Кожний день масляного тижня носить свою назву:
Понеділок називається "зустріччю". До цього дня добудовувалися гори, качелі, балагани. Ті, хто побагатше, починали пекти млинці. Перший млинець віддавався жебракам на помин покійних.
Вівторок називався "заігришами". З ранку молоді люди запрошувалися кататися з гір, поїсти млинців. Звали рідних і знайомих: "У нас гори готові і млинці випечені - просимо дарувати".
Середа - "ласунки". Цього дня зять приходив "до тещі на млинці". Окрім зятя, теща запрошувала і інших гостей.
Четвер - "широкий розгул". З цього дня Масниця розгорталася на всю широчінь. Народ вдавався до всіляких потіх: крижані гори, балагани, качелі, катання на конях, кулачні бої, галасливі гулянки. Обов'язковою їжею були млинці, які були як би символом свята. Причому разом з розгульною веселістю не забували і справи милосердя, влаштовували годування убогих.
П'ятниця на масляному тижні звалася «тещиними вечірками». Зяті запрошували в гості своїх тещ, пригощали їх млинцями.
Субота - "посиденьки зовиці". Молоді невістки запрошували в гості до себе зовиць. Наречена невістка повинна була подарувати зовицям подарунки.
Неділя - "проводи", "прощений день".
Найбільш поширений вид проводів - спалювання Масниці. Масничні багаття були дуже різноманітні. Спалювали просто оберемок соломи; колесо, надіте на жердину; жердини, обмотані соломою і ганчірками або солом'яну ляльку.
Характерною рисою проводів було знущання над Масницею: її лаяли, проганяли з криком, музикою, кривлянням і пританцьовуванням. Проводи Масниці символізували проводи зими. Але маснична неділя називалася і "прощеною неділею". Оскільки з понеділка починався Великий пост, і щоб вступити в нього з відповідним відчуттям покаяння, необхідно було примиритися з своїми ближніми. Цього дня, після вечірньої служби, належало просити вибачення за всі образи і засмучення, заподіяні іншим протягом року. У сім'ї прощення бувало після вечері, перед сном. Молодші зверталися до старших, діти кланялися своїм батькам і просили вибачення.
Прощення закінчувалося поцілунком і низьким уклоном.
Основні принципи приготування млинців:
1. На жаль, повністю від використання вершкового масла в млинцях не можна відмовитися, оскільки саме воно не дає млинцям пристати до сковорідки і злипнутися між собою, коли ви складете їх на тарілку. Але кількість масла тваринного походження можна трохи скоротити. Для цього просто додайте 2-3 столових ложки олії в тісто і змащуйте млинці на сухій, добре розігрітій сковороді, краще всього - чавунній або з тефлоновим покриттям. Таким чином, млинці вийдуть набагато менш жирними і важкими.
2. Для приготування тіста використовуйте не цілісні яйця, а тільки білки. Головне - як слід їх збити.
3. Молоко краще брати з низьким відсотком жирності (0,5%, 1,5%), або наполовину замінювати його водою, а в ідеалі - відмовитися від молока взагалі. Якщо замість звичайної води узяти мінеральну, млинці вийдуть пишними.
4. Використовуйте муку грубого помелу, краще гречану або житню, в ній менше міститься вуглеводів, зате багато клітковини, вітамінів і мікроелементів.
5. Можна додати в тісто натерті на терці яблука, груші, гарбуз або кабачки. Млинці стануть менш калорійними.
6. Готові млинці їжте не з маслом або сметаною, а краще з фруктовим або ягідним джемом.
Варіанти апетитної низькокалорійної начинки:
- Нежирний сир з рубаною зеленню, з горіхами або з родзинками;
- Тунець у власному соку з дрібно порізаними свіжими огірками і зеленню;
- Салат з свіжих помідорів, болгарського перцю і салату;
- Порізані відварні курячі грудки з будь-якими свіжими або відварними овочами;
- Стручкова квасоля, відварена і змішана з подрібненими горіхами;
- Трохи відварені в невеликій кількості води яблука з невеликою кількістю родзинок;
- Відварне м'ясо, прокручене в м'ясорубці і розбавлене м'ясним бульйоном;
- Овочеве рагу з перцю, помідорів, горошку.
