Букет
      
  Реєстрація або вхід Головна    
Букет
Головна
Новини
Статті
Опитування
Анекдоти
Галерея
Погода на тиждень
Свята на тиждень
Святковий довідник
Файли
Друзі та партнери
Звязок з нами
Рекомендуємо
Гумор

Вони познайомились у барі. Він запросив її до себе:
— Ти не відмовишся переспати зі мною?
— Зі мною цього ніколи не траплялось, — відповіла вона.
— Ти ніколи не спала з чоловіком?
— Ні, ніколи не відмовлялась.

Google рекомендує
Кухня народів світу

Іранська кухня має своє меню і власну смакову гаму


 Маючи в арсеналі подібні до кавказької, індійської й пакистанської кухонь не тільки способи приготування, але і вихідну харчову сировину і кухонне начиння, іранська кухня створила своє меню, власну смакову гаму.



Кухня Ірану базується на рисі, хлібі, свіжих овочах, зелені і фруктах. Потрібно відзначити, що рис - головний і майже єдиний гарнір, що пропонують до всіх страв. Всі іранці його готують 5 разів на тиждень, а жителі районів Перської затоки - щодня, доповнюючи стравами з риби.

Рис для плову готують і подають зовсім окремо від інших компонентів: м'яса, дичини, риби, яєць, трав, не змішуючи з ними навіть на блюді під час їжі. Також окремо подають різні підливи.

Оскільки рис складає основу плову, то від якості його приготування багато в чому залежить смак усієї страви. Мистецтво полягає в тім, щоб рис під час відварювання не розтріснувся, не розварився і не став би клейким. Для цього беруть визначені сорти рису, відварюють переважно на пару чи іншими традиційними способами варіння.

Для плову використовують пакистанський чи іранський рис, останній, до речі, найдорожчий. Жителі узбережжя Каспійського моря полюбляють плов, що за способом приготування дуже схожий до того, котрий готують і українські господарки. Окремо готується підлива. Вона може бути з курки, яловичини чи баранини. У кожну підливу додаються спеції: чорний чи червоний молотий перець, зарчубе, зіре, кінзу, коріандр, м'яту. До речі, сьогодні іранська кухня використовує велику кількість спецій, сприймаючи й індійські, і південноазіатські інгредієнти.

 М'ясо ягнят і баранина, найчастіше перемелене чи дрібно нарізане, рідко подається як основне блюдо. Крім, природно, шашлику. Іранські баранячі шашлики відрізняє наявність тонкої хрусткої скоринки, а порівняти їх можна хіба що із шашликом з філе курки, або ж з осетрини.

Мезерджі родом з Мешхеду. На його батьківщині дуже смачно готують кебаб. Кебаб - страва, що ось вже протягом багатьох століть не перетерпіло ніяких змін. Соковите рубане м'ясо на шампурах перед тим як відправитися на розпечений мангал занурюється в цибульний маринад. Рум'яний духмяний кебаб з перцем і зеленню просто-таки тане в роті.

Національною іранською стравою вважається "абгушт" чи "чоло-кебаб", що готується з м'яса баранини чи яловичини, картоплі й квасолі. Подають абгушт зі свіжими овочами і зеленню цибулі, редискою, баклажанами, тархуном, рейганом. В овочеві салати додається сік лимона - аблімон. А шафран в іранській кухні використовують винятково для прикраси, адже він тут досить дорогий.

Іранські страви з баранини, мабуть, найсмачніші: "хореше бадінжан" - відвар з баранини і баклажанів, "кофті гашт" - цільний шматок м'яса, "адас поло" - рис, цибуля і м'ясо, "кофті" - кульки з меленого м'яса.

 Хліб випікають у приватних хлібопекарнях кількома способами. Іранський хліб - це тонкі, дуже смачні коржі кількох видів: сангят, лаваш, тафтун, барбарі. "Сангят" у перекладі з перського означає камінь. Він має довгу форму. Його печуть у тандирі, на дрібних гарячих каменях, зверху за смаком посипають іранським маком. Білий хліб - барбарі - овальної форми, він товстіший аніж сангят. Зверху його змазують яйцем. Лаваш - білий і дуже тонкий.

У сучасній іранській кухні досить великої популярності набули макарони. Їх готують з м'ясним фаршем, приправами, томатом.

Овочі і фрукти використовуються як свіжі, так і мариновані. Одна з найбільш поширених страв - "маст-о-хієр" - холодна страва на основі кефіру з м'ятою, огірками й ізюмом. Для приготування овочевих страв також часто використовуються баклажани, кабачки, петрушку, кріп.

Терри - іранська зелень, що використовують для приготування запіканок, називаних "ку-ку". Ку-ку може бути з м'ясом, кабачками, цибулею, яйцями.

Фрикадельки овочеві

 Баклажани 100 г, кабачки 80 г, цибуля ріпчаста 50 г, бринза 20 г, борошно 5 г, яйце 1 шт., перець мелений чорний, сіль.

Баклажани очищають від шкірочки, відварюють, відкидають на друшляк, дають стекти воді і дрібно рубають. Молоді кабачки очищають від шкірочки і також дрібно рубають. З'єднують баклажани, кабачки, натерту цибулю, здрібнену бринзу, борошно, сире яйце, сіль і мелений чорний перець. Суміш добре вимішують і формують кульки завбільшки з волоський горіх. Панірують їх у борошні й обсмажують у великій кількості маслинової олії. До столу фрикадельки подають гарячими із зеленим салатом.

