Склад: На 6 порцій: 1,5 кг потрошеної курки, 300 мл білого вина, 1 цибулина, стебло селери, перець і лавровий лист, сіль, 200 г лазаньї, 450 г зеленої цибулі чи цибулі-порею, 150 г вершкового масла, 1 зубчик часнику, 90 г борошна, 175 г тертого сиру грюер, 50 г тертого сиру чеддер, 280 мл нежирних вершків, 4 ст. ложки тертого сиру пармезан, 3 ст. ложки арахісу.
Приготування: Залийте курку водою, половиною порції вина, додайте перець, лавровий лист, цибулю, селеру і 1 ст. ложку солі. Доведіть до кипіння і тушкуйте під кришкою протягом години. Зніміть з вогню, трошки остудіть. Поріжте курку на дрібні шматки. Уваріть курячий бульйон до 1 літра. Опустите листики лазаньї в гарячу воду, потримайте протягом декількох хвилин, відкиньте, перекладіть у холодну воду. Поріжте цибулю-порей і смажте в 50 г вершкового масла зі здрібненим часником протягом 10 хвилин. Зніміть з вогню. Додайте олію, що залишилася, і розтопіть його в сковороді. Смажте цибулю й борошно на маслі до золотавого кольору протягом 1 хвилини. З'єднайте бульйон, що виділився, і вино, що залишилося. Доведіть до кипіння і готуйте протягом 4 - 5 хвилин, постійно помішуючи. Зніміть з вогню, додайте сир чеддер, 125 г сиру грюер, вершки, посоліть і поперчіть. Вилийте трошки соусу у вогнетривкий лоток Потім викладіть шар лазаньї, курку, цибулю, пармезан і соус. Продовжуйте в тій же послідовності і завершите конструкцію пастою і соусом. Посипте сиром, що залишився, і горіхами. Готуйте в жаркій духовці 45 - 50 хвилин до золотавої скоринки.
Курка з горіхами
Склад: 0,5 кг курячого філе, 1/3 склянки горіхів кеш'ю, 3 невеличких цибулини, 5 перчин чілі, солоний соєвий соус
Приготування: Філе курки нарізати шматочками. Цибулини розрізати на 4 частини. Зелену цибулю крупно нарізати. Обсмажити на олії чілі й горіхи кеш'ю протягом 2-3 хв., додати шматки курки і нарізану кільцями цибулю. Смажити, поки цибуля не стане прозорою. Викласти на блюдо і залити соєвим соусом.
Гуска, фарширована картоплею
Склад: 1 гуска, 1 кг картоплі, 500 г прісного тіста, сіль, чорний мелений перець на смак
Приготування: Тушку гуски заливають гарячою водою і варять до напівготовності. Вийнявши з бульйону, її охолоджують і натирають зовні і всередині сіллю та чорним меленим перцем, після чого фарширують розрізаними навпіл сирими картоплинами. Готують прісне тісто (як на вареники), розкачують його шаром 0,5 см і загортають у нього тушку гуски. У такому вигляді її кладуть у гусятницю, викладену зсередини чистим вологим папером, зверху також накривають папером. У закритій гусятниці гуску ставлять на 3—4 год у духовку. З готової тушки знімають папір і обережно виймають картоплю. Тушку разом з тістом розрубують на порції. У тарілку кладуть порцію гуски і картоплі.
Грудинка з начинкою
Склад: 1 індича грудинка (близько 1,5 кг), 4 шматочки сиру, наприклад, «Гауда», 2 філе яловичини (по 300 г), свіжий кріп, рослинна олія, перець, сіль.
Приготування: Грудинку вимийте і розріжте так, щоб вийшов шар товщиною 1,5 см, посоліть і поперчіть. Шматочки філе вимийте, приправте й обсмажте в рослинній олії. На грудинку викладіть шматочки сиру, філе яловичини і гілочки кропу. Краї грудинки загорніть, перев'яжіть грубою ниткою і випікайте в духовці при температурі 180 °С 1-1,5 год.
Індичка на шампурах із грінками і петрушкою
Склад: На 4 порції: 300 г філе грудки індички, 30 мл рослинної олії, 2 скибочки хліба для тостів, сіль, перець, 1 качан салату, 4 помідори, 1 пучок петрушки, 1 зубчик часнику, 1 пучок цибулі-різанки, 200 г знежиреного йогурту, 3 стол. л. салатного майонезу, 1 стол. л. червоного винного оцту.