А ось кілька рецептів млинців для тих, хто не боїться погладшати і насолоджується життям на повну.
Млинці з грибами
Інгрідієнти:
2 стакани муки, 3 стакани молока, 5 яєць, 50 г вершкового масла, 1 ст.л цукру, 1/2ч.л солі.
Для начинки:
200 г шампіньйонів, 1 цибулина, 50 г вершкового масла, сіль, перець, пучок петрушки.
Спосіб приготування:
Яєчні жовтки збовтати, посолити, додати молоко, цукор, розтоплене масло і, розмішуючи, всипати муку. Перемішати, додати збиті білки, перемішати. Обсмажити млинчики. Шампіньйони нарізати скибочками. Лук дрібно порубати. Підсмажити овочі в гарячому маслі, посолити, поперчити, додати дрібно порубану петрушку. Начинити млинці і скласти конвертом.
Картопляні млинці
Інгрідієнти:
1,5 стакана муки, 2 яйця, 100 г цукру, 200 г масла, 3 стакани молока, 400 г картоплі, 1 головка цибулі, сіль і чорний перець
Спосіб приготування:
Змішати молоко і яйця, муку і приправи. Ретельно вимісити, дати тісту постояти. В цей час нарізати цибулю, натерти картоплю і потім додати їх у тісто. Млинчики потрібно робити невеликими, як оладки, і обсмажувати їх на вершковому маслі на повільному вогні до золотисто-коричневої скориночки.
Сирні млинці
Інгрідієнти:
2,5 стакана муки, 5 яєць, 100 г цукру, 200 г масла, 3 стакани молока, 3/4 ч.л. солі, 300 г твердого сиру
Спосіб приготування:
На дрібній терці натерти сир. Відокремити жовтки від білків. Збити жовтки з молоком, додавши туди ж тертий сир, муку, сіль. Збити білки і додати отриману білкову піну в тісто. Обсмажувати в маслі до отримання золотистої хрусткої скориночки. При цьому млинчики повинні бути невеликими.
Манні млинчики з родзинками
Інгрідієнти:
230 г манної крупи, 2 стакани молока, 2 яйця, 100 г родзинок, сіль
Спосіб приготування:
У молоці розмішати яйця, манну крупу і додати сіль. Масі дати постояти деякий час, щоб крупа розбухнула. Потім ввести промиті родзинки, добре розмішати. Приготовану масу з манною крупою можна наливати ложкою на добре розігріте деко з киплячим топленим або рослинним маслом, посипати вимитими родзинками і випікати. Випечені млинчики наколоти вилкою і знову поставити в духовку на декілька хвилин. Подавати, посипавши цукровою пудрою і поливши фруктовим соком.
Млинцевий пиріг з яблучною або сирною начинкою
Інгрідієнти:
250 г муки, 3 стакани молока, 3 яйця, 0,5 стакана цукру, 1 ст.л. топленого масла або маргарину, 0,5 ч.л. солі, 300 г начинки
Спосіб приготування:
З муки, яєць, молока з сіллю приготувати тісто для млинчиків. Добре розігріти сковороду, змастивши її маслом, і випікати млинці, підрум'янюючи їх з одного боку. Змастити маслом і обсипати сухарями форму або низьку каструлю. Укладати в посуд млинці, підсмаженою стороною вниз, перешаровувавши їх начинкою. Верхній млинець змастити збитим яйцем, посипати сухарями, збризнути маслом і поставити в духовку на 30-40 хвилин. Коли пиріг випечеться, перекинути його на блюдо і подати до столу. Окремо принести масло, солодкий соус. Млинцевий пиріг можна зробити з будь-якою начинкою - з однією або декількома.
Експериментуйте, дегустуйте і зустрічайте Масницю з радістю!
http://ostriv.in.ua