Букет
      
  Реєстрація або вхід Головна    
Букет
Головна
Новини
Статті
Опитування
Анекдоти
Галерея
Погода на тиждень
Свята на тиждень
Святковий довідник
Файли
Друзі та партнери
Звязок з нами
Гумор

У школі:
— Діти, пам'ятаєте фільм "Згадати все" зі Шварценеггером про Марс — там була така жінка-мутант із трьома грудьми? Пам'ятаєте? От бачите... Це ви пам'ятаєте, а третій закон Ньютона— ні!

Google рекомендує


Кулінарний довідничок

В чому різниця між оливками і маслинами?


 Цінували плоди оливкового дерева - зелені оливки і чорні маслини - як відомо, ще з часів Старого завіту. (Не випадково, мабуть, стародавні саме оливкову гілку зробили символом перемоги!)



СПАДОК ВІКІВ

У старі часи на Кіпрі новонароджену дитину вперше поїли водою з листа олійного дерева. За давньою грецькою традицією подібний обряд гарантує, що людина все життя не знатиме спраги, як не знає його олійне дерево, що практично не вимагає поливу. Маслини з незапам'ятних часів супроводжують людство, і греки знають про це, мабуть, краще за інші народи. Не тільки народження, але і смерть людини не обходиться без чудового плоду: на Кріті зберігся звичай класти на могилу три гілки маслини.

Мешканці стародавнього Кріту обожнювали олійне дерево, і не тільки за те, що воно живе не одну сотню років, не вимагаючи поливу. Їх надихала ще й та обставина, що з мертвого дерева може вирости новий пагін, здатний знову давати плоди.

У християнстві з маслиною пов'язано зцілення тіла і душі. Стародавні греки були язичниками, нинішні греки - православні, але оливкову олію вони справно використовують з тією ж метою. Важлива роль олійного дерева відображена в таїнстві хрещення, коли священик змащує хрещеного оливковою олією - вона і дає божественне благословення. Тому в Греції поряд з купіллю завжди знаходиться судина з оливковою олією. Використовують цю олію також і на Пристрасному тижні, коли у Велику середу відбувається таїнство помазання.

Втім, крім різного роду таїнств оливкову олію споконвіку використовувалася ще і для освітлення у прямому розумінні цього слова. Геродот пише, що в Єгипті мало місце особливе свято «запалювання світильників». У Візантії церкви і монастирі освітлювали виключно за допомогою оливкової олії. Та що там Візантія! - в сучасній Греції в сільській місцевості ще на початку ХХ століття оливкова олія була єдиним джерелом світла в темний час.

Деякі історії про маслини наводять на думку про зовсім фантастичні властивості цього плоду. На острові Кріт кілька років тому велися розкопки на місці стародавнього міста, повністю зруйнованого землетрусом 3500 років тому. У одному з колодязів були знайдені кубки з маслинами. Плоди не тільки зберегли м'якоть, але і, так би мовити, «товарний вигляд»: вони були блискучими і апетитними. Правда, вже через декілька хвилин маслини загинули від дії повітря.

Мабуть мешканці міста, відчувши силу дії перших підземних поштовхів, намагалися в буквальному розумінні слова «умастити» підземних богів, і з цією метою опустили в глибокий колодязь судини з маслинами. За іронією долі, ці судини з маслинами - чи не все, що збереглося від бідолашного міста і його мешканців.

Проте невдала спроба стародавніх греків задобрити богів за допомогою маслин і оливкової олії не припиняється і до цього дня. Перш, ніж поговорити про це, слід домовитися про терміни.

МАСЛИНИ АБО ОЛИВКИ?

 У нас оливками прийнято називати зелені плоди, а маслинами - чорні. Таке розділення постійно приводить до плутанини. По-перше, існує поширене, але тому не менш помилкове уявлення про те, що ніби то маслини і оливки - це різні плоди. Насправді це, звичайно, не так.