Приготування: М'ясо вимити, висушити, нарізати довгими скибочками і нанизати на дерев'яні шампури. Смажити 5 хв з усіх боків у розігрітій олії. Вийняти, посолити, поперчити, відкласти на якийсь час. З хліба для тостів видалити скоринку. М'якоть нарізати кубиками й обсмажити. Салат порубати. Помідори нарізати кружечками. Шампури з індичкою і грінки розкласти по тарілках. Додати овочі. Йогурт перемішати з майонезом і оцтом. Покласти петрушку, часник і нарізану тонкими кільцями цибулю. Полити м'ясо отриманим соусом.
Гусак у білому вині
Склад: 1 гусак, 200 г вершкового масла, по 0,5 склянки білого столового вина і бульйону, перець чорний мелений, сіль Для гарніру: 0,5 кг капусти, 300 г м'яса, 200 г копченої грудинки, 0,5 склянки панірувальних сухарів, перець, сіль
Приготування: Підготовлену тушку гусака посолити і поперчити зовні й усередині, покласти в гусятницю з маслом і смажити в добре нагрітій духовці, часто поливаючи соком. Коли гусак зарум'яниться, злити частину жиру, влити бульйон, зварений із потрушків, і вино і досмажити під кришкою. Капустину (без качана) поварити у підсоленому окропі 20—25 хв. і розібрати на листя (тверді частини зрізати). Пропустити через м'ясорубку м'ясо, копчену грудинку нарізати соломкою, змішати усе із сухарями, поперчити, посолити. З фаршу сформувати балабушки, загорнути їх у капустяне листя, туго зав'язати. Всі приготовлені «качанчики» покласти в гусятницю, додати бульйон і варити під кришкою до готовності м'яса. Гусака покласти на таріль, обкласти «качанчиками» і облити соком із гусятниці.
Індичка по-андалузьськи
Склад: На 6 персон. 1 індичка, 75 г вершкового масла, 1 лимон, 50 г копченого шпику 120 г ріпчастої цибулі, 100 г мигдалю, 100 г ізюму, 2 яблука, 2 лимони, 80 г молока, 100 г пшеничного хліба, 5 г шавлії, 5 г паприки, 3 г кмини, перець чорний мелений, сіль за смаком.
Приготування: Тушку індички посоліть і поперчіть зовні й усередині. Сало наріжте маленькими кубиками і розтопіть. Очистіть ріпчасту цибулю, дрібно наріжте й усе обсмажте в розтопленому салі. Білий хліб підсушіть, наріжте кубиками і змішайте з рубаним мигдалем, ізюмом, яблуками, шавлією, кмином і лимоном. Приготовленою начинкою не дуже щільно нафаршируйте індичку. Потім гарненько збризкайте її лимонним соком і змажте паприкою, змішаної з розтопленим жиром. Загорніть індичку в фольгу чи покладіть в спеціальний пакет для запікання, поставте в добре розігріту духовку, запікайте протягом трьох годин. За 40-45 хвилин до закінчення жарки фольгу зніміть, а якщо користаєтеся пакетом, розріжте його, щоб індичка підрум'янилася. Викладіть індичку на велике блюдо і прикрасьте часточками яблук і свіжою зеленню: петрушкою і кропом.
Гусак, смажений по-англійському
Склад: Гусак 2000, сало гусяче 250, хліб білий 250, цибуля ріпчаста 200, яйця 3 шт., петрушка 10, шавлія 2, базилік 1, сіль
Приготування: Гусяче сало дрібно нарізують, змішують з вимоченим і віджатим білим хлібом, подрібненою відварною охолодженою цибулею і круто звареним яйцем, зеленню петрушки, шавлії, базиліку. Масу солять, перчать, ретельно перемішують і фарширують нею підготовлену тушку гусака. Тушку зашивають, зв'язують ніжки і крильця і смажать у духовці при помірній температурі до готовності м'яса і фаршу.
Котлети по-київськи
Склад: Курятина 200, масло вершкове 30, яйце 1/4 , сухарі пшеничні 20, жир для смаження 15, картопля 350, горошок зелений 50, сіль.
Приготування: Куряче філе відбивають, фарширують вершковим маслом, надаючи йому форму груші. Змочують у яйці, панірують у сухарях, повторюють цю операцію двічі, і смажать у фритюрі. При подачі на стіл поливають розтопленим маслом. Котлети можна подати на грінках з білого хліба. На гарнір подають смажену картоплю і зелений горошок. Замість картоплі можна подати моркву, білі гриби.
