Склад: 1 склянка рису, 2 склянка води, 3 ст. ложки родзинок, 100 г інжиру, 100 г фініків, трохи імбирного порошку, цукор за смаком, 1 склянка молока, 2 білки, свіжі фрукти
Приготування: Рис відварити у воді протягом 10 хв. Родзинки, інжир, фініки дрібно нарізати, додати імбирний порошок і варений рис. Додати цукор. Протушкувати на слабкому вогні, додати молоко. Пудинг охолодити, додати збиті білки, викласти пудинг у миску, попередньо змочену холодною водою, поставити на холод. Подаючи на стіл, перевернути пудинг на тарілку, поверхню прикрасити свіжими фруктами.
Банановий пудинг
Склад: 350 г бананів, 50 мл білого вина, 30 г манки, 2-3 яйця, 300 мл молока, 10 г лимонної цедри, 10 г лимонного соку, 75 г цукру, 80 г сметани, 2 ст. ложки варення
Приготування: Варять рідку манну кашу на молоці, додають розтерті з цукром жовтки. Банани дрібно нарізують і добре розминають виделкою. Додають вино, лимонний сік, подрібнену цедру, збиті яєчні білки, ретельно перемішують. Додають кашу і знову перемішують. Масу розкладають у формочки і запікають. Подаючи на стіл, поливають сметаною з варенням.
Манний пудінг з чорносливом
Склад: 75 г манної крупи, 125 г чорносливу, 75 г цукру, 2 яйця, 300 г молока, 15 г вершкового масла, 0,5 г лимонної кислоти. Для соусу: 50 г кураги, 75 г цукру, 0,5 г ванілі, 125 г води
Приготування: Просіяну манну крупу всипають у кипляче молоко і, безперервно помішуючи, варять до загусання. Потім у кашу кладуть цукор та дрібно нарізаний чорнослив, зварений до напівготовності у підкисленій воді, а також розтерті жовтки. Масу добре перемішують, вводять збиті білки, знову обережно перемішують і розкладають у змащені маслом форми. Ставлять на водяну баню так, щоб рівень води доходив до середини форми. Форми закривають кришкою і варять пудинг при слабкому кипінні протягом 20-25 хв. До пудингу подають соус з кураги.
Пудинг гарбузовий паровий
Склад: 2 склянки пропущеного через м'ясорубку гарбуза, 3 ст. ложки манної крупи, 2 яйця, 1 ст. ложка родзинок, 2 ст. ложки подрібнених свіжих листів кропиви, 2 ст. ложки суміші сиру зі сметаною (у рівних пропорціях), сіль за смаком.
Приготування: Гарбуз без насіння і шкірочки двічі пропускають через м'ясорубку разом з листами кропиви і промитими родзинками. Масу ретельно перемішують, додаючи яйця, манну крупу, сіль доти, поки вона не стане однорідною. У суху форму кладуть підготовлену суміш, цілком не заповнюючи її. Форму встановлюють у великій каструлі на дерев'яну підставку. Дно каструлі заповнюють гарячою водою так, щоб вона не діставала форму. Каструлю закривають кришкою, воду доводять до кипіння і варять суміш 15-20 хвилин. Потім пудинг акуратно викладають з форми на блюдо і подають до столу в гарячим чи холодним. Його можна приправляти сумішшю сметани і сиру. У якості наповнювача до гарбуза можна використовувати самі різноманітні овочі і плоди.
Пудинг з каштанів
Склад: 300 г каштанів, 250 г молока, 50 г вершкового масла, 4 яйця, 725 г цукру, 50 г родзинок, 50 г цукатів, 25 г сухарів, 200 г соусу
Приготування: Обчищені каштани ошпарюють окропом, видаляють шкірочку і нарізають тоненькими скибочками. Нарізані каштани кладуть у каструлю, заливають їх половиною норми молока, закривають кришкою, припускають до розм'якшення і протирають. У пюре вливають другу половину молока, додають цукор, і проварюють масу до загусання. Потім кладуть масло, дрібно нарізані сухарі, охолоджують. Жовтки злегка розтирають, додають трохи солі, цукати, родзинки, усе перемішують, з'єднують з молочно-каштановим пюре, додають збиті з цукром білки і знову обережно перемішують. Готову масу розкладають у форми, змащені маслом і посипані сухарями, випікають у духовці. Подаючи на стіл, поливають ванільним або фруктовим соусом.
