Коли започаткувалась мода на весільні торти?
В 70-х роках минулого століття Україна зацікавилась вишуканими весільними тортами. В Київській Русі раніше користувався попитом пиріг нареченої. Його форма була кругла, бо символізувала сонце , а ще на тому весільному пляцку виднілися фігурки-прикраси. Трішки раніше, в Стародавньому Римі, весільний пиріг кришили над головою нареченої. В результаті подібного ритуалу молода жінка буде забезпечена статками. Багатоярусні торти народилися у Лондоні, у XVІІІ ст. і досі не можна встояти від їх звабливого вигляду.
Дивись у гаманець
Тортик замовляйте з головою. Є бажання і фінансові можливості, тоді звертайтесь у відомі кондитерські, до випробуваних кулінарів або ж у весільні агенції, які думатимуть замість вас. Продукція хлібозаводів не вдарить по гаманцю та й смак досить непоганий. Можете звернутись до родини, аби зекономити капітально, але результат ймовірно буде плачевним.
Банальні формальності
- Починайте вештатись Інтернетом та розглядати смачненькі новинки.
- Заходьте у кондитерські та гортайте каталоги, приглядайтесь та не поспішайте.
- Попросіть представників кондитерських дати скуштувати зразки тортів. Вони не можуть вам відмовити, якщо так, тоді шукайте іншу кондитерську.
- Маєте змогу замовити пробний невеличкий торт додому, якщо є бажання і кошти.
- Визначте стиль торта: форма, кольори, аксесуари, статуетки.
- А тепер порахуйте вагу. Ваш гість подужає з’їсти 150-200 гр. Але, мабуть, вам не вдасться порізати рівними частинами і певної кількості тортик, тому замовляйте з невеличким хвостиком.
- Зробіть замовлення не пізніше, аніж за тиждень. Виготовити за 1 день торт – нереально.
- Деякі кондитерські практикують аванс за виготовлення тортика, аби застрахувати себе від відмови клієнта.
- Часом фірма або комбінат просить підставки під яруси повернути.
Секрети ярусів
Торти вагою більше 3 кг формують в кілька ярусів - 2, 3 і більше. Їх розташовують один на одному. Коли вага торта сягає 7 кг та більше, тоді використовують підставки.
Білий - не завжди ефектно
Кольорова гама торта: блакитна, жовта, рожева, зелена чи зовсім інша. Харчові добавки дозволяють зробити ваш печений шедевр будь-якого кольору. Суцільно білий торт може не втрапити на знимку, тому краще зробити його хоча б двох кольорів або ж задекорувати яскравими фруктами чи неїстівними дрібничками. Також колір торта підбирають під весільну сукню, зачіску, букет та банкетний зал.
Аксесуари
Декорують тортик їстівними, напівїстівними і неїстівними елементами. Використовують живі квіти, мережива, стрічки, фігурки молодят, лебедів, голубів, янголів. Статуетки встановлюють в центрі тортика або ж на верхньому ярусі. Їстівні орнаменти, квіткові сади створюють з крему, бізе та вершків. Також декорують свіжими, консервованими фруктами та ягідками, шоколадом, марципанами або цукровими фігурками. А гостям, в яких міцні зуби, будуть до смаку напівїстівні карамельні квіти, кульки, бусинки, зроблені на зразок «хромованого» металу. Фігурки також бувають їстівними, їх виготовляють з цукру, шоколаду, марципана. Користуються популярністю надписи на тортику «імена наречених».
Не рекомендується
- Встановлювати фігурки самостійно, без відома кондитерів. Не займайтесь прикрашанням на власне бачення, адже тортик може не витримати ваших декорів.
- Здійснювати вандалізм над фігурками наречених. Їжте з розумом.
Шлунок також має право на слово
- Крем на основі вершкової олії занадто важкий для шлунка і відноситься до "економ-класу".
- Торти-суфле – це кращий клас. Суфле – це неабиякий "фундамент" для різних декоративних їстівних конструкцій через свою щільну, але легку фактуру.
- Дорогенькі – торти на «йогуртовій основі». Цей варіант некалорійний та дуже смачний.
- Коржі найчастіше використовують бісквітні. Прошарки: сирна маса, варене згущене молоко, бізе, додають горіхи, кокосову стружку, шоколадну крихту.
- Ви можете замовити кожен ярус за окремою рецептурою, щоб кожен гість знайшов свій.
Транспортування
Розміри багатоярусних тортів не дозволяють перевозити їх у легковій машині. Чому? Бо є певний ризик, що коробка перевернеться, а торт зіпсується. У фірм же звичайно є спеціально обладнані автомашини для перевезення таких виробів. Інколи доставка входить у рахунок замовлення, а часом треба доплачувати.
Умови страхування
- Не тримайте тортик поблизу гостей, аби не сталася аварія.
- Якщо є неїстівні компоненти на торті, повідомте усіх гостей неодноразово.
Везіть вже торт!!!
Будь-яке свято має завершення. А от весілля закінчується словами тамади: «Торт в студію!» Його вивозять на розкішному візку або виносять, все залежить від ресторану та й врешті від вашого бажання. Можна тортик прикрасити бенгальськими вогнями або свічками (при гасінні молодята загадують бажання та кажуть приємності) і при вимкненому світлі провести процесію дефілювання смачнючого гостя. Далі до тортика добираються з спеціальним широким (який також можна задекорувати) ножем молода пара, вони шматують тортик разом. Наречена бере ніж у праву руку, наречений на неї ставить свою праву руку. Перший шматочок продається гостям, а вже решту – безкоштовно. Що перше – то солодше, тому хай гості не стидаються і платять за насолоду. Нарізання тортика та викладання на тарілочки символізує першу роботу молодят, а також перше дарування солодких хвилин. Певні родини притримуються звичаю, що наречені нарізають два шматочки, а потім діляться, годують один одного. Власне, ця традиція символізує обіцянку віддавати все, що маєш та турбуватись у різні моменти життя. Наречені, нарізайте тортик повільно і не забувайте дивитись в об’єктиви. Спершу пригощайте шматочком тортика батьків та найближчих родичів. Прийнято починати нарізати з нижнього ярусу. Верхній ярус з фігурками не варто різати, краще молодій парі забрати його додому. А на поправинах разом з найближчими людьми скуштувати. За європейським звичаєм кожен гість повинен отримати від молодої пари пакунок з тортиком, а не так як заведено у нас – шматком пляцка. Його гості повинні їсти вдома, загадавши бажання, що обов’язково здійсниться. Весільний торт творить чуда.
Тож солодкого вам сімейного життя!
Автор: Ірина Новоставська
Фотоматеріали з сайту: www.sxc.hu
www.para.te.ua