Гуска в горщику з овочами
Склад: 350 г гуски з кістками, 25 г цибулі ріпчастої, 100 г картоплі, 30 г моркви, 30 г ріпи, 10 г жиру
Приготування: Тушку гуски розрубати на куски, обсмажити і покласти у глиняний горщик. Додати сиру картоплю, моркву, ріпу, злегка обсмажену цибулю, сіль, перець, залити бульйоном і тушкувати у духовці до готовності.
Кошики, фаршировані куркою і кабачками
Склад: На 4 порції: 5 лимонів, 4 спілих кабачки середньої величини, 200 г білого курячого м'яса, пучок петрушки, маслинова олія, сіль, перець.
Приготування: Зробіть 4 кошики з лимонів. Кабачки, нарізані невеликими кубиками, кип’ятіть кілька хвилин до напівготовності. Злийте воду. Дрібно наріжте куряче м'ясо і посмажте його в невеликій кількості маслинової олії. Подрібніть петрушку. Зрізайте жовту частину цедри лимона у виді тонких стрічечок Змішайте кабачки з куркою, додавши цедру і петрушку. Заправте маслиновою олією, перцем і зіллю. Розкладіть по кошиках.
Гуска по-татарському
Склад: 200 г гуски, 75 г гречаної крупи, 120 г води, 30 г ріпчастої цибулі, 50 г моркви, 50 г сметани, сіль, перець
Приготування: Підготовлену тушку гуски розрубують на кусочки по 50 г, кладуть у каструлю, додають трохи води і варять під кришкою до напівготовності. Додають сіль, перець, дрібно нарізану ріпчасту цибулю, натерту на тертці з великими отворами моркву, гречану крупу, варять до напівготовності крупи. Додають сметану, ставлять каструлю у духовку. Тушкують до готовності.
Курка в діжонському соусі
Склад: На 4 порції: 4 курячі грудки, 125 г салямі (порізати на скибочки), 1 ст. ложка рослинної олії, 4 ст. ложки суміші з майонезу і солодкої діжонської гірчиці, 6 ст. ложок сметани, 6 ст. ложок молока сіль, перець, зелень для прикраси, 150 г шпинату.
Приготування: Поріжте грудки на великі шматки. Обсмажте в розігрітій рослинній олії до готовності. Зменште вогонь, викладіть в сковороду салямі і смажте ще 2 хвилини разом з куркою. Змішайте гірчично-майонезну суміш зі сметаною і молоком. Додайте в курку з ковбасою. Усе перемішайте. Приправте сіллю і перцем. Подавайте зі свіжим шпинатом. Прикрасьте зеленню петрушки чи кінзи.
Жуль'єн з курки
Склад: 300-400 г курятини, 1 ст. ложка борошна, 1 склянка молока, 2 ст. ложки вершкового масла, 1 ст. ложка тертого сиру, 2 ст. ложки сметани, сіль, перець
Приготування: Курятину відварюють, нарізують соломкою і обсмажують на вершковому маслі. Заливають соусом, посипають тертим сиром, збризкують топленим маслом і запікають у духовці. Приготування соусу: борошно підсушують на сковороді, додають вершкове масло, потроху вливають гаряче молоко, помішуючи, доводять до кипіння. Додають сметану і ще раз доводять до кипіння.
Курка з рисом
Склад: 600 г. курячої грудинки, тим'ян, 2 зубки часнику, 2 ст. ложки рослинної олії, 2 склянки рису, шматочок манго або персика для прикраси, кілька листиків зеленого салату, сіль.
Приготування: Курячу грудинку вимийте, очистіть від плівки і дрібно наріжте. Рис ретельно промийте і відваріть в злегка підсоленій воді. Зубчики часнику очистіть, подрібніть і перемішайте з м'ясом. Посоліть, посипайте тим'яном, відставте на 30 хв., а потім присмажте до готовності. Широкі і невисокі чайні кружки злегка змажте рослинною олією. Наповніть кружки ще гарячим рисом, розрівняйте поверхню і несильно придавіть ложкою. Накрийте кружки фольгою, акуратно переверніть їх на салатні листи, які вже викладені на блюді. Прикрасьте фруктами, зеленню і подавайте з курячим м'ясом.