Оливкове дерево або олива - якнайдавніша культурна рослина, що пішла з Ближнього Сходу. Це вічнозелене дерево заввишки 4-12 метрів живе 300-400 років, але на півдні Франції досить живуть дерева, яким вже понад 900 років. У квітні оливкові дерева покриваються невеликими білими квітами. А в травні утворюються зав'язі, з яких розвиваються плоди - оливки. У жовтні ці плоди (розміром з дуже дрібну сливу) змінюють отруйно-зелений колір на ніжно-трав'янистий. І на цій стадії їх вже можна збирати, і вони звуться оливками. До січня-лютого плоди оливкового дерева стають фіолетовими («баклажанового кольору»), значить, ягоди дозріли. Це вже маслини. Тоді їх збирають, оскільки вони містять в цей період максимальну кількість олії.
Tому велику частину чорних плодів використовують для приготування олії. Це і викликає плутанину: роблять олію з маслин, а називають її «оливковою». У іспанській мові, наприклад, такої суперечності не існує: тут слова «оливки» і «маслини» - синоніми.
Доречно зауважити, що в країнах, де оливи ростуть, більшою популярністю користуються саме зелені плоди, їх вважають смачнішими.

ЗБИТИ І ЗБЕРЕГТИ

 Взагалі аналогія між стародавніми часом і сьогоднішнім днем стосовно маслини простежується буквально у всьому - від відношення людей до цього плоду до техніки його збору. Зберігся стародавній візантійський рукопис з ілюстраціями, який дає уявлення про те, як це робилося півтори тисячі років назад. Чоловік палицею збиває зрілі маслини на землю, а дві жінки, повзаючи на колінах, збирають їх. Ну, так от, нічого досконалішого за минулі сторіччя людство не вигадало ні в Греції, ні в Іспанії. Єдиним нововведенням, що свідчить про науково-технічний прогрес, стало використання тривіального брезенту, який розстилають під оливковим деревом. Людина вже злітала на Місяць, винайшла атомну бомбу і клонувала овечку Доллі, але оливки з маслинами досить збирають дідівським способом. Несподіваним наслідком цієї технологічної відсталості є рідкісна можливість для сучасної людини відчути в точності той самий смак, який відчували герої Ілліади і Одіссеї.
Їсти з дерева сирі оливки хоч зеленого, хоч фіолетового кольору неможливо - страшна гіркота. Щоб позбавитися від неї, плоди миють, потім поміщають в соляний розчин - без спецій і добавок, або просто засипають сіллю. Потім консервують. Чорні витримують в розчині довше зелених.

НОВЕ - ДОБРЕ ЗАБУТЕ СТАРЕ?

У нас оливкова олія цінувалася з давніх часів і ще в початку минулого століття називалася «прованською» (від назви французької провінції Прованс, яка виробляє найбільш відоме оливкова олія). На жаль, в період існування СРСР і життя за «залізною завісою» оливкова олія була імпортним продуктом, причому досить дорогим, і в наший країні майже не вживалася. У нас відвіку і до цих пір найважливішою харчовою рослинною олією є соняшникова. Спроби ж культивувати оливкові дерева на Кавказі, в Криму або Середній Азії виявилися малоуспішними через достатньо суворий клімат. З початку 90-х років в магазинах і на ринках з'явилася велика кількість різноманітних продуктів. З'явилося у продажу разом з іншими і багато сортів оливкової олії. Проте поки в наший країні оливкова олія використовується набагато рідше за соняшникову, хоча остання значно поступається у цінних властивостях оливковій. Зате можна сказати, що в останнє десятиліття наша країна просто переживає справжній бум в захопленні маслинами і оливками. Цей нетрадиційний для нашого ринку продукт, що з'явився в широкому продажі всього кілька років тому, вже почав витісняти з розряду класичних закусок навіть кислу капусту і солоні огірки.

СМАК, КОЛІР, СОРТ

Оливкову олію отримують з м'якоті і кісточок плодів оливкового дерева (у м'якоті міститься до 57% масла, а в кісточках - до 12%). В давнину греки товкли плоди дерев'яними сандалями, як виноград на вино, потім заливали теплою водою, олію, яка спливала, знімали вручну. У наш час для отримання олії фіолетові оливки, зняті в січні, спочатку розчавлюють - кісточку разом з м'якоттю, потім поміщають під прес. Потім олію очищують, тобто готову олію відокремлюють від залишків насіння і м'якоті плодів (макухи). Ця олія і буде нерафінованою оливковою олією, отриманою шляхом холодного пресування. Це найкраща і найдорожча олія першого і другого віджиму. Вона називається - оливкова олія Extra Vergin і Vergin відповідно. Все, що буде сказане в цій статті про цілющі властивості оливкової олії, відноситься тільки до цього продукту. Інший сорт оливкової олії - рафіновану - отримують шляхом нагрівання оливкової макухи, яка залишилася від першого віджиму. Вона менш цінна. І, нарешті, найдешевшою вважається змішана олія - це суміш олій холодного віджиму і рафінованої. В світі існує багато сортів оливкової олії залежно від методу її отримання, часу збирання і місця виробництва. Відповідно до стандартів Євросоюзу, встановлених у 1991 році, олія поділяється на ці три основні категорії. Смак олії залежить від ряду чинників, у тому числі і від того, де вирощені оливки. Знавці легко відрізняють італійські олії від іспанських або французьких. Бо всі вони мають свої характерні особливості. Є олії густі і в'язкі, подібно до свіжого меду, є рідші.

