Щоб приготувати смачну кутю, пшеничну крупу варто на ніч замочити у воді. Відтак зцідити, додати кілька ложок меду, залити водою і варити до готовності. Потім додати тертий мак, горіхи, родзинки (можна взяти ще й цукати, курагу), трохи цукру. Усе гарненько вимішати – кутя готова!
2. ГОЛУБЦІ З КАРТОПЛЕЮ
Картоплю натерти як на деруни, додати цибулю та моркву, підсмажені на олії, посолити, поперчити (можна додати й приправи), гарненько вимішати. Загортати в ошпарені капустяні листки. Щільно скласти голубці в банячок, залити окропом. Засмажити великою кількістю цибулі та моркви. Варити, доки листки стануть м'якими.
3. ГРИБНА ШУБА
Відварити буряк, моркву, картоплю в лушпинні. Дрібно нарізати цибулю та мариновані гриби. Гриби, цибулю, моркву, буряк викладати шарами, кожен змащуючи пісним майонезом.
4. ЗАЛИВНЕ З КОНСЕРВОВАНИХ САРДИН
Консервовані сардини викласти на таріль, додати овочі, прикрасити зеленню. Маринад готувати так: зробити бульйон на грибній чи креветковій «Мівіні», розчинити в ньому желатин (концентрат має бути міцним, щоб заливне добре захололо). Сардини залити бульйоном і поставити в холодильник. Страву можна споживати вже через дві години.
5. КАРТОПЛЯНІ ПАМПУШКИ
Картоплю зварити і пропустити через м’ясорубку. Картопляне пюре замісити з невеликою кількістю борошна, виробляти кульки й смажити їх на добре розігрітій олії. До пампушок можна приготувати підливу: цибулю посмажити на олії, додати до неї подрібнені шампіньйони або попередньо відварені сушені гриби й ще трохи підсмажити.
6. САЛАТ ІЗ КВАСОЛІ
Порізати на кубики варену картоплю, оселедець, квашений огірок. Цибулю дрібно посікти. Додати варену квасолю. Овочі трохи приперчити (не солити!) й вимішати з олією.
7. КАРТОПЛЯНІ ПИРІЖКИ З ГРЕЧКОЮ
Відварити картоплю в лушпинні, пропустити її через м'ясорубку, додати трішки борошна, посолити. Для начинки відварити гречку, присмачити її смаженою цибулею. Сформувати пиріжки й смажити на добре розігрітій олії.
8. МОРКВЯНИЙ САЛАТ
Сиру моркву потерти на тертці з дрібними отворами. Родзинки вимити в гарячій воді. Змішати моркву й родзинки та заправити пісним майонезом.
9. САЛАТ З БУРЯКІВ ТА ЧОРНОСЛИВУ
Бурячки відварити, потерти на тертці з великими отворами. Чорнослив розпарити у гарячій воді, відтак дрібно нарізати. Викладати буряки та чорнослив шарами, кожен змащуючи пісним майонезом. Зверху посипати подрібненими горішками.
10. ОСЕЛЕДЕЦЬ ТУШКОВАНИЙ
Для цієї страви згодиться звичайний морожений оселедець. Рибу розморозити, порізати на шматки. У каструлю викладати шарами рибу, моркву, цибулю. Посолити, додати приправу. Залити водою й на 4 години поставити в не дуже гарячу духовку, щоб страва умлівала (треба стежити, щоб не википіла вода).
11. ВАРЕНИКИ З МАКОМ
Замісити тісто як на вареники. Мак для начинки розтерти з цукром. Готові вареники полити медом.
12. УЗВАР
Вимити сушені яблука, груші, вишні. На 1 л узвару треба: сушка – 125 г, цукор – 75 г, мед – 50 г. Під кришкою варити до готовності. Узвар варто заправити цукром і медом, довести до кипіння й охолодити.
http://www.simya.com.ua