Пудинг з спаржі
Склад: 1 кг спаржі, 3 ст. ложки вершкового масла, 50 г шинки, 3 яйця, 2 склянки мелених сухарів, сіль за смаком
Приготування: Обчищену й промиту спаржу нарізують кусочками завдовжки 1-1,5 см, варять до напівготовності у підсоленій воді, відціджують, змішують з нарізаною дрібними кубиками підсмаженою шинкою, підсмаженими (дрібними кусочками) сухарями, жовтками, збитими білками, викладають у сотейник, змащений маслом і посипаний сухарями, й запікають у духовці. Подаючи на стіл, пудинг поливають розігрітим вершковим маслом.
Пудинг із персиками і суницями
Склад:
На 4 порції: 3 середніх персики, 220 г суниці (чи малини), 3 ст. ложки ягідного лікеру, 4 яєчних жовтки, 50 г цукрового піску.
Приготування: Розріжте персики навпіл, потім поріжте на часточки. Викладіть персики і суниці в миску. Додайте 2 ст. ложки ягідного лікеру. Усе добре перемішайте. У мисці змішайте жовтки з цукром і лікером, що залишився. Улийте 2 ст. ложки води. Поставте на водяну баню і збивайте жовткову масу 5 - 10 хвилин доти, поки вона не почне нагріватися. Розкладіть фрукти в чотири вогнетривкі форми. Зверху залийте жовтковий соус. Готуйте в попередньо розігрітій духовці 2 - 3 хвилини до ясно-коричневої скоринки. Подавайте гарячим.
Пудінг "Шалтай-Болтай"
Склад: 250 г кисломолочного сиру, 2 ч. ложки вершкового масла, 1 яйце, 2 ч. ложки цукру, 1 щіпка солі, 1 ст. ложка сметани
Приготування: Сир протерти крізь сито, яєчний жовток розтерти з цукром, 1 ч. ложкою вершкового масла та сіллю. Додати сир і збитий білок. Масу викласти у форму, змащену маслом. Запікати протягом 25 хв. Готовий пудінг полити сметаною.
Пудінг ассорті
Склад: по 40 г курячого м'яса, печінки, мізків, 10 г черствого білого хліба, 120 мл молока, 1 яйце, 5 г вершкового масла, сіль
Приготування: М'ясо пропустити крізь м'ясорубку разом з розмоченим у молоці хлібом, протерти цю масу крізь сито, додати решту молока, сирий жовток, збитий на стійку піну білок. Обережно перемішати. Викласти у змащену вершковим маслом форму, посипати сухарями, накрити промасленим папером. Форму поставити у каструлю, заповнену до половини окропом, накрити кришкою. Варити на слабкому вогні до готовності.
Холодний пудинг
Склад: На 6 персон: 8 яєць, 250 г цукру, 160 г борошна, 0,5 лимона, 100 г рому, 400 г вершків, 30 г какао, 100 г цукатів, 150 г абрикосового повидла, ванілін, сіль.
Приготування: Приготуйте бісквітне тісто. Для цього ретельно збийте 8 яєць, додаючи поступово 160 г цукру, борошно, сіль, трошки натертої лимонної цедри і лимонного соку. Змажте лист маргарином чи покладіть на нього спеціальний папір для випікання. Викладіть на лист готове тісто шаром товщиною приблизно в 1 см і випікайте в добре розігрітій духовці до готовності. Остиглий бісквітний корж наріжте квадратиками. З абрикосового повидла, рому і 40 г цукру приготуйте рідкий сироп, додавши води. Для крему: збийте в піну вершки і 50 г цукру. Третину крему змішайте з какао до утворення пінки. В емальовану форму укладіть шар бісквітних квадратиків, залийте їх абрикосовим сиропом, змажте кремом і посипайте дрібно рубаними цукатами. Зверху знову викладіть шар бісквітів, просочіть сиропом, покрийте білою піною і цукатами. Підготовлений пудинг поставте в холодильник, а перед подачею на стіл прикрасьте кремом, що залишився, за допомогою кондитерського мішечка.
Цукровий пудинг
Склад: 200 г ванільних сухарів, 150 г молока, 2 яйця, 75 г цукру, 75 г родзинок, 25 г вершкового масла. Для соусу: 50 г кураги, 75 г цукру, 125 г води
Приготування: Ванільні сухарі подрібнюють, кладуть у каструлю, заливають гарячим молоком і залишають для набухання на 15 хв. Жовтки розтирають з цукром і з'єднують їх з підготовленими родзинками та замоченими у молоці сухарями. Потім додають збиті на піну білки і обережно перемішують. Підготовлену масу розкладають у змащені маслом формочки і випікають у духовці. Подаючи на стіл, поливають соусом з кураги.
http://www.ukrop.com