Для збереження запаху, кольору і смаку оливкову олію найчастіше розфасовують в скляну тару, тоді як інші рослинні олії - в пластикову. Півлітрова пляшка нерафінованої оливкової олії Extra Vergin коштує в європейських країнах, наприклад у Франції, не менше 3-4 євро, але ціна може бути і 30 євро за пляшку. Тобто, якщо порівнювати, ціна пляшки оливкової олії цілком відповідна до ціни пляшки якісного французького вина. Проте невисока ціна не свідчить про низьку якість. Все залежить від вподобань і смаку: одним подобаються м'які олії, іншим - різкі і терпкі. Новачкові, щоб зробити вибір, доводиться перепробувати безліч сортів.

НІ З ЧИМ НЕ СПЛУТАЄШ ЙОГО!

Справжню оливкову олію досить легко відрізнити від підробок і сурогатів. По-перше, вона має вельми своєрідний запах і зеленуватий колір. По-друге, в натуральній оливковій олії (рафінованій чи ні) на холоді (після декілька годин в холодильнику) утворюються білі пластівці, які при кімнатній температурі знову зникають. Це відбувається тому, що оливкова олія містить невелику кількість твердих жирів, які при охолоджуванні застигають і дають тверді включення.

«РІДКЕ ЗОЛОТО» - СМАЧНЕ БАГАТСТВО

За свої унікальні цілющі, смакові і косметичні властивості, відомі ще стародавнім грекам, оливкову олію називали рідким золотом. Основним компонентом оливкової олії є олеїнова кислота. Ця поліненасичена жирна кислота украй необхідна нашому організму, і навіть назва свою вона отримала від оливкового дерева, з плодів якого вона була виділена. У оливковій олії її міститься близько 64% (максимальна кількість в порівнянні з іншими рослинними оліями). Для порівняння: у соняшниковій олії концентрація олеїнової кислоти складає не більше 30%. Людський організм не може сам її синтезувати, тому повинен отримувати з їжею.

ЩО В НЬОМУ ЦІННОГО?

Що традиційно вживається більшістю росіян соняшникова олія засвоюється тільки на 80%, а оливкова - практично на 100%. Ця олія краще (в порівнянні з соняшниковою) переноситься навіть людьми, що хворіють на порушення травлення, захворюваннями печінки і жовчного міхура. Більш того, таким хворим часто рекомендують приймати натщесерце ложку оливкової олії - це надає легкий жовчогінний ефект. Оливкова олія, як і інші рослинні олії, може використовуватися як м'який натуральний послаблюючий засіб. Для досягнення ефекту вранці натщесерце треба випити 1 столову ложку масла і запити стаканом злегка теплої води, видавивши туди декілька крапель лимонного соку.

Встановлено, що вживання оливкової олії - запобіжний засіб проти появи і розвитку серцево-судинних захворювань. Як підтверджено багатьма дослідженнями, антиоксиданти і поліненасичені жирні кислоти оливкової олії знижують рівень так званого «шкідливого холестерину», який засмічує артерії і прискорює можливість розвитку атеросклерозу, стенокардії і інфаркту. Здавалося, що до кінця XX століття наука дізналася все про цілющі властивості оливкової олії. І раптом світова сенсація. Дослідження учених з різних країн показали, що оливкова олія може захищати від раку молочної залози - найпоширенішої онкологічної недуги жінок. Достатньо давно було відмічено, що в країнах Середземномор'я, де традиційно багато споживають оливкову олію, невисокий в порівнянні з іншими країнами рівень захворювання на рак молочної залози.

