Букет

Великодні солодощі
Дата: 22.03.2008
Тема: Нові святкові цікавинки


 Уже за кілька днів католики святкуватимуть Великдень. Для європейських виробників шоколаду - це найбільш спекотна пора.

Адже один з головних атрибутів свята - шоколадні яйця, які їдять у Великодню Неділю. Виробництво шоколаду відіграє важливу роль в економіці французького міста Ліон. Тут працює майже триста кондитерських крамниць. Вони належать таким крупним компаніям, як Voisin, Richart та Valrhona, або ж невеличким, проте елітним фірмам, як, наприклад, Alain Rolancy.

Власник цієї компанії носить горде звання Найкращого Французького Виробника Шоколаду, яке йому присудили 15 років тому. Крім звичайних шоколадних яєць, риб чи курчат, тут виробляють і різноманітні чудернацькі фігурки звірят або персонажів мультфільмів.

Ален Ролансі (виробник шоколаду): “Спочатку ми створюємо ескіз. Дивимося, які форми нам будуть потрібні - яйця, мушлі, половинки яєць і таке інше. Потім ми заливаємо форми шоколадом і складаємо все докупи, створюючи різні фігури - як ось ці, наприклад: зроблені з яєць та маленьких кульок“.

Одна з елітних шоколадних компаній Ліона - сімейне підприємство Бернашон. Річний оборот єдиної крамниці цієї компанії сягає 3 млн. євро.

Філіп Бернашон (виробник шоколаду): “Найкраща пора року для нашої галузі - це Різдво. Потім настає затишшя, а тоді приходить Великдень, який, власне, і позначає початок нового шоколадного сезону. Процес виготовлення шоколадного яйця займає досить багато часу. Але продаються вони дуже швидко. Люди шалено розкуповують їх упродовж тижня до і після Великодня, а потім усе затихає“.

Компанію Bernachon засновано 1952 року. Тут ще досі використовують тогочасні бляшані форми. До крамниці Bernachon приходять ті, хто цінує традиційну продукцію.

Філіп Бернашон (виробник шоколаду): “Покупці, які приходять до нас, хочуть купити не якогось шоколадного Астерікса чи Обелікса, а шоколад у формі дзвона чи риби, чи великоднього яйця. Я впевнений, що дехто приходить щороку за тією самою рибою“.

Інший шоколадний виробник із традиціями - компанія Voisin, заснована ще наприкінці ХІХ століття. Їхні літні крамниці сьогодні відкрито в багатьох містах Франції. Загальний річний оборот компанії – 17 млн. євро. Четверта частина усіх прибутків припадає саме на Великдень.

Поль Буко-Метр (менеджер компанії Chocolats Voisin): “У Франції є кілька дуже хороших виробників шоколаду. Чому б і ні? Ця країна славиться своєю їжею, винами, сирами та багатьма іншими високоякісними продуктами. Щодо шоколаду, то ми можемо пишатися своєю репутацією. Я б сказав, що ми одні з найкращих виробників у світі“.

Католицький Великдень цьогоріч припадає на неділю 23 березня.

http://www.24tv.com.ua



Це стаття опублікована на сайті: https://buket.ck.ua
Посилання на цю статтю: https://buket.ck.ua/index.php?name=News&op=article&sid=435