Букет
      
  Реєстрація або вхід Головна    
Букет
Головна
Новини
Статті
Опитування
Анекдоти
Галерея
Погода на тиждень
Свята на тиждень
Святковий довідник
Файли
Друзі та партнери
Звязок з нами
Рекомендуємо
Гумор

- Коли мій тато мив посуд, його засмоктав зливний отвір і випустив у сусідську ванну в той момент, коли там милася тітка Ніна. Принаймні так він сказав мамі...

Google рекомендує
Кулінарний довідничок

Кавовий довідник


 Все про каву: сорти, термінологія...



ЯВА, АРАБІКА ЯВА
Java, Java Arabica - на відміну від решти сортів Індонезійської кави, що вирощуються на маленьких фермах і часто проходять примітивну обробку, сорти Яви вирощуються на великих фермах або господарствах, в основному державних, і проходять вологу обробку сучасними методами. Кращі сорти мають дещо менш виражені багаті характеристики, характерні для інших сортів кави Індонезії, але зазвичай мають меншу щільність напою і бІльшу кислотність. Олд Ява (Old Java), Олд Гавенмент (Old Government) і Олд Браун (Old Brown) - сорти кави з Яви, що імітують характеристики букету яванської кави, яка проходила вимушену процедуру старіння під час тривалого перевезення до Європи на торгових кораблях в 18 і 19 століттях.

ЯМАЙКА
Jamaica - Ямайка Блу Маунтін є збалансованим, класичним сортом кави з багатим ароматом, високою щільністю, насиченістю напою, і рівною яскравою кислинкою. Ці характеристики і відносна рідкість кави зробили його одним з найзнаменитіших сортів кави в світі. Те, наскільки цей сорт нині заслуговує на таке визначення, є предметом суперечки між імпортерами. Вирощувані на невеликій висоті сорти ямайської кави - Ямайка Гай Маунтін (Jamaica High Mountain) - зазвичай володіють меншою кислотністю і насиченістю, щільністю напою. Решта сортів кави Ямайки не є примітними.

ХАРРАР
Harrar - краща ефіопська кава, що пройшла суху натуральну обробку. Вирощується в східній Ефіопії поряд з містом Харрар. Зазвичай достатньо легкий, не дуже насичений сорт (light-bodied), але ароматний з складною винною, фруктовою або квітковою кислинкою. Часто замінює сорт Йемен в суміші Мока-ява.

ХЕРЕДІА
Heredia - ринкова назва якісного коста-ріканського сорту арабіки.

ХОРОШЕ ТВЕРДЕ ЗЕРНО
Good Hard Bean - категорія коста-ріканського кави, вирощеної на висоті від 3300 до 3900 футів (1000 - 1200 метрів) над рівнем моря.

ХОДЕЙДА
Hodeidah - Йеменська кава, що експортується, є сумішшю багатьох місцевих сортів, продається на міжнародному ринку під загальною назвою Ходейда і цінується надзвичайно високо.

ЦЕЛЕБЕС
Celebes - Колишня назва Сулавесі (Sulawesi). Кава, вирощена на острові Сулавесі, Індонезія, в основному в районах Торайя або Калоссі в південно-східному нагір'ї.

ЦИКОРІЙ
Chicory - корінь ендівія, обсмажений і змелений. Змішується з кавою при обсмажуванні Ново-орлеанської кавової суміші.

ЧАНЧАМАЙО
Chanchamayo - ринкова назва високоякісної кави з центральної південної частини Перу.

ЧІАПАС
Chiapas - район в південній частині Мексики, в якому вирощується кава. Найкращі сорти кави Чіапас вирощуються в південній частині штату на кордоні з Гватемалою, і можуть мати ринкову назву Тапачула (Tapachula) на честь міста з аналогічною назвою.

ЧІПІНГА
Chipinga - Регіон в східній частині Зімбабве, в якому вирощується найкраща кава цієї країни.

