Склад: 200 г борошна, 1 яйце, 1-2 ст. ложки води, 300 г яловичини, 100 г цибулі, 1 ч. ложка чорного меленого перцю, 3 ст. ложки подрібненої зелені, олія для смаження, 1 склянка бульйону
Приготування: Замісити круте тісто, розкачати його шаром завтовшки 2-3 мм, нарізати квадратами (5 Х 6 см.). Яловичину обсмажити, двічи пропустити крізь м'ясорубку, додати дрібно нарізану і обсмажену цибулю, перець, подрібнену зелень, ретельно перемішати. Фарш покласти на середину квадратів з тіста. Краї загорнути (посередині має виглядати начинка). Покласти бораки у каструлю шарами так, аби відкрита частина була зверху. Залити у каструлю бульйон, накрити кришкою. Варити до напівготовності на дуже слабкому вогні. Злити воду, обсмажити бораки на розігрітій сковороді до золотавої скоринки. Подають, посипавши подрібненим часником.
Манти
Склад: 440 г баранини, 45 г баранячого сала, 500 г ріпчастої цибулі, 320 г борошна, 20 г води
Приготування: Баранину і цибулю дрібно нарізати, посолити, поперчити. З борошна і води замісити круте тісто, дати йому постояти 30 хв. Розкачати тонкі коржики завбільшки з долоню. На середину кожного покласти фарш, зверху шматочок баранячого сала і защипнути краї, надавши виробу круглої форми. Варять манти на пару під кришкою протягом 45 хв. Подаючи на стіл, манти заливають бульйоном, посипають подрібненою зеленню. Окремо подають сметану або кисле молоко.
Пельмені "монастирські"
Склад: 3 pибини минтая, 2 цибулини, 2 ложки смальцю, сіль, перець, 2-3 ложки молока.Тісто як на звичайні пельмені: 0,4кг муки, 1 яйце, 250г підсоленої води. Тісто можна замісити і без яйця.
Приготування: Фарш: Очищене рибне філе прокрутити через м'ясорубку, додавши підсмажену на смальці цибулю. Додати прянощі та 2-3 столові ложки молока. Пельмені — за традиційною технологією Подавати з вершковим маслом, гірчицею.
Пельмені у горщиках
Склад: 10-15 шт. готових пельменів, 50 г печінки, 1 цибулина, 1/2 морквини, 1/2 склянки бульйону, 1 ст. ложка томат-пасти, сіль, перець, лавровий лист.
Приготування: Пельмені відварити напівготовності, розікласти у горщики, додати обсмажену на олії цибулю і печінку, залити соусом. Зверху горщік накрити коржиком з прісного тіста. Тушкувати протягом 20 хв. у духовці. Приготування соусу: цибулю і моркву дрібно нарізати і обсмажити, додати томат-пасту і смажити ще протягом 10 хв. Потім додати м'ясний бульйон, сметану, борошно (підсмажене до світло-коричневого кольору), все це змішати, посолити, поперчити, додати лавровий лист.
Пельмені з грибами
Склад: Для тіста: 320 г борошна, 1 маленьке яйце, 120 г води, сіль, 100 г сметани Для фаршу: 150 г вареного рису, 40 г сушених грибів, 50 г ріпчастої цибулі, 50 г вершкового масла, сіль
Приготування: Просіяне борошно насипати на стіл, зробити посередині заглиблення, додати воду, яйце, сіль і замісити круте тісто. Готове тісто накрити кришкою і залишити на 30 хв. Тісто розкачати і нарізати кружечками. На середину покласти фарш, краї защипнути. Варити невеликими партіями у киплячій воді. Подавати з вершковим маслом, з оцтом, зі сметаною, з тертим гострим сиром. Приготування фаршу: Сухі гриби замочити, зварити, дрібно нарізати, злегка обсмажити, додати пасеровану цибулю, варений рис, перемішати.
Пельмені з рибою
Склад: Для тіста: 320 г пшеничної муки, 1 яйце, 120 г води, сіль, 20 г борошна для посипання Для фаршу: 450 г рибного філе, 75 г цибулі, 50 г вершкового масла, сіль, перець
Приготування: Просіяне борошно насипати на стіл, зробити посередині заглиблення, додати воду, яйце, сіль і замісити круте тісто. Готове тісто накрити кришкою і залишити на 30 хв. Тісто розкачати і нарізати кружечками. На середину покласти фарш, краї защипнути. Варити невеликими партіями у киплячій воді. Приготування фаршу: Філе будь-якої риби промити і двічи пропустити через м'ясорубку разом з цибулею, додати сіль, перець, вершкове масло і ретельно перемішати. Подавати пельмені з топленим маслом.
Пельмені сибірські
Склад: Для тіста: 320 г борошна, 1 яйце, 120 г води, 7 г солі Для фаршу: 200 г яловичини, 240 г свинини, 30 г цибулі ріпчастої, 1 ч. ложка солі, 160 г молока (води або бульйону), 20 г борошна для посипання
Приготування: Просіяне борошно насипати на стіл, посередині зробити заглиблення. Додати воду, яйце, сіль і замісити круте тісто, залишити на 20-30 хв., прикривши полотняною серветкою. Приготувати фарш: пропустити через м'ясорубку яловичину і свинину з цибулею, додати перець, сіль, молоко (воду або бульйон) і ретельно перемішати. Потім тісто розкачати, нарізати тонкі кружечки, покласти на них фарш і защипнути краї. Варити невеликими партіями в киплячій воді. Подавати з маслом.
http://buket.ck.ua