Індичка з підливою
Склад: 1 кг індички, 3-4 ст. ложки вершкового масла, 3/4 склянки сметани, 1 ст. ложка пшеничного борошна, 1/2 кореня петрушки, 1 морквина, 1 цибулина, сіль, перець
Приготування: Підготовлену індичку солять всередині й зверху, кладуть на лист, поливають маслом, додають нарізані кружальцями моркву, петрушку, й цибулю і смажать у духовці до готовності 1,5-2,5 год., періодично поливаючи соком і жиром, в якому вона смажиться. Смажену індичку розрізують на порціонні куски, кладуть у сотейник, заливають підливою й добре прогрівають. Для приготування підливи пшеничне борошно пасерують, додають сметану, запашний перець, жир і сік, в яких смажилась індичка, варять, протирають крізь сито, доводять до кипіння й заправляють вершковим маслом. Індичку подають на стіл з рисовою кашею або тушкованою морквою та поливають приготовленою підливою.
Курка по-французькому
Склад: 900 г курки (філе, ніжки), 100 г копченого сала, сіль, перець, розмарин, петрушка, 250 мл яловичого або курячого бульйона, 150 мл білого вина, цедра 1/2 лимона, 1 ч. ложка меду, 2 банки консервованого горошку,1 банка консервованої моркви, 1 банка консервованих грибів
Приготування:
Копчене сало нарізують кубиками і обсмажують у великій сковороді. Додають шматочки курки і обсмажують їх до золотистого кольору. Солять, перчать. М'ясо перекладають на блюдо для запікання. На сковороду, де смажилося м'ясо, виливають бульйон, додають вино, розмарин, петрушку, цедру лимона, мед. Суміш доводять до кипіння, помішуючи. Курку заливають цим маринадом і запікають у духовці ппротягом 2 годин. Курку подають з горошком, морквою, грибами, морквою, картоплею і чорним хлібом.
Індичка лицарська
Склад: 250 г індички з грудкою, 10 г ріпчастої цибулі, 10 г моркви, 10 г селери, 5 г зелені петрушки, 2 г часнику, лист лавровий, перець горошок, 40 г сушених білих грибів, 1 яйце, 30 г сухого білого вина, 30 г вершків, 5 г панірувальних сухарів, 10 г жиру для смаження, 60 г вареного рису, 10 г вершкового масла, 10 г сала-шпик
Приготування: З індички видаляють шкірку, кістки і біле м'ясо відділяють і разом з потрухами кладуть в каструлю. Додають тушковані білі гриби, дрібно нарізані моркву, цибулю, корінь селери і петрушки, лавровий лист і чорний перець горошок, заливають водою і сухим білим вином, доводять до кипіння і варять на слабкому вогні протягом 40-50 хв. Бульйон проціджують. Білі гриби пропускають через м'ясорубку, знову кладуть в бульйон і солять за смаком. Яєчний жовток збивають з вершками і, безперервно помішуючи, додають у суміш трохи бульйону. Яєчну суміш вливають у бульйон і варять протягом 5-7 хв., не доводячи до кипіння. Солять за смаком. Біле м'ясо розрізають на декілька шматків, обкачують в сухарях і обсмажують на киплячому жирі до золотистого кольору. Зварене в бульйоні м'ясо пропускають через м'ясорубку, підігрівають, поливають соусом, викладають на середину блюда. Навколо укладають відварний рис, шматочки обсмаженого білого м'яса і скибками підсмаженого сала. Окремо подають гарячий соус.
Курча в соусі з грушами
Склад: 6 курячих стегенець, 3 великі груші, 1 ст. ложка свіжого розмарину (чи, 1 ч. ложка сухого), 1,5 ч. ложки солі, 1/2 ч. ложки перцю, 1/4 склянки сиропу, гілочки розмарину для прикраси.
Приготування: Розігрійте духовку. Зніміть шкіру з стегенець. Натріть шматки птаха розмарином, сіллю і перцем. Поріжте навпіл груші. Складете їх разом зі шматочками курки в сковороду. Присмажуйте протягом 25 хвилин. Вилийте сироп на курча і груші, готуйте ще 20-25 хвилин, час від часу перевертаючи птаха і груші. Для того щоб стегенця вийшли більш соковитими, додайте в сковороду 1/2 склянки гарячої води і трошки протушкуйте під кришкою.
