Тут дуже популярні “яйця” з шоколаду або цукру – великі й малі. Ще тут люблять робити гостинці у формі кролика або рідкісної тубільної тварини цього континенту – bilby. За традицією, великоднє меню австралійців складається зі смаженої баранини, яловичини або курчати зі смаженими овочами, схожими на картоплю, моркву, кабак, квасолю, горох або broccholi. На десерт подають традиційну солодку австралійську великодню страву – Pavlova – це торт із безе, прикрашений фруктами, ківі, полуницями, ананасами й мандаринами. Дуже популярні солодкі гарячі булочки (Hot Cross Bun), що їх австралійці їдять на сніданок великоднього ранку перед неодмінним відвідуванням церкви. Великдень в Австралії – то час, коли багато австралійських родин виїздять на природу.
БОЛГАРІЯ
За традицією цієї країни на Великдень багато писанок викладають довкола великої святкової хлібини. Болгари “цокаються” писанками доти, поки на одному з них не з’явиться тріщина, і бажають при цьому одне одному успіху. Найвдатнішим вважається той, у кого великодня писанка найдовше залишиться ціла.
ШВЕЦІЯ
Великдень не таке значне свято для шведів, як Різдво, але у школах його починають святкувати ще за тиждень до настання. Діти та їхні вичтелі згадують і говорять про те, що Ісус помирав, а потім воскресав із мертвих. Мешканці Швеції прикрашають до Великодня свої домівки великодніми квітниками – жовтого, зеленого та білого кольору. У своїх оселях шведи всюди ставлять жовтих курчат, обряджених кольоровим чепурним пір’ям. Шведи їдять на Великдень майже те саме, що й на Різдво, але цього разу набагато більше уваги приділяють цукеркам та іншим ласощам. Писанки вони роблять із картону, а всередину кладуть велику гарну цукерку.
НІМЕЧЧИНА
Великодню передує Страсна п’ятниця. Багато які німці неодмін¬но їдять рибу цього дня. Ніхто в Німеччині не мусить працювати ані в п’ятницю, ані в суботу, що передують Великодню. А суботнього вечора в різних населених пунктах Німеччини влаштовують велике Великоднє багаття. Це дуже популярний захід, і дуже багато хто приходить подивитися на це багаття – символ кінця зими та згоряння всіх поганих почуттів. Ранок Великодня кожна родина в Німеччині провадить вкупі за сніданком. Батьки напередодні ховають корзини з ласощами, писанками й невеличкими дарунками. Після сніданку вони кажуть дітям: “Великодній зайчик заховав від вас корзини, ви мусите їх знайти”. Діти шукають їх по всій оселі, і це дуже весела мить святкового дня. У другій половині Великодня сім’ї відвідують друзів і родичів, де п’ють разом чай.
МЕКСИКА
Великодні свята в Мексиці тривають майже два тижні й мають характер народних гулянь. Великодні танці загальновідомі. Над вулицями висять гірлянди зі строкатого паперу. Відбуваються дві театралізовані процесії Страсної п’ятниці. В першій половині дня мальовнича хода символізує ту мить, коли римські солдати приводять Ісуса до місця розп’яття. У другій половині дня – чорну, мовчазну процесію розп’яття.
ФІЛІПІНИ
Коли великоднього ранку б’ють церковні дзвони, батьки високо піднімають маленьких дітей над головою. Вони сподіваються, що це принесе щастя їхнім малюкам.
ЯК ПРИКРАСИТИ СТІЛ НА ВЕЛИКДЕНЬ І ПІДГОТУВАТИ ПОДАРУНКИ?
Головною окрасою столу є, звичайно, паски. Якщо ви купили паски в магазині, не полінуйтеся прикрасити їх домашньою глазур'ю і рясно посипати різнобарвним цукром. Тоді навіть магазинні паски виглядатимуть оригінально.