ЧИСТОТА СМАКУ
Clean - термін, використовуваний при дегустації (каппінгу) кави. Позначає зразок кави, яка не містить дефектів у букеті. Всі смакові компоненти відчуваються в чистому вигляді, без домішок і півтонів; у різних місцях ротової порожнини смак залишається одним і тим же; часто спостерігається у сортів кави Коста-Ріки.

ШВЕЙЦАРСЬКИЙ ПРОЦЕС ДЕКОФЕЇНІЗАЦІЇ
Swiss Water Process - Запатентований і зареєстрований метод видалення кофеїну із зеленого зерна з використанням гарячої води, пари і активованого вугілля на відміну від методів видалення кофеїну з використанням хімічних речовин і розчинників. Сьогодні цей метод вважається найякіснішим і нешкідливим. Метод полягає у використанні насиченою розчинними елементами кавового зерна води для занурення в неї зеленого зерна і подальшого розчинення в ній більшої частини кофеїну, який потім віддаляється з розчину, при цьому всі необхідні для аромату і смаку кави елементи зерна залишаються в зерні.

ЦИТРУСОВИЙ ПРИСМАК
присмак і аромат натурального соку цитрусових, що пояснюється високою кислотністю; дуже бажаний для високоякісних сортів; означає приналежність кави до найкращих сортів; виявляється у зерен, вирощених на великій висоті над рівнем моря. Дегустаційний термін

ЧОРНОСМОРОДИНОВИЙ ПРИСМАК
смак, що нагадує ягоди чорної смородини, є незначна кислинка, але з оксамитовими півтонами, не властивими кислим сортам кави з цитрусовим присмаком; термін не знижує якість кави.

ШОКОЛАДНИЙ ПРИСМАК
справжній шоколадний присмак натуральних бобів какао; часто зустрічається у деяких сортів кави Австралії, Ефіопії і Нової Гвінеї.

УГАНДА
Кава - найважливіша експортна культура Уганди, котра дає щорічно від 50 до 90% інвалютних надходжень. В основному тут вирощуються сорти робусти, яка займає понад 80% всієї площі кавових плантацій. Уганда - один з головних її виробників у світі. Кращу каву арабіку збирають на північному сході уздовж кенійського кордону - в районі гір Елгон і Бугізу (Bugisu) і на заході - в районі гори Рувензорі (Ruwensori). Це типово африканська кава з винними тонами в ароматі. Нагадує кенійську каву на смак, але легша за неї по насиченості.

УЄУЄТЕНАНГО
Huehuetenango - один з кращих сортів кави Гватемали.

ФІЛІППІНИ

Кава була завезена в цю країну на початку XVIII століття, а до кінця XIX сторіччя країна вже займала четверте місце в світі за її експортом. Але пізніше хвороба кавових дерев привела до того, що незабаром на Філіппінських островах їх майже не залишилося. Сьогодні тут вирощують арабіку, ліберіку, робусту і эксцельза-каву. Арабіка, що збирається на високогірних плантаціях, має прекрасні характеристики. Філіппіни нагадують в кавовому бізнесі сплячого гіганта: у країни величезний нереалізований потенціал у виробництві кави, і їй передбачають велике майбутнє в цій справі.

ФЕРМЕНТАЦІЯ
Fermentation - важливе, але заплутане кавове визначення, що має кілька значень: 1) Як позитивний елемент вологої обробки кавових плодів, ферментація позначає етап, при якому м'якоть відділяється ензімами від зерна в оболонці під час вимочування в резервуарах. Якщо в резервуар заливається вода, процес називається вологою ферментацією, якщо вода не заливається - сухою ферментацією. 2) У каппінгу, при дегустації кави, термін «ферментація» використовується для визначення ряду відносних дефектів, що виникають в процесі ферментації цукрів у кавових плодах. В даному випадку ферментність у кавовому напої може коливатися від солодкого, компостного, фруктового - до гнилого грубого, цвілого або лікарського присмаку.