Качка під чорносмородиновим соусом
Склад: 1 тушка качки, 1 головка часнику, 1 склянка мандаринового соку, 1 склянка апельсинового соку, 1/2 склянки червоного вина, 4-5 ст. ложок варення з чорної смородини
Приготування: Качку натерти сіллю і нашпигувати часником. Поставити запікатися у духовку. Соус готуємо так: жир від качки, що зібрався на деці, злити, додати мандариновий і апельсиновий сік, червоне вино і варення. Довести до кипіння, протушкувати протягом 15 хв. на помірному вогні.
Курча карі
Склад: 1 склянка довгого рису, 3 курячі грудки (приблизно 500 г), 1 столова ложка карі, 1/2 чайної ложки цукру, дрібно нарізана ріпчаста цибуля (1 цибулина), 250 г йогурту, 1/3 склянки ізюму, 2 столові ложки борошна, 1 невелике яблуко (дрібно нарізане), рослинна олія.
Приготування: Відваріть рис. Дрібно поріжте куряче м'ясо. Змішайте карі, цукор і сіль. Посмажте цибулю в рослинній олії до золотавого кольору. У ту ж сковороду, де жарилася цибуля, викладіть куряче м'ясо і суміш карі. Смажте, помішуючи, від 3 до 5 хвилин. Викладіть в сковороду ізюм, улийте неповну склянку води. Доведіть до кипіння. Прикрутіть вогонь. У глибокій мисці з’єднайте йогурт із борошном. Улийте в сковороду з м'ясом і тримайте на повільному вогні, постійно помішуючи. Викладіть рис і куряче м'ясо на широке блюдо. Прикрасьте шматочками яблука.
Качка по-мисливськи
Склад: 1 качка, 200 г сала, 20 г вершкового масла, 3—4 зубочки часнику. Маринад: на 2 л води — склянка оцту й 2—3 солові ложки солі.
Приготування: Качку замочити у воді на 1—2 год Потім добре промити і залити маринадом. Залишити на 5—8 год. Вимочену качку нашпигувати салом, натерти часником, змастити вершковим маслом і покласти на деко. Запікати в духовці до готовності.
Курча по-середземноморськи
Склад: 8 великих курячих стегенець, 1 велика цибулина, 1 великий помідор, 1/2 склянки оливок (без кісточок), 2 ст. ложки борошна, 1/2 ч. ложки сушеного василька, рослинна олія, банка лечо.
Приготування: З курячих стегенець зніміть шкіру. Дрібно поріжте цибулину і помідор. Половину оливок дрібно поріжте, інші розріжте навпіл. На рослинній олії присмажте цибулю до прозорості. Змішайте борошно і сухий васильок, покрийте сумішшю, що вийшла, курячі стегенця. Присмажте до золотавого кольору. У ту ж сковороду покладіть лечо, оливки, порізаний на шматки помідор, цибулю, улийте 1/2 склянки води. Скип’ятіть. Накрийте кришкою і потоміть 20 хвилин. Готовність стегенець можна перевірити, проткнути їхнім ножем. Якщо сік буде прозорим - блюдо готове.
Курка в кминному соусі
Склад: 1 курка, 2 дрібно нарізані цибулини, 1 банка томатної пасти або томатного соусу, 3-4 помідори, 4 подрібнених зубки часнику, 1 чайна ложка кмину, червоний перець, чорний перець, сіль за смаком
Приготування: Курку розрізують на невеликі шматочки. Овочі викладають у великий сотейник з невеликою кількістю води і ретельно перемішують, додають спеції. Доводять до кипіння, потім зменшують вогонь і тушкують протягом 20 хв., час від часу помішуючи. Додають шматочки курки і тушкують, помішуючи, ще 30 хв.
Качка в коньяку
Склад: 6 грудок з качки, 2 невеликі ріпчасті цибулини (бажано солодкого сорту), 2 зубчики часнику, 5 ст. ложок коньяку, сіль, чорний перець, лавровий лист, петрушка і кінза (по 1 пучку). Розраховано на 6 порцій.
Приготування: Зніміть з качиних грудок шкірочку, натріть їх сіллю і викладіть в скляний лоток. Приготуйте маринад: подрібніть цибулини і часник, з’єднайте цю масу з коньяком, шматочками лаврового листа, дрібно нарізаною зеленню і меленим чорним перцем. У цій масі помаринуйте качині грудки протягом однієї години. Викладіть грудки на гриль (знизу підставте лист). Запікайте в духовці протягом 30 хвилин. Перед подачею на стіл качині грудки тонко наріжте, викладіть на блюдо і посипайте свіжою зеленню.