КРАСА В ОЛІЇ

Стародавні греки до того вірили у користь оливкової олії, що натирали нею навіть статуї богів. У Греції було винайдено і перше мило шляхом змішення тальку, попелу і декількох крапель оливкової олії. А в XI столітті в середземноморських містах Марселі, Генуї і Венеції почали виробляти справжнє рідке мило на основі оливкової олії. Перші в світі парфуми також з'явилися в Стародавній Греції. У амфору з оливковою олією додавали квіти і отримували старогрецькі парфуми.

В наш час є велика кількість косметичних засобів самих різних фірм і різних країн, що виготовляються з використанням оливкової олії. Але можна її вживати і самостійно вдома. Наприклад, її можна використовувати у складі засобів для очищення шкіри, приготованих в домашніх умовах. Для цього в м'який скраб з розмолотих вівсяних пластівців, вершків, жирного сиру додати трохи меду, лимонного соку і обов'язково пару ложок оливкової олії. Щоб шкіра залишалася ніжною і пружною, дуже добре змастити все тіло оливковою олією або її сумішшю з лимонним соком або сіллю, після чого прийняти теплу ванну. Деякі косметологи пропонують знімати оливковою олією макіяж і використовувати суміш з оливкової олії і лимонного соку як ліки проти зморшок. Але все ж таки фахівці радять з обережністю вживати нерафіновану оливкову олію (а тільки вона і корисна) для шкіру обличчя, особливо чутливої, і радять розбавляти її трохи рафінованою соняшниковою, як це часто роблять француженки.

Декілька корисних порад:

- якщо розболілася голова
Не варто відразу ж ковтати пігулку, краще приготувати засіб від мігрені. Така мазь відмінно знімає біль (після десятихвилинного масажу шиї і лоба).
Рецепт: 200 грамів оливкової олії змішати з половиною стакана квіток ромашки. Після - залишити на два тижні. (Мазь, звичайно, слід заготовити заздалегідь, не чекаючи головного болю).
- якщо важко
В тому сенсі, що не на душі, а в кишечнику. Його чистота визначає нашу поведінку і стан протягом дня. Тому, якщо не виходить вчасно привести цю частину організму в порядок, необхідно призвати на допомогу чудове зілля.
Рецепт: Натщесерце прийняти ложку оливкової олії і відразу ж випити стакан води (кімнатної температури) з лимоном. Лягти під ковдру і трохи побайдикувати.
- якщо втомились ноги
Відновити стан вам допоможе гаряча ванна і подальше розтирання ніг чудовою сумішшю.
Рецепт: оливкову олію змішати з лимонним соком або есенцією лаванди в пропорціях 1:1.
- якщо шкіра вимагає догляду
Слід негайно потурбуватися про неї. Зробити це можна наступним способом. Для початку потрібного натерти тіло оливковою олією. Після - прогулятися хвилин п'ять голяком і зануритися в теплу ванну. Шовкова шкіра вам забезпечена.
Крім того, для більшої пружності тіла, варто регулярно плескатися у ванні, в яку додано трохи особливого настою.
Рецепт: півлітра олії необхідно змішати з 400 г пелюсток троянди. Через 7 днів настій готовий.
- якщо нігті зробилися крихкими
В цьому випадку рекомендується щоденна ванна з додаванням оливкової олії і лимонного соку. Ще кращого результату можна досягти, якщо регулярно змащувати руки оливковою олією і після цього надягати на ніч бавовняні рукавички. Руки гарнішають на очах, а нігті стають міцними. У зовсім складній ситуації (коли нігті тріскаються) фахівці радять щодня занурювати їх в теплу оливкову олію, а після змащувати спиртом із змістом йоду.
- якщо волосся зробилося тьмяним і ломким
Тоді необхідно використовувати кондиціонер власного приготування.
Рецепт: у половину стакана меду потрібно додати 1/4 частину стакана злегка підігрітої оливкової олії (в тому випадку, якщо волосся жирне - кількість олії треба зменшити).
Отриману суміш вітріть в шкіру голови і трохи нанесіть на волосся. Після - надіньте зігріваючий ковпак. Змити лікувальний компрес можна за 30 хвилин.
- якщо хочеться спати
І як на зло сон чомусь не приходить. Але ж відомо, що без спокійного і здорового сну, не буде краси і молодості. Тому з безсонням необхідно боротися. Допоможуть спеціалізовані ванни з додаванням набору олій.
Рецепт: ретельно змішати 30 мл оливкової олії, 20 крапель олії лаванди і 20 - сандала. Результат приголомшуючий - сон наступає миттєво.