Вживання алкоголю строго заборонено ісламом, хоча його дозволяється використовувати для відправлення релігійних обрядів (у вигляді церковного вина). Немусульманам необхідно отримати спеціальний дозвіл.

Національний напій Ірану - чай. Своєрідність іранського способу чаювання полягає не стільки в заварюванні, скільки саме в питті чаю. Зазвичай вживається місцевий іранський, чорний байховий чай середньої чи високої міцності, але з досить швидкою експозицією - 4 хв. При цьому дуже цінується колір чаю - він повинен бути не занадто темним, але обов'язково яскравим, прозорим, коньячного кольору з дещо червонуватим чи малиновим відливом. П'ють його гарячим, маленькими ковтками, уприкуску з дрібними шматочками колотого цукру. При заварці разом з чаєм, а частіше в склянку, кладуть шматочок кориці (дарчін) чи імбиру.

Поширені соки зі свіжих фруктів, молочні коктейлі і кефір. Широко вживається напій, що нагадує йогурт чи турецький айран, але називається він в Ірану "дуг". Дуг дуже гарний як прохолоджувальний напій.

Не можна не згадати також про іранські шербети. Вони незамінні в жарку погоду. Відповідно до іранської кулінарної традиції, кожен сорт шербету повинен мати свій визначений колір: лимонний - жовтий, цитрусовий - жовтогарячий, м'ятний - зелений. Колір, як правило, у більшості випадків виникає природно, але іноді для досягнення більш яскравого відтінку шербети додатково підфарбовують. Щоб колір відтінювався яскравіше, до столу їх подають у прозорому посуді.

Жовтогарячий шербет.

 Апельсин 250 г, сахарин-рафінад 75 г, вода рожева 5 г, вода чиста 50 г.

Апельсиновий сік кип'ятять з апельсиновою цедрою, цукром і водою. Проціджують, охолоджують, додають рожеву воду і подають у фужерах із соломинами, насипавши на нього небагато харчового льоду.

Ви коли-небудь куштували іранські фісташки? Думаю, так. Адже Іран є найбільшим у світі виробником фісташок. Їх тут, зібравши з дерев, замочують у спеціальному розсолі, що додає королівського смаку. Іранські фісташки - найкращі у світі. Їх існує 15 видів.

З найдавніших часів в Ірані навчилися вирощувати виноград і робити з нього чудовий ізюм. Найбільш знаменитий і кращий сорт якого одержав назву "султана". Сушений абрикос - курага.

 Від чого дійсно не варто відмовлятися, знаходячись на Сході - східні солодощі. До безтями смачні і нескінченно різноманітні - шакербури, кураб'є, рахат-лукуми.

А на Новий рік в Ірані традиційно готують плов з рибою, люля-кебаб. А ще аджіль - суміш з фісташок, насіннячок, горіхів і ізюму.

Ну ше джан! (Смачного!)

Світлана Мельничук

http://svit.ukrinform.com


Дата публікації: 28.02.2007
Прочитано: 6150 раз





Додатково на дану тему
Єгипетська кухняЄгипетська кухня
Гороскоп совместимости партнеров по знакам зодиака. Он Водолей. Часть 2Гороскоп совместимости партнеров по знакам зодиака. Он Водолей. Часть 2
Грузинська кухня дуже різноманітна і досить вишуканаГрузинська кухня дуже різноманітна і досить вишукана
Тайські фруктиТайські фрукти
Культура харчування на ТайваніКультура харчування на Тайвані
Банош – частина гуцульської душіБанош – частина гуцульської душі
Найжахливіші делікатеси різних країн світуНайжахливіші делікатеси різних країн світу
Як ми обираємо партнерівЯк ми обираємо партнерів


[ Назад | Початок | Наверх ]
Немає коментарів. Чому б Вам не залишити свій комертар?
Ви не можете відправити коментар анонімно, будь ласка зареєструйтесь.
Останні статті
Halloween
10 ідей для ідеального Хеловіну
Подарунки на День Валентина за знаком зодіаку
Ідеї для валентинок та святкування дня свято...
Як День Святого Валентина відзначають у різни...
Де краще зустрічати Новий рік?
У чому зустрічати новий рік 2010
Тіло - це годинник
Як запобігти курортних пасток
Здорове чи дешеве: як правильно обирати дитяч...
Новини партнерів
Завантаження ...
Галерея
Картинка з галереї

Картинка з галереї

Картинка з галереї

Посміхніться

Вовочка надягає гумові чоботи. Мама йому говорить:
- Вовочка, на вулиці сухо, бруду і калюж немає.
- А я знайду, - весело відповідає він.

Реклама
Опитування
Чи приймаєте ви вітамінні комплекси навесні?

обов'язково
тільки коли хворію
лише вітаміни які містяться у фруктах та овочах
планую
ні



Результати
Інші опитування

Всього голосів: 90
Коментарів: 0
Головна |  Вверх
статистика  користувачів онлайн: 16 | користувачів сьогодні: 704 | переглянуто сторінок сьогодні: 7880 | всього сторінок переглянуто: 71591116




Використання матеріалів цього сайту тільки за умови вказання прямого гіперпосилання на першоджерело та сайти, що виконали суттєві допрацювання матеріалів (переклад, доповнення довідковими даними, тощо).
Якщо першоджерело не вказано - важати першоджерелом і вказувати пряме гіперпосилання на сайт http://buket.ck.ua



© 2006-2008 студія GVM
рекламна підтримка: черкаська рекламна мережа

Генерація сторінки: 0.033 сек. і 19 запитів до бази даних за 0.026 сек.
Web site engine code is Copyright © 2006 by SLAED CMS. All rights reserved.