Курка в пиві
Склад: Курячі стегенця, або ніжки, світле (!!!) пиво, сіль, перець чорний, паприка солодка,каррі, інші спеції за смаком
Приготування: Вимішати спеції, намазати курячі стегенця (ніжки), дати постояти 15 - 20 хв. Викласти у глибоку посудину для запікання, залити пивом, щоб воно покривало м'ясо та поставити у духовку. Випікати при t = 230 градусів.
Курча з баклажанами
Склад: На 4 персони: 1 курча, 20 г маслинової олії, 2 цибулини, 2 баклажани, 0,5 склянки білого вина, 2 помідори, 10 г рослинної олії, 10 г пшеничного борошна, 2-3часточки часнику, свіжа зелень, сіль, перець за смаком.
Приготування: Вирізані шматочки білого м'яса і ніжки курчати обсмажте на сковороді в маслиновій олії до утворення рум'яної скоринки. Після цього перекладіть їх у тарілку, а на олії, що залишилася, і жирі спасеруйте дрібно нарізані цибулю, здрібнений часник і помідори. Посоліть і поперчіть за смаком. Покладіть підсмажені шматки курчати і ретельно промиту, нарізану свіжу зелень у сотейник з високими стінками, залийте чи бульйоном водою, додайте біле вино і тушкуйте. Для гарніру: візьміть 2 баклажани, промийте їх, наріжте великими кружками, посоліть, поперчіть, обваляйте в борошні й обсмажте на сильному вогні в рослинній олії. Другу цибулину очистіть, наріжте великими кільцями, обсмажте до утворення золотавого кольору. Перед подачею на стіл шматочки курчати викладіть на велике плоске блюдо, залийте соусом, у якому вони тушкувалося, навколо красиво укладіть баклажани, а зверху - обсмажені кільця цибулі. Прикрасьте усе свіжою зеленню: кропом, петрушкою, кінзою.
Курячий рулет
Склад: 400 г курки, 400 г свиного фаршу, 2 морквини, 2 склянки бульйону
Приготування: З сирої курки обережно видаляють кістки і шкірку, яку розрізують так, щоб можна було викласти на неї м'ясо. На шкірку кладуть шар курятини, зверху - шар свиного фаршу. Шкірку скручують у рулет і закріплюють нитками. На дно гусятниці кладуть курячі кістки і обчищену моркву, на них кладуть рулет і заливаємо бульйоном. Запікають 1,5 год. Сіль і перець додають за смаком.
Курчата з рисом і пікантним соусом
Склад: 250 г рису Uncle Веn's, 400 г філе курчати, 1 яйце, 1 лимон, 4 помідори, 2 ст. ложки борошна, 3 ст. ложки кетчупа Uncle Веn's, сіль, перець, часник, 3 ст. ложки вишневого лікеру, 75 г здрібненого мигдалю курячий бульйон (кубики), 50 мл маслинової олії, соняшникова олія для жарки філе.
Приготування: Філе натерти перцем і сіллю. Збити яйце. Вичавити сік з лимона. Збити яйце, лимонний сік, борошно і мигдаль перемішати. Умочити філе в суміш і обсмажити в соняшниковій олії 8-10 хвилин на маленькому вогні. Для соусу розтерти часник і перемішати з кетчупом Uncle Веn's, маслиновою олією, перцем, вишневим лікером. Додати сіль за смаком. Рис Uncle Ben's приготувати на курячому бульйоні. Очистити помідори, нарізати маленькими кубиками і змішати з рисом.
Курячі "їжачки"
Склад: 500 г курячого фаршу, 1 цибулина, 1 склянка вареного рису, сіль, чорний мелений перець, олія
Приготування: Рис промивають, заливають гарячою водою, відварюють до напівготовності, відкидають на друшляк, злегка охолоджують. Додають курячий фарш, дрібно нарізану цибулю, солять, перчать, ретельно перемішують. Формують кульки й обкачують їх у борошні, злегка обсмажують на олії, викладають у каструлю, заливають невеликою кількістю бульйону, накривають кришкою і тушкують протягом 20 хв. Незадовго до закінчення тушкування кришку знімають і ставлять каструлю у розігріту духовку, аби "їжачки" зарум'янилися.
