Букет
      
  Реєстрація або вхід Головна    
Букет
Головна
Новини
Статті
Опитування
Анекдоти
Галерея
Погода на тиждень
Свята на тиждень
Святковий довідник
Файли
Друзі та партнери
Звязок з нами
Гумор

- Ти бачив сон про мавпочок і бегемота?
- Ні, не бачив.
- Обов'язково подивися. Класний сон!

Google рекомендує


Кулінарний довідничок

Чай, що пробуджує душу


 Простота й умиротворення: чайні традиції Сходу відкривають вікно у сиву давнину й у власний розум.



Тут доречне стародавнє прислів'я, згідно з яким у повсякденному житті потрібні сім предметів першої необхідності: паливо, рис, масло, сіль, соєвий соус, оцет і чай.

Чому ж чай такий важливий? Це всього лише гарячий напій чи щось більше?

У світі існує велика кількість традицій: від вечірніх чаювань в англійському стилі до передачі по колу гарбуза-горлянки для заварки мате (парагвайський чай) - у Парагваї. Але тільки в Азії чай настільки глибоко укорінився в культурі, що було створено унікальний східний заклад: чайний будиночок.

Чи є там щось, чого нам не вистачає у повсякденному житті? Я захотів довідатися про це більше. Моїм співрозмовником став Етан Хуан із чайного будиночка в Оттаві.

Стан душі

"Під час чайної церемонії ми звичайно не розмовляємо", - пояснив Хуан.

Справжні чайні майстри ретельно готують як сам чай, так і навколишнє середовище - "рослини, музику, саму атмосферу".

Вся церемонія є медитативною й "дуже простою".

Ця традиція сягає корінням у давнину, коли все суспільство приділяло велику увагу очищенню душі, знаходженню спокою в серці, повазі до інших людей та регулюванню енергії тіла.

Сучасні чайні будиночки часто виконують функцію популярних місць для спілкування, як кав’ярні на Заході, але в той же час існують інші, більш традиційні. Можливо, не випадково, чайні будинки є всюди на Тайвані, де найкраще збереглася найбагатша 5000-літня культура Китаю.

Чайний будиночок є острівцем спокою й дозволяє кинути скороминущий погляд у минуле серед суєти сучасного життя.

"Кажуть, що це інший світ"

Ідеальний розмір чайника

За словами Хуана, найважливіша річ у цій справі - це температура води. Ті з нас, хто звик до західного чаю, вживають киплячу або воду, яка щойно закипіла.

"Цього не можна робити з китайським чаєм; кипляча вода зробить чай гірким"- говорить Хуан. Температура води повинна бути близько 70 градусів для зеленого чаю, і 80-90 градусів - для оолонга (сорт китайського чаю). Деякі тайванці кладуть чайні листи в холодну воду, а потім ставлять у холодильник на ніч.

Ще один момент на замітку новачкам - східний чай звичайно потрібно дуже швидко заварювати (близько 30 секунд для дрібнолистого чаю і біля хвилини для крупнолистого).

"От чому китайський чайник маленький, а англійський - великий, - пояснює Хуан. - Якщо ви візьмете великий чайник і не зможете випити все, то чай стане міцним".

Що стосується самого чаю, то існує багато його різновидів. Серед найпопулярніших сортів - "високогірний чай", виготовлений з листів, вирощених на великих височинах, що надає чаю особливого смаку.

"Листя росте повільно, але всмоктує в себе більше природних речовин... ти відчучуваєш дійсно багатий смак".

Повернення додому

Поки ми сидимо, потягуємо чай і розмовляємо, мої думки перенеслися далеко в минуле. Чи був смак чаю іншим у давні часи? Змінився чай чи змінилися ми? Невже ми дійсно настільки розумні, що зараз можемо заварювати чай на ходу, за кілька секунд у квартирі, використовуючи пакетик чаю і воду з мікрохвильової печі.

Ми стали знавцями високих технологій, але, можливо, ми забули про внутрішній зміст. Щирі речі прості.