Якщо ви зробили сирну паску в спеціальній формі, та ще за нашим рецептом – паска буде головною окрасою вашого столу. Прикрасьте хрест на пасці різнобарвними цукатами, на паски поставте червоні свічки, під тарілочки виріжте паперові кольорові серветки.
До освячення великодніх страв у храмі приготуйте картонні коробки, прикрасьте їх різнобарвними паперовими серветками. Підберіть спеціальні кошички або картонки для того, щоб покласти у них подарунки для дітей з дитячого будинку. У церкві у Великодні дні завжди є можливість передати подарунки дітям і бідним. На ручку кошика або коробочки можна прикріпити штучного метелика, пташку або квітку.
До великоднього столу, як правило, збирається багато рідних і друзів. Постарайтеся кожному приготувати великодній подарунок: красиве яєчко і маленьку пасочку.
ПАСКИ
Для випічки пасок використовують спе¬ціальні металеві високі циліндричні форми з товстої жерсті, але при їх відсутності можна використовувати металеві алюмінієві каструлі місткістю 1-1,5 л, але не більші, тому що в духовці тісто може не пропектися. У старовину ж виготовляли паски у відерних формах для пасок, випікаючи їх, зрозуміло, у російській печі.
Готові паски прийнято рясно прикрашати глазурами, символічними написами, горіхами, цукатами або кольоровим цукровим мачком і фарбованим пшоном. Це кольорове посипання – ознака класичної паски.
ПАСКА ВЕЛИКОДНЯ З ЦУКАТАМИ
Для готування паски вам будуть потрібні:
– борошно – 5,5 склянки
– дріжджі – 50 г
– молоко – 1-1,5 склянки
– яйце (жовтки) – 10 шт.
– яйце (білки) – 3 шт.
– цукор – 1 склянка
– олія вершкова – 250-300 г
– ізюм (без кісточок) – 1/2 склянки
– коньяк – 1-2 ст. л.
– цукати – 1-2 ст. л.
– цедра лимона – 3 ч. л.
– або кардамон – 1 ч. л.
– або мускатний горіх (тертий) – 1 ч. л.
– ванільний цукор – 3-4 ч. л.
– сіль – за смаком
Заваріть 1/2 склянки борошна в 1/2 склянки киплячого молока, розмішайте до одержання еластичної маси. Дріжджі розведіть у 1/2 склянки теплого молока, змішайте з 1/2 склянки борошна і поставте в теплому місці приблизно на 10 хвилин. Потім приготуйте дріжджову суміш, з'єднавши одержане тісто з розведеними в молоці дріжджами, розмішайте її, накрийте рушником і поставте в тепле місце для підйому. Жовтки, цукор, сіль зітріть в однорідну масу і збийте добела. Половину цієї заливки влийте в дріжджову суміш, додайте чверть склянки борошна, вимісіть, дайте підійти протягом 1 години, потім долийте другу половину заливки і додайте ще 5 склянок борошна. Місіть тісто доти, поки воно не буде відставати від рук.
До готового тіста влийте поступово невеликими порціями розтоплене вершкове масло, вимісіть, додайте прянощі, коньяк і дайте тісту підійти вдруге. Після вторинного підняття осадіть тісто до первинного положення, додайте в нього 1/6 склянки ізюму, цукати, попередньо обвалявши їх у борошні, і дайте тісту ще раз підійти. Підготовлене таким чином тісто залийте в посипані борошном форми до половини, засипте зверху ізюмом і цукатами, що залишилися, і дайте піднятися. Обмажте яєчним жовтком і поставте в духовку на 45 хвилин.
З білків і цукру зробіть глазур і прикрасьте нею паску.
ПАСКА ЦАРСЬКА
Для рецепту Вам будуть потрібні:
– дріжджі – 50 г
– вершки – 3 склянки
– борошно – 6 склянок
– олія вершкова – 200 г
– цукор – 1 склянка
– яйце (жовтки) – 15 шт.
– кардамон – 20 зерен
– мускатний горіх – 1 шт.