КОЛИ КОРИСНЕ СМАЧНО!

Цей цінний продукт надихнув і просочив всю середземноморську кухню. Джерело гурманства і один з секретів італійської «Dolce vita» (дослівний переклад «солодке життя») саме в оливковій олії. Особливої популярності останніми роками набувають фаршировані оливки, яких до перебудови в наший країні у продажу просто не було. У наших супермаркетах зустрічаються оливки, начинені часником, перцем, сиром, лимоном. У середземноморських країнах можна зустріти оливки, нашпиговані і луком, і анчоусами, і тунцем, і лососем, і мигдалем, і морквою і т.п. До речі, фарширують тільки зелені оливки, а чорні маслини не терплять ніяких смакових поєднань, оскільки вони самі по собі мають інтенсивний і насичений смак і аромат.

Так історично склалося, що жителі східної частини Середземномор'я (Греції, Туреччини, Хорватії, Єгипту) віддають перевагу більше маринованим або солоним маслинам, а на заході Середземномор'я (Південній Франції, Іспанії, Італії) використовують їх як інгредієнт для приготування їжі.
Так, оливки кладуть в знамениту італійську піцу.

У Франції дрібно нарізані оливки або маслини додають до багатої фірмових соусів і потім подають до риби або м'яса. На півночі Іспанії і півдні Франції маслинами, мигдалем, грибами і петрушкою шпигують свіжу рибу. Мабуть, найбільш відомим в наший країні блюдом з додаванням оливок став класичний грецький салат.

І НАПРИКІНЦІ:

Грецький салат
 Грецький салат простий у приготуванні і смачний як в якості закуски, так і як гарнір до м'ясного або рибного блюда.
Отже, нам буде потрібно:
- сир - 200 г (можна замінити бринзою)
- помідори - 3-4 шт.
- огірки - 1-2 шт.
- болгарський перець солодкий - 1-2 шт.
- цибуля (бажано червона) - 1 головка
- сік з половини лимона
- маслини без кісточок - 80 г
- олія оливкова
- зелень - петрушка, базилік
- листя салату
- часник, сіль і чорний мелений перець на смак.

Спосіб приготування: Дно салатниці викладаємо листям салату. Крупно нарізаємо помідори, огірки, перець, цибулю - кільцями. Все акуратно викладаємо зверху на зелений салат. Грецький салат не перемішується, і тут можна проявити винахідливість - наприклад викласти скибочки перцю по великому колу, всередину покласти огірки з помідорами, або скрутити нарізані кружечками помідори навпіл - зовнішній вигляд блюда залежатиме тільки від польоту вашої фантазії.
Зверху додаємо маслини, нарізаний кубиками сир і посипаємо дрібно нарізаною зеленню. Особливу пікантність додає базилік - але можна використовувати і будь-яку іншу зелень - петрушку, кінзу. Залишилося заправити салат оливковою олією і лимонним соком, додати на смак сіль, перець - і грецький салат готовий!

Смачні тости з яловичиною
Інгредієнти на 4 персони:
- 4 невеликих шматка м'ясного філе,
- 4 скибочки сира "Хохланд" з грибами,
- 4 готових тости або така ж кількість нарізаних скибочок білого хліба,
- 1 велика цибулина,
- сіль і мелений чорний перець на смак,
- трохи гірчиці,
- свіжа зелень: петрушка, кріп, кінза, салат,
- оливкова олія.

Спосіб приготування:
Невеликий шматочок яловичої вирізки добре промити під струменем холодної води, тонко відбити, посолити, поперчити на смак. За бажання можна навіть сбризнути його лимонним соком і обмазати гірчицею. Так він вийде соковитим. Обсмажити на оливковій олії на сильному вогні до готовності приблизно протягом 5 хвилин. Із заздалегідь нарізаного білого хліба зробити тости або взяти готові. Покласти на кожен тост скибочку сира "Хохланд" із смаком грибів і шматочок обсмаженого м'ясного філе. Головку цибулі нарізати тоненькими колечками і обдати кип'ятком, щоб цибуля не гірчила. Викласти її на м'ясо, зверху покласти ще одну скибочку сира. Викласти готові тости на тарілку і поставити в НВЧ піч на 1,5-2 хвилини. перед подаванням на стіл прикрасити тости свіжій зеленню або листям салату.

