ДЕСЕРТНА ПРАВДА
Восени та особливо взимку ми споживаємо набагато більше солодкого, ніж літом та весною. Справа в тому, що різноманітні ласощі замінюють нам...сонце і тепло, якого стає все менше і менше. Коли на вулиці темніє набагато раніше, наш настрій псується через недостачу денного сонячного світла, і ми шукаємо компенсатор і знаходимо його, розгортаючи добре знайому яскраву упаковку. До того ж, аромати ванілі, шоколаду та горіхів заспокоюють нервову систему та допомагають розслабитися. І, навпаки, харчування, при якому не вистачає жирів та білків, призводить до поганого настрою та навіть депресії. Отже, правду кажуть - „вона така зла, тому що голодна”.
УВАГА: НА ПОЛІ ЗАМІНА
Головний принцип правильного вживання ласощів - заміняємо не відмовляючись від них.
Отже, міняємо цукор на мед, білий та молочний шоколад (перші два види - найкалорійніші) на чорний, тістечка на зефір та мармелад. Найнебезпечніше для нашої фігури - це цукор у поєднанні з жирами. Тож будьте обережними з жирними кремами (у тортах та пишних тістечках) та солодощами, що приготовлені на великій порції олії (наприклад, деякі східні солодощі).
СМАЧНІ ТА КОРИСНІ
Так, солодощі саме корисні. Адже у мармеладі та зефірі є така речовина як агар-агар - продукт з водоростей. А це означає, що, завдяки вмісту йоду, ласуня буде мати гарне здорове волосся і міцні нігті. А шоколад та цукерки містять так званні „швидкі вуглеводи”, які дійсно швидко засвоюються і дають енергію та сили організму. До того ж, чорний шоколад позитивно впливає на роботу серця, покращуючи кровообіг, а ще містить залізо, вітамін Е та калій. Щоб не погладшати від таких „ліків” (які, погодьтеся, набагато приємніші за традиційні) уясніть декілька важливих деталей, що допоможуть вам і солодке їсти, і не погладшати.
1. Зелений час - напій, корисний не тільки для здоров’я, а й для ваги, адже він прискорює обмін речовин і покращує процес травлення. Тож пийте його разом із випічкою, але постарайтеся без цукру.
2. Готуйте випічку з цитрусовими - апельсинами, мандаринами чи ківі. Вони не тільки низькокалорійні, а й дуже корисні через вміст вітаміну С.
3. Хочеться солодкого просто зараз? Їжте на здоров’я, але візьміть невеликий шматочок. Краще так, ніж, зірвавшись (а не витримаєте все одно), з’їсти одразу всю коробку цукерок.
4. Всі наші рецепти, хоча і не такі калорійні, як інші, але все ж таки не захоплюйтеся! Поласувати однією невеликою порцією достатньо раз на день при умові, що інший ваш раціон буде дієтичним та здоровим.
Зверніть увагу на наші рецепти десертів, і обирати між красою та ласощами вам не доведеться, адже всі вони містять якнайменш калорій.
ЛЕГКІ РЕЦЕПТИ
1. Пудинг з чорносливом
Хоч як ви не любили манну кашу у дитинстві, зараз вона вам допоможе. Приготуйте звичайну манну кашу на воді. Тепер відваріть чорнослив до м’якого стану, видаліть з нього кістки і дрібно наріжте. Другий крок - беремо сире яйце і відділяємо жовток від білку. Жовток перемішуємо з чорносливом і додаємо все це до манної каші. Білок же треба збити, додаючи цукор, до стану піни і ввести його в суміш з манною кашею. Крок третій - беремо форму для випічки, змащуємо її олією та перекладаємо суміш у цю форму, і - в розігріту духовку. Коли пудинг буде готовий, викладіть його на блюдо, дайте остигнути і прикрасьте тонко порізаними мандаринами чи бананами. Звичайно, можна і полити його зверху збитими вершками чи солодким соусом, але це зайві калорії. А так манний пудинг з чорносливом містить всього 150 калорій на одну порцію.
Із продуктів вам знадобляться: 0,3 стакана манки, чорнослив за смаком, 1 столова ложка цукру, 1 яйце, 0, 4 стакана молока та 1 столова ложка вершкового масла.
2. Запечені банани
Цей десерт готується дуже швидко! Банани очищаємо від шкіри і ріжемо навпіл. Тепер кладемо їх зрізами донизу в тарілку, яку можна поставити у мікрохвильову піч, а зверху змащуємо варенням. Тепер візьміть яйця та відділіть білки від жовтків, а білки збийте до стану піни, додаючи до них цукор і трохи лимонного соку. Цю піну треба викласти на банани і випікати у мікрохвильовій пічці приблизно 2 хвилини. Тут ми маємо 145 калорій на порцію.
Для страви треба всього нічого: 2 банани, 20 грамів цукру, 2 яйця, 20 грамів варення.
3. Яблука у желе
Промийте чорнослив та замочіть його, щоб він став м’яким, а потім мілко його поріжте, видаливши кістки. А зараз беремося за самі яблука: очищуємо їх від шкіри та серцевини, ріжемо на невеликі дольки і варимо декілька хвилину кип’ятку (в воду треба заздалегідь додати цукор). Тепер виймаємо яблука і даємо їм остигнути, а згодом розкладаємо у піали чи мисочки. Настав час приготувати желе. Для цього варимо желатин як і звичайно, але додаємо до нього сік з варення (оберіть за своїм смаком - малиновий, апельсиновий, смородиновий). Отже, желе готове, і ми заливаємо ним яблука, а зверху кладемо чорнослив або горіхи, і - в холодильник. Така фруктова страва містить 180 калорій у порції.
Готуємо для цього десерту: 3 великих яблука 100 грамів чорносливу. 0,5 стакану соку з варення, желатин та цукор за смаком.
4.Апельсинове суфле
Беремо апельсини з товстою шкірою і зрізаємо з них верхівки (саму шкіру не зрізаємо!) та акуратно видаляємо м’яку середину. А з одного апельсину вичавлюємо сік та натираємо цедру, куди додаємо сік з м’якоті інших плодів.
Тепер треба розтопити вершкове масло та розтерти його з борошном. Додаємо до такої суміші цедру і апельсиновий сік та цукор. Цю суміш трохи проваріть до густоти, помішуючи, і дайте остигнути. Яєчні білки тим часом збиваємо і додаємо до цього холодного соусу. Тепер повертаємося до апельсинів: загортаємо їх у фольгу та заливаємо всередину вже готовий соус.
Останній крок - ставимо їх у розігріту пічку на 20 хвилин. У страві 300 калорій на порцію.
Список продуктів: 5 апельсинів, 40 грамів борошна, 40 грамів вершкового масла, 50 грамів цукру, 3 яєчних білки.
http://www.ukrslovo.net