– подрібнений мигдаль, цукати, ізюм – за смаком
Розвести дріжджі в 1 склянці теплих вершків, всипати 3 склянки борошна і поставити опару. Коли опара підніметься, додати до неї розтерті з вершковим маслом і цукровим піском яєчні жовтки, додати ще 3 склянки борошна, 2 склянки вершків, товчений кардамон, мускатний горіх, мигдаль, нарізані цукати та ізюм. Добре вимісіть тісто і залиште підніматися, після чого покладіть його в змазану олією і товченими сухарями форму. Наповнити форму до половини, дати тісту знову піднятися і поставити в духовку з несильним жаром.
КРАШАНКИ
На Великдень прийнято фарбувати яйця різними фарбами, але серед різнобарвних яєць центральне місце належить яскравим червоним яйцям. Чому? Історія зберегла нам такий переказ. Після воскресіння Ісуса Христа учні його і послідовники розійшлися по різних країнах, усюди розпо¬відаючи радісну звістку про те, що більше не треба боятися смерті. Її переміг Христос, Рятівник світу. Він воскрес Сам і воскресить кожного, хто повірить Йому і буде любити людей так, як любив Він.
Марія Магдалина насмілилася прийти з цією звісткою до самого римського імператора Тіверія. Тому що до імператора не прийнято було приходити без подарунків, а Марія нічого не мала, вона прийшла з простим курячим яйцем. Звичайно, вибрала вона яйце зі значенням. Яйце завжди було символом життя: у міцній шкаралупі знаходиться сховане від очей життя, яке у свій час вирветься з вапняного полону у вигляді маленького жовтого курчати.
Але коли Марія стала говорити Тіверію про те, що Ісус Христос також вирвався зі смертельних оков і воскрес, імператор тільки розсміявся: «Це так само неможливо, як твоєму білому яйцю перетворитися на червоне». І не встиг Тіверій закінчити фразу, як яйце в руках Марії Магдалини стало зовсім червоним.
З тих пір на згадку про цю подію, яка символізує нашу віру у Воскреслого Господа, ми й фарбуємо яйця.
ЯК ЇХ ФАРБУВАТИ
Для фарбування яєць найкраще використовувати цибулеве лушпиння, яку збирають заздалегідь. У залежності від кольору лушпиння фарбування яєць виходить від світло-рудого до темно-коричневого. Якщо ви хочете, щоб колір був насиченішим, лушпиння треба взяти побільше, і варити його близько півгодини до того, як у відвар опустите яйця. Майже фіолетові яйця виходять від лушпиння червоної цибулі. Фарбувати можна і березовим листям або харчовими барвниками.
Щоб яйця при варінні не тріснули, їх треба близько години потримати в теплі або при кімнатній температурі, при варінні у воду можна додати столову ложку солі.
У деяких родинах зберігається звичай фарбування яєць "у цяточку". Для цього мокрі яйця обвалюють у сухому рисі, загортають у марлю (кінці марлі треба щільно зав'язати ниткою, щоб рис прилип до яйця) і далі варять у цибулевому лушпинні звичайним способом.
Щоб пофарбовані яйця блищали, їх витирають насухо і змазують соняшниковою олією.
Можна варити яйця, обмотані різнобарвними нитками, тоді на них виходять цікаві розводи.
Щоб яйця були пофарбовані зсередини, а не ззовні, потрібно відварити їх 3 хвилини, потім дістати і у деяких місцях проткнути шкаралупу голкою, а потім кип'ятити ще 1-1,5 у міцній заварці з додаванням гвоздики, кориці й коріандру.
Щоб швидко пофарбувати яйця, відваріть їх протягом 10 хв із яким-небудь овочем: шпинат (зелений) або порізаний буряк (яскраво-червоний колір). Для мармурового ефекту оберніть яйця в цибулеве лушпиння і зверху зав'яжіть яким-небудь бавовняним матеріалом.
http://izvestiya.odessa.gov.ua