яєчно-цукрову суміш обережно вводять борошно з гарбузом і дерев'яною лопаточкою повільно (щоб не осіло тісто) знизу нагору починають перемішувати її так, щоб вона стала однорідною. Дно форми застеляють чистим листком паперу, що злегка змазують рослинною олією. Тісто виливають у форму, що ставлять у гарячу духовку (температура не повинна перевищувати 180—200° С) на 30-40 хвилин. Бісквіт злегка охолоджують і подають до столу, нарізавши шматочками.
Бісквітний торт лимонний
Склад: 250 г борошна, 100 г цукру, 150 г вершкового масла, 8 яєць, цедра з 2 лимонів, 40 г цукрової пудри
Приготування: Розім'яте масло змішують з цукром та цедрою, безперервно перемішуючи, додають один за одним жовтки. Коли вони будуть добре розтерті, висипають борошно і все старанно перемішують. Потім додають збиті на стійку піну білки. Вимішане тісто виливають у форму, змащену маслом і посипану сухарями, на 3/4 її висоти. Випікають при температурі 220-230 градусів. Зверху торт посипають цукровою пудрою.
Вишневий торт
Склад: Для тіста: 100 г. борошна, 3/4 склянки цукру, какао, 5 яєць, сіль, 80 г. картопляного крохмалю, ванілін. Для крему: по 2 ст. ложки цукру, желатину, по 1/2 склянки джему і вина, по 500 г. вишень з компоту і сметани.
Приготування: Жовтки розітріть з ваніліном, цукром і 3 ст. ложками води. Білки збийте з дрібкою солі. Борошно змішайте з какао і крохмалем. Перемішайте з білками і жовтками. Випікайте в духовці (температура 180 °С) 30 хв. Розріжте на 3 коржі. Желатин розчиніть в 4 ст. ложках компоту. Сметану збийте з цукром, ваніліном і додайте желатин. Коржі просочіть червоним вином з цукром змажте джемом, сметаною. У крем нижніх коржів покладіть вишні і викладіть коржі один на іншій. Боки змажте збитою сметаною.
Лимонний торт із ягодами
Склад: Для тіста: 25 г здрібненого мигдалю, здрібнена цедра половинки лимона, 150 г борошна, 70 г цукрової пудри, 75 г вершкового масла, 1яйце, трохи крапля ванільної чи мигдальної есенції. Для начинки: 25 г вершкового масла, 3 лимони, 5 яєць, 150 г цукрової пудри. Для прикраси: 1 білок, листочки м'яти, цукрова пудра, червона і чорна смородина пелюстки троянди.
Приготування: Посмажте мигдаль. У кухонному комбайні з’єднайте цедру з борошном, цукровою пудрою й олією. Додайте мигдаль, перемішайте. Збийте білок, відокремте 2 ст. ложки піни. Додайте в основну білкову масу мигдальну есенцію, улийте 1 ст. ложку води і з’єднайте з тестом. Покладіть тісто на холод. Через 2 години розкатайте. Викладіть тісто у форму для кексу, поставте на 30 хвилин на холод. Потім випікайте 20 хвилин у жаркій духовці (щоб тісто не деформувалося, накрийте його зверху пергаментним папером і засипте сухим горохом). Зменшивши вогонь, випікайте ще 5 хвилин. Змажте тісто білковою піною, потримайте в духовці ще 5 хвилин. Приготуйте начинку: розпустіть олію, натріть цедру трьох лимонів, і вичавіть сік (приблизно 175 мл). Збийте віночком яйця. Не припиняючи збивати, додайте олію, цедру, лимонний сік і цукрову пудру. Вилийте лимонну начинку в тепле тісто. Випікайте 30 - 40 хвилин. Перед тим як перекласти торт на ґрати, дайте 15 хвилин постояти у формі для випічки. Збийте білок. Опустіть листики м'яти в збитий білок, струсніть, опустіть в цукрову пудру. Те ж зробіть з ягодами. Прикрасьте торт м'ятою, ягодами і пелюстками троянди.
Мандариновий торт
Склад: 5 великих мандаринів, 1,5 склянки цукру, 75 г вершкового масла, 1 яйце, 1 склянки кефіру, 3 склянки муки, сода, сіль
Приготування: Ретельно розтерти масло, цукор, яйце, додати склянку кефіру. Додати пропущені крізь м'ясорубку разом з цедрою мандарини, трохи солі, премішати. Суміш влити у борошно, збити, додати соду, погашену оцтом. Ще раз ретельно перемішати, викласти у посипану сухарями форму, дати постояти 40 хв. і випікати.