ФРАНЦУЗЬКЕ ОБСМАЖУВАННЯ
Глибоке обсмажування, іспанське обсмажування (French Roast, Heavy Roast, Spanish Roast) - кава, обсмажена значно темніше за американське обсмажування. Може розрізнятися за кольором від темно коричневого (дивися обсмажування Еспрессо) до майже чорного (дивися Темне Французьке обсмажування), і за смаковим букетом - від багатого гірко - солодкого до горілого, перепаленого.

ФРЕНЧ-ПРЕС
Кавоварка плунжерного типу (French Press, Plunger Pot) - метод заварювання, при якому кавова гуща в колбі для заварювання уручну віджимається і відділяється від готового напою.

ФРУКТОВИЙ ПРИСМАК
ним часто відрізняються хороші сорти арабіки; імітує смак багатьох фруктів і ягід; завжди супроводжується дещо підвищеною кислотністю. Підвищує якість кави, але іноді з'являється у зерен, що пройшли дуже тривалу ферментацію плодів.

Наступна сторінка (2/6)

Дата публікації: 27.03.2007
Прочитано: 5336 раз



Додатково на дану тему
Кулінарний словничокКулінарний словничок
Кулінарне 'SOS'Кулінарне 'SOS'
Як фарбувати яйця натуральними фарбникамиЯк фарбувати яйця натуральними фарбниками
Афродизиакальное меню. Топ-10 афродизиаковАфродизиакальное меню. Топ-10 афродизиаков
Специи и приправыСпеции и приправы
Хто є хто?Хто є хто?
Як приготувати фреш?Як приготувати фреш?
Шашличний сезонШашличний сезон
Як вибрати сковородуЯк вибрати сковороду
Кухонний помічникКухонний помічник
[ Назад | Початок | Наверх ]
Немає коментарів. Чому б Вам не залишити свій комертар?
Ви не можете відправити коментар анонімно, будь ласка зареєструйтесь.
Останні статті
Halloween
10 ідей для ідеального Хеловіну
Подарунки на День Валентина за знаком зодіаку
Ідеї для валентинок та святкування дня свято...
Як День Святого Валентина відзначають у різни...
Де краще зустрічати Новий рік?
У чому зустрічати новий рік 2010
Тіло - це годинник
Як запобігти курортних пасток
Здорове чи дешеве: як правильно обирати дитяч...
Новини партнерів
Завантаження ...
Галерея
Картинка з галереї

Картинка з галереї

Картинка з галереї

Посміхніться

- Я прошу руки вашої дочки.
- А у вас що своєї руки немає?
- Є, але вона змучилась..

Реклама
Опитування
Чи потрібні опитування на сайті?

Так, звичайно. Це корисно
Скоріше так. Але не варто зловживати
Скорше ні. Це - зайва втрата часу
Абсолютно не потрібні.
Набридло - на усіх порталах одне й те саме!
Мені взагалі однаково



Результати
Інші опитування

Всього голосів: 887
Коментарів: 0
Головна |  Вверх
статистика  користувачів онлайн: 63 | користувачів сьогодні: 809 | переглянуто сторінок сьогодні: 4410 | всього сторінок переглянуто: 106256296




Використання матеріалів цього сайту тільки за умови вказання прямого гіперпосилання на першоджерело та сайти, що виконали суттєві допрацювання матеріалів (переклад, доповнення довідковими даними, тощо).
Якщо першоджерело не вказано - важати першоджерелом і вказувати пряме гіперпосилання на сайт http://buket.ck.ua



© 2006-2008 студія GVM
рекламна підтримка: черкаська рекламна мережа

Генерація сторінки: 0.038 сек. і 20 запитів до бази даних за 0.033 сек.
Web site engine code is Copyright © 2006 by SLAED CMS. All rights reserved.