Пироги змазують соняшниковою олією, солодкі - поливають медом. Гарячі страви доповнюють горіхами, яблуками, медом, іншими солодощами.
Вибір страв залежав від місцевих традицій і статку господарів. Але у будь-якому випадку кількість страв не повинна бути меншою за 12. У старовину сама підготовка до готування їжі враховувала число 12: вогонь у печі розпалювали дванадцятьма полінами, які запасали і сушили протягом 12 днів останнього, дванадцятого, місяця.
Дванадцять страв можуть бути символом 12 апостолів чи свідчити про побажання 12 щасливих місяців наступаючого року для всієї родини. Різдвяний Святвечір - це сімейне свято, коли вечеряти після першої зірки сідають усією родиною, щоб разом прожити наступний рік. Під час трапези не рекомендується вставати з-за столу. Вважається, що це свято не можна проводити на самоті.
З появою першої зірки накривають багатий, але пісний стіл. Святкову вечерю після молитви починають з куті, яка є основною різдвяною стравою. Господарка ставить кутю, яку всі куштують, зачерпуючи з однієї миски.
Справжню кутю готують із пшениці чи ячменю, додаючи родзинки, подрібнені горіхи, попередньо замочені в маковому молочці, мед. Макове молочко з розведеним медом додають у кутю безпосередньо перед їжею - якщо зробити це раніше, пшениця стане твердою і несмачною. Різдвяна трапеза неможлива також без узвара, приготованого із сухофруктів, зварених з медом.
abetka.ukrlife.org