Ми не збираємося пропонувати вам замінити на новорічному столі традиційний салат «Олів’є» на салат з капусти, тому їжте все, що хочете. Але декілька порад допоможуть «встояти» під час новорічно-різдвяних свят.
Що будемо їсти
Якщо на столі страви, в яких є часник, наприклад, корейська морква або буряк, їжте їх сміливо. Цей овоч не лише зміцнює імунітет, а й сприяє кращому засвоєнню жирів і білків, тому допоможе організму краще впоратися з великою кількістю їжі, яку ви споживатимете. Крім того, часник захищає клітини печінки від шлаків і алкогольних токсинів.
За святковим столом краще надавайте перевагу чорному хлібові, який містить вітамін В6 і допомагає спалювати жири. Він також багатий на клітковину. До речі, споживаючи їжу без хліба, ризикуєте порушити роботу жовчного міхура і печінки.
Серед усього розмаїття страв, не забувайте про клітковину, яка допомагає організмові очиститися. Тому солений огірок, морква по-корейськи, буряк з чорносливом, різні овочі та фрукти не будуть зайвими у вашій тарілці серед м’яса та картоплі.
Будьте обережні з оливками, які покращують апетит. Але не дивуйтеся, якщо у приміщенні, де дуже тепло, вам захочеться з’їсти більше оливок. Це означає, що організм намагається втримати вологу. Цьому допомагають солі натрію, які у великій кількості містяться в оливках.
На десерт – морозиво. І хоча воно традиційно вважається шкідливим продуктом, насправді стимулює вироблення особливої речовини – серотоніну, який покращує настрій. А саме хороший настрій найбільше потрібен новорічної ночі.
Справжньою скарбницею енергії вважається банан. А високий рівень вуглеводів і низький вміст жиру сприяє зниженню рівня холестерину. Щоправда, банан – один із небагатьох фруктів, якого не варто вживати багато, якщо боїтеся за свою фігуру. А ось апельсин завдяки великій кількості вітаміну С покращує обмінні процеси, очищує печінку і нормалізує роботу кишківника.
Що будемо пити
Не будемо радити, скільки і як пити алкогольних напоїв, адже у кожного своя «доза». А подумаємо, наприклад, про соки і мінеральну воду.
Існує пряма залежність: чим більше п’ємо алкоголю і чим більше їмо, тим більше організму потрібно води. В ідеалі бажано після кожного келиха вина або якогось іншого спиртного напою випивати склянку води. У такому разі наступного дня не мучитиме важке похмілля. Адже одна з причин неприємного стану зранку – зневоднення клітин головного мозку під дією алкогольних напоїв.
Можна мінеральну воду замінити соками, у яких містяться різні вітаміни і мікроелементи. Саме вони допомагають організмові впоратися з великою кількістю їжі і одночасно захищають клітини печінки і мозку від шкідливого впливу алкоголю. Причому найкращими у цьому сенсі вважаються яблучний сік, який сприяє правильному засвоєнню масної їжі, та апельсиновий – допомагає клітинам витримати всі «приємності» святкового столу. Потім ідуть мінеральна вода, квас та газована вода.
Не будіть у собі звіра
Не приходьте ані на новорічне свято, ані на будь-які інші святкування голодними, сподіваючись, що саме так менше з’їсте калорій протягом дня. Не будіть у собі звіра! Голодний і змучений за весь день організм обов’язково візьме зі спожитого не лише «своє», але й «про запас». Тому протягом дня перед новорічним застіллям з’їжте трохи овочевого супу, риби, сиру чи йогурту.
Не назбируйте у тарілку все, що є на столі, побоюючись, що вам чогось не вистачить. Їжте все, що хочете, але окремо. Користуючись такою системою, з’їсте у півтора-два рази менше.
http://www.molbuk.cv.ua