Букет
      
  Реєстрація або вхід Головна    
Букет
Головна
Новини
Статті
Опитування
Анекдоти
Галерея
Погода на тиждень
Свята на тиждень
Святковий довідник
Файли
Друзі та партнери
Звязок з нами
Гумор

Сьогодні у в'язниці свято - день випускника. У такий спосіб начальство намагається заманити ув'язнених після Дня відкритих дверей.

Google рекомендує


Кулінарний довідничок

Ах, шоколад


 Сьогодні ніхто не може достеменно сказати, хто саме, де і коли вперше спробував шоколад. Відомо лише те, що зараз це чи не найулюбленіший продукт на планеті. Він приносить радість усім: дітям і дорослим, чоловікам і жінкам. Сировиною для виготовлення шоколаду є зерна дерева theobroma cacao, що у перекладі з грецької означає "їжа богів". Древні ацтеки шанували какао-дерево і навіть використовували його боби як гроші. Вони вважали це дерево джерелом сили та багатства і призначили свого бога Кветцалькоатля його охоронцем.



Ацтеки помітили, що коли зерна какао роздробити в пасту і додати до них певні спеції, то можна отримати освіжаючий і смачний напій. Щоправда, напій цей тоді був дуже гірким.

У Європу майбутній шоколад потрапив на початку 16 ст. У 1502 році Христофор Колумб вчетверте висадився біля берегів Америки, а місцеві жителі пригостили його своїм дорогоцінним какао-нектаром. Однак великому мореплавцю його смак не сподобався, на відміну від іспанського конкістадора Ернана Кортеса. У завойованій ним столиці ацтеків Теночтітлані, у підвалах величного замку Монтесума, були виявлені великі запаси засушених бобів. Після повернення в Іспанію Кортес подарував какао та рецепти приготування напою самому королю. На зміну мексиканській назві "чокотатль" прийшло романське "шоколад" і вже незабаром він став улюбленим напоєм іспанської знаті. Слід сказати, що іспанці дещо змінили рецепт шоколаду, додаючи в нього цукор, корицю і мускатні горіхи. Місцевий історик Овьєдо у 16 столітті писав: " Лише багата та благородна людина могла дозволити собі пити шоколад, тому що вона буквально пила гроші. Какао-боби як валюту використовували усі нації. За 100 зернин какао можна було придбати хорошого раба..."

З початку наступного, 17-го, сторіччя шоколад потрапляє у інші країни Європи. Завдяки мандрівнику Франческо Кареті про цей диво-напій дізналася Італія. Контрабанда цим продуктом активно йшла у Нідерландах, а німецький імператор Карл V навіть вимагав монополії на какао. І все ж головний внесок у поширення шоколаду в Європі внесла донька іспанського короля Філіпа ІІІ Анна Австрійська.

 У 1659 році француз Давід Шаю відкрив першу у світі шоколадну фабрику, а з 1674 року какао стали додавати у кондитерські вироби-рулети і торти. Поступово шоколад посів чільне місце у житті європейців. Про нього складали легенди ( так вважалось, що перше какао-дерево виросло у райському саду), його оголосили панацеєю від усіх захворювань та найкращим засобом для сексуального збудження. Водночас, його використовували і у недобрих цілях: напій какао мав сильний аромат та гіркуватий присмак, тож у нім часто розводили отруту. Цілий ряд політичних вбивств того часу - "шоколадні".

У католицької церкви навіть виникло питання, можна чи не можна вживати какао під час посту. Питання вирішив Папа Пій V. Коли йому дали спробувати гіркі какао-зерна, він промовив: "І хто ж буде їсти таку гидоту? А хто хоче, хай їсть!" Так какао було офіційно допущене до вживання самим Папою Римським.

У середині 18 ст. у Франції відкрилися перші кондитерські заклади, які дуже швидко стали популярнішими за кавові та чайні салони. У 1798 році у Парижі їх нараховувалося уже 500, а у Британії відкрилися знамениті заклади під назвою "Шоколадний Дім". Загалом до початку 19 ст. шоколад вживали лише у рідкому стані, і лише у 1819 році швейцарець Франсуа Луї Кає створив першу у світі тверду плитку шоколаду. Ще один переломний момент в історії шоколаду настав у 1875 році, коли швейцарець Даніель Петер винайшов принципово новий його вид - молочний. А необхідний для його виробництва молочний порошок йому постачав інший відомий швейцарський кондитер - Анрі Нестле. Вже у 1929 році компанія "Нестле", об'єднавшись із фірмами Петера, Кохлера і Кає, стала найбільшим виробником знаменитого швейцарського шоколаду.

Сьогодні кількість виробників шоколаду становить кілька тисяч, а число його прихильників та споживачів - мільярди. Гадаємо, до числа таких належите і ви.

http://buket.ck.ua

Дата публікації: 22.06.2007
Прочитано: 3519 раз





Додатково на дану тему
Кулінарний словничокКулінарний словничок
Кулінарне 'SOS'Кулінарне 'SOS'
Кавовий довідникКавовий довідник
Як фарбувати яйця натуральними фарбникамиЯк фарбувати яйця натуральними фарбниками
Афродизиакальное меню. Топ-10 афродизиаковАфродизиакальное меню. Топ-10 афродизиаков
Специи и приправыСпеции и приправы
Хто є хто?Хто є хто?
Як приготувати фреш?Як приготувати фреш?
Шашличний сезонШашличний сезон
Як вибрати сковородуЯк вибрати сковороду


[ Назад | Початок | Наверх ]
Немає коментарів. Чому б Вам не залишити свій комертар?
Ви не можете відправити коментар анонімно, будь ласка зареєструйтесь.
Останні статті
Halloween
10 ідей для ідеального Хеловіну
Подарунки на День Валентина за знаком зодіаку
Ідеї для валентинок та святкування дня свято...
Як День Святого Валентина відзначають у різни...
Де краще зустрічати Новий рік?
У чому зустрічати новий рік 2010
Тіло - це годинник
Як запобігти курортних пасток
Здорове чи дешеве: як правильно обирати дитяч...
Новини партнерів
Завантаження ...
Галерея
Картинка з галереї

Картинка з галереї

Картинка з галереї

Посміхніться

Зима, ліс, падає сніг. По лісі ходить нервовий ведмідь. То ялинку зламає, то дерево копне, то на вовка накричить... короче, весь в гніві. Ходить і бурмоче: "Блін, ну нашо я в вересні каву пив???"

Реклама
Опитування
Як Ви реагуєте на нахабність?

в душі злюсь, але поводжу себе стримано
зроблю зауваження
не звертаю уваги
нахабнію у відповідь
лаюсь, сварюсь
такі люди слів не розуміють, пускаю в хід кулаки
свій варіант



Результати
Інші опитування

Всього голосів: 214
Коментарів: 1
Головна |  Вверх
статистика  користувачів онлайн: 52 | користувачів сьогодні: 536 | переглянуто сторінок сьогодні: 26989 | всього сторінок переглянуто: 57664618





Використання матеріалів цього сайту тільки за умови вказання прямого гіперпосилання на першоджерело та сайти, що виконали суттєві допрацювання матеріалів (переклад, доповнення довідковими даними, тощо).
Якщо першоджерело не вказано - важати першоджерелом і вказувати пряме гіперпосилання на сайт http://buket.ck.ua



© 2006-2008 студія GVM
рекламна підтримка: черкаська рекламна мережа

Генерація сторінки: 0.010 сек. і 10 запитів до бази даних за 0.002 сек.
Web site engine code is Copyright © 2006 by SLAED CMS. All rights reserved.