Курячі стегенця з імбирем
Склад: На 6 порцій: 6 курячих стегенець 2 цибулини, 1/2 склянки консервованих абрикосів, 1/3 склянки кетчупа, 2 ст. ложки винного оцту, 1,5 ст. ложки меленого імбиру 1,5 ст. ложки соєвого соусу.
Приготування: З’єднайте дрібно нарізану цибулю, здрібнені абрикоси, кетчуп, оцет, імбир і соєвий соус. Викладіть стегенця на ґрати гриля, запікайте 35 - 40 хвилин у нежаркій духовці до золотавого кольору. Останні 10 хвилин рясно змазуйте стегенця абрикосовою масою. Подавайте з квасолею чи рисом.
Рагу з курки
Склад: 800-1000 г курячого філе, 250 г грибів, 4-5 цибулин, 50 г маргарину для жарки, 500 мл курячого бульйону, 3-4 часточки здрібненого часнику, 4-5 ст. ложок томатного кетчупа, сіль, перець, 2 ст. ложки зелені, 200 г зеленої стручкової квасолі, 400 г нарізаної кубиками картоплі.
Приготування: Візьміть кілька великих курячих філе, ретельно обмийте, зніміть з них шкіру, посоліть, поперчіть за смаком і злегка обваляйте в борошні. У добре розігрітій сковороді на маргарині обсмажте філе по обидва боки до золотавого кольору. Очищені і відварені гриби і кілька цибулин дрібно наріжте, складіть у вогнетривкий посуд, додайте 2 ст ложки маргарину для жарки і тушкуйте 10 хвилин. Потім додайте 500 мл заздалегідь приготовленого курячого бульйону, 3-4 часточки здрібненого часнику, 4-5 ст ложок томатного кетчупа, сіль, перець за смаком, 2 ст ложки порізаної зелені. Покладіть обсмажене філе в посуд з бульйоном, додайте 200 г зеленої стручкової квасолі і 400 г нарізаної кубиками картоплі, перемішайте. Поставте куряче рагу в розігріту до температури 180° духовку і тушкуйте до готовності 35-40 хвилин.
Пікантне курча з медом
Склад: На 4 порції: 1 курча для жарки (1,2 кг), 1кг томатів, 1 цибулина, 5 ялівцевих ягід, 1 чайн. ложка насінь фенхеля, 5 горошин чорного перцю, 1 чайн. ложка меленого імбиру, 1 чайн. ложка солі, 150 г очищеного мигдалю, 2ст. ложки рослинної олії, 2ст. ложки вершкового масла, 2 ст. ложки меду.
Приготування: Розрізати курча навпіл, вимити й обсушити. Томати і ріпчасту цибулю дрібно нарізати. Ялівцеві ягоди злегка розім'яти й обсмажити з фенхелем і перцем у сухій каструлі на слабкому вогні протягом 5 хвилин. Томати, цибулю й імбир викласти в каструлю зі спеціями, посолити і перемішати. Покласти половинки курчати, накрити кришкою і тушкувати на слабкому вогні 30 хвилин, при цьому курчати через 15 хвилин перевернути. Дістати курча з каструлі, покласти на тарілку і накрити алюмінієвою фольгою. 1/4 частину тушкованих томатів відкласти в окрему миску. З інших томатів зробити пюре, протерти його через сито і варити в каструлі при постійному помішуванні, поки воно не загустіє. Мигдаль крупно нарубати, розігріти в сковороді рослинне і вершкове масло й обсмажити в ньому мигдаль. У соус додати томати, що залишилися, і мед, покласти шматки курчати і розігріти. Подати, посипавши обсмаженим мигдалем.
Стегенця з бананами
Склад: 4 курячих стегенця, 2 ст. л. гірчиці, сіль, перець за смаком, 200 г рису, 1/2 л курячого бульйону рослинна олія, 1 цибуля-порей, 2 банани, 1 яблуко, 2 солодких перці, 100 г ананаса, 100 мл вершків, 2 ст. л. білого вина.
Приготування: Змазати стегенця гірчицею, посолити, поперчити, обсмажити на сильному вогні, а потім протушкувати 20 хв. Рис відварити в курячому бульйоні до готовності. Цибулю-порей нарізати кільцями і протушкувати з порізаними на кубики солодким перцем і яблуком. Додати нарізаний невеликими шматочками ананас, вершки і біле вино. Викласти на блюдо стегенця, рис з овочами і фруктами, гірчицею, а навколо - бананами порізаними, обсмаженими тоненькими кружечками.
