- А що робити на другий день, коли після вечірки, застілля розколюється голова, світ немилий… У народі знають, що може допомогти, наприклад, огірковий розсіл…
- Не хочеться мені нічого радити, бо якщо наші люди займуться самолікуванням, то вийде ще гірше. Навіть той же огірковий розсіл на похмілля одному допоможе, а іншому, навпаки, може зашкодити – спровокувати гостру виразку шлунка тощо. Зараз по телевізору постійно рекламують похмільні медикаменти. Таке самолікування призводить до того, що людей зі спровокованими святковими “надмірами” хворобами привозять в лікарні із запізненням. Коли людина погано почувається після застілля, потрібно звертатися до лікаря, а не лежати вдома і думати, що це від перепою.
Як поводитися, щоб не каятися у вчорашній нестриманості і, що ще гірше, – не “загриміти” на лікарняне ліжко?
Ось що радить токсиколог Ігор Маковецький:
- Якщо вже люди вживають спиртне, то повинні купувати горілку у фірмових магазинах. Адже зараз продається багато підробок. Не варто пити розведений спирт або різні сурогати.
По-друге, не лише великі дози “сорокаградусного зігріваючого”, а й навіть слабоалкогольні напої можуть викликати серйозні зміни в організмі. Жінкам треба пам’ятати, що вони можуть сп’яніти й від значно меншої дози алкоголю.
За традицією, у нас святкові столи заставлені всілякими смачними наїдками, пляшками з алкоголем. І все ж варто бути стриманим - вживати усе в помірних кількостях, інакше можна викликати загострення багатьох захворювань внутрішніх органів. Жирна їжа з надміром алкоголю призводить до холецистопанкреатитів, коли страждає печінка і підшлункова залоза. Я б радив спиртні напої, ту ж горілку, закушувати салатами й твердими сирами, а не жирними стравами.
Поради до теми
Пийте небагато і повільно, тоді удар по печінці буде не такий потужний.
Якщо випили чарку спиртного – негайно закусіть.
Перед початком свята випийте більше води.
За даними останніх досліджень, 0,5 г аскорбінки, якщо їх вживати за 30-
40 хвилин до першого ковтка шампанського, допоможе…
Якщо ви відчули, що перевищили свою норму, відразу ж перестаньте пити. Добре було б замінити спиртне несолодким соком.
Менший негативний вплив мають світлі спиртні напої – горілка, джин, біле вино.
Небезпечніші – коньяк, віскі і червоне вино: додатки, які містяться в них, посилюють алкогольну інтоксикацію, а разом з нею нудоту і біль голови.
Намагайтеся за святковим столом бути вірними одному напою.
Не запивайте спиртне шипучками: з газовими бульбашками алкоголь набагато швидше надходить у кров, а значить - ви швидше сп’янієте.
Якщо хтось в компанії перебрав лишку, потрібно у склянку холодної води додати п’ять-шість крапель нашатирного спирту і дати випити.
Швидко і сильно потерти долонями вуха сп’янілої людини. Приплив крові до голови приведе любителя оковитої за короткий час до тями, і він буде спроможним назвати свою адресу, куди його можна відвезти. Це швидкий, простий і нешкідливий для здоров’я засіб витвереження.
http://www.wz.lviv.ua