Жителі села Богубент (Кабрадино-Балкарії), вирішили потрапити до Книги рекордів Гіннеса, приготувавши 2 вересня 2002 року шашлик. На підготовчі роботи до заходу пішло майже дві доби, оскільки все - від шампурів до оброблення баранячих туш - робилося руками. Довжина чудо-шашлика становила 106 метрів. На нього пішло більше 100 кілограмів добірного м'яса. Засмажився шашлик усього за 30 хвилин.
2. Найбільший бургер
Спекли його, звичайно ж, американці. Це відбулося 5 вересня 1999 року в містечку Сако, на півдні Америки. Спочатку місцеві кулінари дві години смажили на спеціальній сковорідці гігантську котлету. Потім ще дві години споруджували сам бургер, що вийшов на славу – 7,32 метра в діаметрі й вагою 2 740 кілограмів. Після фіксації рекорду, кулінарний шедевр віддали на поживу. Ним наситилися 3 500 ненажер.
3. Найбільша піца
6 червня 1998 року майстри канадської компанії «Оріджинал Брук» вирішили показати, в кого найкрутіша піца. Вони приготували піцу, нарізали її на 200 шматків по 15 кілограмів кожний. Канадську випічку покуштувало 6 000 чоловік.
4. Найбільший молочний коктейль
Це молочне чудо змішали 1 серпня 2000 року в Нью-Йорку фахівці з компанії «Комфорт дінерс Пар-малат» разом з Американською асоціацією виробників молочних продуктів. Коктейлю (22 712 літра) вистачило на виготовлення 50 000 звичних порцій.
5. Найбільший корабель із шоколаду
У Барселоні в лютому 1991 року кондитерських справ майстер з кулінарної школи «Греміпро-вінсель» спорудив із шоколаду копію іспанської каравели середини XVI століття. Висота шоколадного судна склала 8,5 метра, довжина - 12 метрів і ширина - 2,5 метра. Вага - 4 тонни! Кондитери відтворили навіть оснащення каравели.
6. Найбільше s'more
S'more - традиційне американське частування, що зазвичай готується з батончиків «Херші», крекерів «Грэхем» і зефіру. Отож, найбільше s'more приготували 19 липня 1999 року в США. Щоб виготовити велетня, знадобилося 20 годин кропіткої праці майже 20 чоловік, 128 кілограмів крекерів, 170 кілограмів шоколадних батончиків й 59 кілограмів зефіру.
7. Найбільший бісквіт
Спекли його 2 квітня 1996 року новозеландські кондитери з компанії «Кукі Тайм». Найбільший у світі шоколадний бісквіт вийшов у діаметрі 24,9 метра, а довжина його неідеального кола склала 78,2 метра.
8. Найбільший автомобіль з тістечок
Любителі перегонів Formula-1 з італійського міста Орентано відзначилися виготовленням п’ятиметровой їстівної моделі швидкісного автомобіля Ferrari. Для боліда треба було - 50 кондитерів, 40 тис. заварних тістечок, близько 100 кілограмів пастили й стільки ж шоколаду. Вражаюче була виліплена кабіна пілота із приладовою дошкою й системою керування. На все про все пішло - 15 годин.
9. Найбільший полуничний торт
Кондитери містечка Роверсхаген довели, що в Німеччині вміють виготовляти не лише пиво й сосиски. До 80-річчя місцевої полуничної плантації спекли найбільший у світі полуничний торт: діаметр 10,8 метра, площа поверхні 90 кв. метрів.
10. Найдовший у світі пиріг
Вісім першокласних кондитерів три тижні виготовляли 144 метровий пиріг. Довжина була обрана не випадково: автор ідеї й рецепту Люк Декьюпер, заступник головного шеф-кухаря московського готелю «Редісон-Славянска», важить 144 кілограми. На таке чудо знадобилося: 21 846 яєць, 1 074 кілограми цукру, 900 грамів солі й 720 кілограмів вишневого джему.
Ірина Палевська
www.lady-m.com.ua