Локшина з кальмарами і креветками
Продукти:
- 0,5 кг локшини;
- 80 мл оливкової олії;
- 1 ст.л. лимонного соку;
- по 0,25 ст.л. сухого часнику і цибулі;
- 1 ч.л. орегано;
- по 0,5 ч.л. чорного перцю грубого помелу і солі;
- по 225 г очищених і нарізаних тушок кальмарів і очищеного м'яса креветок;
- 1 зубчик часнику;
- 1 ст. червоного солодкого перцю;
- 1 ст.л. листя базиліка;
- 3 ст.л. петрушки;
- 80 мл свіжонатертого сиру пармезан;
- 2 ст.л. кедрових горішків.

Спосіб приготування:
Змішати половину потрібної за рецептом оливкової олії з лимонним соком і спеціями і залити отриманим маринадом кальмарів і креветки. Залишити маринуватися на годину.
Покласти в кухонний комбайн часник і солодкий перець, додати оливкову олію, яка залишилась, і зробити пюре.
Додати базилік, петрушку, сир і кедрові горішки. Перемішати до однорідної консистенції. Обсмажити креветки і кальмарів на грилі при середній температурі по 3 хвилини з кожного боку. Поки готуються морепродукти, відварити локшину в підсоленій воді, злити рідину.
Перемішати пюре з солодкого перцю і часнику з локшиною і викласти на тарілки.
Зверху покласти морепродукти і подавати до столу.

Всім смачного!

Дата публікації: 27.07.2007
Прочитано: 17748 раз





Додатково на дану тему
Кулінарний словничокКулінарний словничок
Кулінарне 'SOS'Кулінарне 'SOS'
Кавовий довідникКавовий довідник
Як фарбувати яйця натуральними фарбникамиЯк фарбувати яйця натуральними фарбниками
Афродизиакальное меню. Топ-10 афродизиаковАфродизиакальное меню. Топ-10 афродизиаков
Специи и приправыСпеции и приправы
Хто є хто?Хто є хто?
Як приготувати фреш?Як приготувати фреш?
Шашличний сезонШашличний сезон
Як вибрати сковородуЯк вибрати сковороду


[ Назад | Початок | Наверх ]
Немає коментарів. Чому б Вам не залишити свій комертар?
Ви не можете відправити коментар анонімно, будь ласка зареєструйтесь.
Останні статті
Halloween
10 ідей для ідеального Хеловіну
Подарунки на День Валентина за знаком зодіаку
Ідеї для валентинок та святкування дня свято...
Як День Святого Валентина відзначають у різни...
Де краще зустрічати Новий рік?
У чому зустрічати новий рік 2010
Тіло - це годинник
Як запобігти курортних пасток
Здорове чи дешеве: як правильно обирати дитяч...
Новини партнерів
Завантаження ...
Галерея
Картинка з галереї

Картинка з галереї

Картинка з галереї

Посміхніться

Горілка “Машина часу”! Випив - і уже завтра...

Реклама
Опитування
Зазвичай ваш сніданок...

Лише кава чи чай
Легкий, низькокалорійний
Ситний
Взагалі не їм
Інше



Результати
Інші опитування

Всього голосів: 251
Коментарів: 0
Головна |  Вверх
статистика  користувачів онлайн: 61 | користувачів сьогодні: 531 | переглянуто сторінок сьогодні: 27629 | всього сторінок переглянуто: 57602632





Використання матеріалів цього сайту тільки за умови вказання прямого гіперпосилання на першоджерело та сайти, що виконали суттєві допрацювання матеріалів (переклад, доповнення довідковими даними, тощо).
Якщо першоджерело не вказано - важати першоджерелом і вказувати пряме гіперпосилання на сайт http://buket.ck.ua



© 2006-2008 студія GVM
рекламна підтримка: черкаська рекламна мережа

Генерація сторінки: 0.010 сек. і 10 запитів до бази даних за 0.002 сек.
Web site engine code is Copyright © 2006 by SLAED CMS. All rights reserved.