Я відчуваю гірку радість, таке почуття, начебто знову відкрив для себе те, що було колись загублене, і відчуваю ясний розум і спокійне серце. Це почуття йде зсередини, але чай так само відіграє свою роль.

Китайський поет Лу Тун більше тисячі років тому написав такі рядки у своїй поемі "Сім чашок сподіваючись":

"Перша чашка змочує горло й губи,

Друга - забирає самітність і смуток,

Третя чашка забирає втому з мого розуму, який щойно вивчив 5000 сувоїв,

Четверта чашка викликає легкий піт, що розвіює через пори будь-яке життєве горе.

П'ята чашка отчищує м'язи й кістки,

У той час як шоста очищує мені шлях у божественний, безсмертний світ.

Дивлячись на сьому чашку, я розумію, що не можу більше пити, а лише відчуваю під долонями легкий подув освіжаючого бризу".

Я не розраховував на це, але тонкий смак і глибокий спокій залишалися зі мною ще довгий час після мого повернення додому.
http://www.epochtimes.com.ua

Дата публікації: 19.07.2007
Прочитано: 2422 раз





Додатково на дану тему
Кулінарний словничокКулінарний словничок
Кулінарне 'SOS'Кулінарне 'SOS'
Кавовий довідникКавовий довідник
Як фарбувати яйця натуральними фарбникамиЯк фарбувати яйця натуральними фарбниками
Афродизиакальное меню. Топ-10 афродизиаковАфродизиакальное меню. Топ-10 афродизиаков
Специи и приправыСпеции и приправы
Хто є хто?Хто є хто?
Як приготувати фреш?Як приготувати фреш?
Шашличний сезонШашличний сезон
Як вибрати сковородуЯк вибрати сковороду


[ Назад | Початок | Наверх ]
Немає коментарів. Чому б Вам не залишити свій комертар?
Ви не можете відправити коментар анонімно, будь ласка зареєструйтесь.
Останні статті
Halloween
10 ідей для ідеального Хеловіну
Подарунки на День Валентина за знаком зодіаку
Ідеї для валентинок та святкування дня свято...
Як День Святого Валентина відзначають у різни...
Де краще зустрічати Новий рік?
У чому зустрічати новий рік 2010
Тіло - це годинник
Як запобігти курортних пасток
Здорове чи дешеве: як правильно обирати дитяч...
Новини партнерів
Завантаження ...
Галерея
Картинка з галереї

Картинка з галереї

Картинка з галереї

Посміхніться

Зима, ліс, падає сніг. По лісі ходить нервовий ведмідь. То ялинку зламає, то дерево копне, то на вовка накричить... короче, весь в гніві. Ходить і бурмоче: "Блін, ну нашо я в вересні каву пив???"

Реклама
Опитування
Як Ви реагуєте на нахабність?

в душі злюсь, але поводжу себе стримано
зроблю зауваження
не звертаю уваги
нахабнію у відповідь
лаюсь, сварюсь
такі люди слів не розуміють, пускаю в хід кулаки
свій варіант



Результати
Інші опитування

Всього голосів: 214
Коментарів: 1
Головна |  Вверх
статистика  користувачів онлайн: 58 | користувачів сьогодні: 530 | переглянуто сторінок сьогодні: 26625 | всього сторінок переглянуто: 57664254





Використання матеріалів цього сайту тільки за умови вказання прямого гіперпосилання на першоджерело та сайти, що виконали суттєві допрацювання матеріалів (переклад, доповнення довідковими даними, тощо).
Якщо першоджерело не вказано - важати першоджерелом і вказувати пряме гіперпосилання на сайт http://buket.ck.ua



© 2006-2008 студія GVM
рекламна підтримка: черкаська рекламна мережа

Генерація сторінки: 0.010 сек. і 10 запитів до бази даних за 0.002 сек.
Web site engine code is Copyright © 2006 by SLAED CMS. All rights reserved.