Стегенця з майонезом
Склад: 6 курячих стегенець, 6 столових ложок майонезу, 1 велика цибулина, 3 столові ложки порізаної зелені, панірувальні сухарі, сіль і перець, 50 г вершкового масла.
Приготування: З’єднайте майонез, дрібно нарізану цибулю і зелень. Поперчіть і посоліть. Намажте цією сумішшю стегенця й обваляйте їх у панірувальних сухарях. Вогнетривкий лоток змажте олією, викладіть в нього стегенця і запікайте в добре розігрітій духовці протягом 45 хвилин.
Шийка фарширована
Склад: 2 курячих шийки, печінка, серце, шлунок курки, 2 ст. ложки куриного жиру, 2 цибулини, 1 ст. ложка манної крупи, 1 яйце, сіль, перець.
Приготування: Акуратно зняти шкіру з курячої шиї, промити і зашити з одного боку білими нитками. Підготувати фарш: варені печінку, серце, шлунок дрібно нарізати, додати манку, підсмажену цибулю і борошно, сіль, перець, трішки холодного бульйону. Масу збити виделкою до консистенції сметани або м'якого тіста, цією масою начинити шийки. Шийку зашити, відварити у бульйоні й охолодити. Видалити нитки і нарізати кружечками.
Шматочки м'яса з гірчицею
Склад: На 4 порції: 4 лимони, 2 філе індички (злегка відбийте), 20 г борошна, 50 г вершкового масла, 1 ст. ложка солодкої гірчиці, 1/2 склянки курячого бульйону, 1 ч. ложка лимонного соку, 1 ч. ложка натертої цедри лимона, 1 ст. ложка вершків, сіль.
Приготування: З робіть кошики. Відваріть філе індички. З борошна, масла і бульйону приготуйте легкий соус - бешамель, засипте в нього цедру і продовжуйте варити кілька хвилин. Додайте гірчицю, вершки і лимонний сік, гарненько усе перемішайте і посоліть. Наріжте тонкими шматочками м'ясо індички, укладіть його в кошички шарами, поливаючи кожен шар соусом.
Фехерварське курча в вині
Склад: 1 кг м’яса курчати, 150 г грибів, 100 г копченого сала, 40 г солі, 50 г вершкового масла, 1 велика цибулина 200 мл сухого білого вина, 30 мл виноградної горілки, 1 лавровий лист, чебрець, 20 г борошна
Приготування: Курча помити і розділити тушку на частини, промити гриби і разом із салом нарізати дрібними кубиками, цибулю посікти. Із кубиків сала витопити жир, на якому підсмажити гриби з цибулею. Шматки курчати обсмажити на вершковому маслі, посолити, посипати чебрецем та лавровим листом, додати цибулю, гриби, кубики сала, довести до кипіння, залити вином та горілкою і на повільному вогні тушкувати під кришкою до готовності. З м'ясного соку та борошна приготувати соус, добре проварити і залити ним м'ясо. На гарнір подати рис з печінкою.
Томатне кільце з начинкою
Склад: Розраховано на 6 порцій: 650 мл густого томатного соку, 60 мл лимонного соку, щіпка цукру, сіль і перець 2 ст. ложки желатину, 6 ст. ложок води. Для начинки: 100 г довгого рису, 50 мл вінегретною заправки (рослинна олія з оцтом), 2 ст. ложки гірчиці, 450 г холодного приготовленого курячого м'яса, 6 молодих цибулин, 1 огірок, 150 г сметани.
Приготування: Вилийте томатний і лимонний сік у мірну ємність, покладіть цукор, посоліть, поперчіть, долийте води, щоб у цілому у вас був літр рідини. Викладіть желатин у неглибоку каструлю, додайте 6 столових ложок води, поставте на пару і помішуйте, поки желатин не розчиниться. Отриману рідину перемішайте з томатним соком, потім перелийте усе в бісквітну форму з отвором посередині. Поставте її в холодильник, щоб томатне кільце гарненько застигло. Начинка: Відваріть рис у киплячій підсоленій воді протягом 10 - 15 хвилин до м'якості, відкиньте на друшляк. Перекладіть в глибоку ємність, перемішайте з заправкою і гірчицею. Закрийте кришкою і поставте на холод на 2 - 3 години. Тонко поріжте куряче м'ясо, цибулю. Натріть на великій тертці огірок. З'єднайте рис з курячим м'ясом, цибулею, огірком, заправте сметаною.
Джерело: http://www.ukrop.com